Osloby

- Vi trenger ikke et moderne bad, vi trenger et bad med vann

Linus, Julius og Ellinor er klare som egg for å ta seg et bad. De har de har badehetter, svømmebruiller og basseng. Det eneste de mangler, er vann.

Linus Strønen (fra v.), Julius Egesnes og Ellinor Grønningsæter er er klare for å gå i vannet på Sagene. Det eneste som mangler, er vann. Og nå begynner de tre, som har ventet på vann hele livet, å bli litt sinte.

 • Stein Erik Kirkebøen

De tre Sagene-barna er stadig av gårde og svømmer. I Asker eller i Bærum.

Badet som ligger vegg i vegg med skolen deres, Sagene bad, har ikke hatt vann i bassenget på 13 år. Og et basseng uten vann, det er litt dumt.

Det synes folk på Sagene ogdså. Mange av dem har fått nok av politikere som blant mye annet har gått til valg med løfte om å fylle bassengene. Åtte år etter det famøse løftet er deres basseng akkurat like tomt.

Og det er de lei av. Derfor har de dannet en folkeaksjone n. Og den aksjonen samlet et 50-talls voksen og nesten like mange barn til møte med ansvarlige politikere på samfunnshuset i går kveld.

OL-offer?

Les også

Sagaen om Sagene bad fortsetter

— Jeg vet ikke om jeg ble så mye klokere av dette, innrømmet pappa Tore Buvarp etter å ha fulgt møtet i en drøy time.- Jeg ble overrasket over hvor lite politikerne hadde forberedt seg, både byråden og andre sentrale politikere var overrasket over hvor langt den private eieren som nå vile selge badet, er kommet med å restaurere det. Jeg frykter at de sitter på gjerdet og venter på hvordan det går i OL-saken.

Det bryr barna seg lite om. De vil svømme. Og det vil de gjøre uten å kjøre langt i bil. Det vil de gjøre i sitt lokale bad. Det vil de selv om Høyre-representant Gulum Koc sa at et bad fra 1900 ikke tilfredsstiller dagens krav selv om det pusses opp. Nå er det store bad, badeland med attraktive tilbud, som gjelder.

Da svarte Sagenes byrådsleder Helge Stoltenberg (Ap) kontant: - Vi trenger ikke et moderne bad, vi trenger et bad med vann.

Lite, lokalt og trygt

Mamma Synnøve Tresselt er helt enig: - Selv om vi har store, funklende kjøpesentre, så er det mange som fortrekker små, lokale butikker som de kan gå til. Sånn tror jeg det er med bad også. Et gjenåpnet Sagene bad ville vært et velkomment tilbud og et godt, trygt og populært møtested. Og selv om det kanskje ikke får hoi og skrik og sklie som de store anleggene, så kan barna våre lære å svømme der.

Les også

Krever at Oslo kjøper tilbake stengt svømmehall

Trygve Bjarkø i Bjarkø Eiendom har eid badet i syv år, og funnet ut at det var i mye dårligere stand enn de trodde da de overtok. På disse årene er det investert 20 millioner kroner i et bad som får tre bassenger hvor det største er 7 x 12,5 meter. Bjarkø mente at det er behov for ytterligere 12 millioner for å komme i mål. Og til mål er det nå mulig å komme i løpet av ett år. Hvis det er politisk vilje. Men det er ikke sikkert at det er det.

Vanskelig kommune

— Vi har møtt liten velvilje i Oslo kommune. Alt har vært vanskelig, bortsett fra byantikvaren som har vært veldig positiv. På mine 23 år som eiendomsutvikler har jeg aldri vært borti en kommune som er så vanskelig som Oslo. Det ser ut til at alle vil bade, men ingen vil betale, sa Bjarkø.

Og hva sa politikerne i går?

Politikerprat

Partiene fra Arbeiderpartiet og utover til venstre ville at kommnen skulle gripe sjansen nå som badet er lagt ut for salg, kjøpe badet, få det i stand og drifte det. De Grønne var enige, og Frp gikk langt i kaste seg med: - Vi er positive og vil se på det. Vi har behov for små bad mens vi venter på de store.

Høyrre var skeptisk og vil ha store bad mens ansvarlig byråd, Ola Elvestuen (V) var vag. Han gikk så langt som til å si at han "ville se på hva kommunen kan bidra med". Han sa ikke et pip om det kunne være aktuelt for kommunen å kjøpe. Men han sa mye om en etterlengtet bademelding som skal prioritere og klargjøre kommunens badepolitikk. - Den kommer i løpet av høsten, lovet han.

Vanskelig øvelse

På første benk satt en ung jente som har dårlig tid. Hun avsluttet med å fortelle forsamlingen at hun kan svømme: - Men bare under vann.

Foreløpig er det en vanskelig øvelse å dyrke på Sagene. Møtet ga ingen klare svar på når - eller om - det kan bli mulig. Men hvis det skjer et under, så kan det være mulig allerede neste høst....

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Vil ha makt til å bruke millioner på eiendom uten godkjennelse

 2. OSLOBY

  Byrådet vil kjøpe eiendommer for inntil 150 mill. uten godkjennelse. Rødt frykter flere skandaler.

 3. OSLOBY

  Oslo kommune kjøper eiendom for 338 millioner - vet ikke hva den skal brukes til

 4. SPREK

  Slik får du barna trygge i vann til sommerferien

 5. SPORT

  Ønsker omkamp med bystyret om bydelsbassengene

 6. OSLOBY

  Oslo vil ha videregående skole i sentrums mørkeste strøk