Osloby

Lånte bysykkel uten lys, fikk 900 i bot

De siste dagene har politiet intensivert kontrollen mot syklister som sykler uten godkjent lys. Nesten en av tre som ble tatt i forrige uke, hadde lånt en bysykkel.

Politibetjent Petter Sagen har sammen med to kolleger hatt fokus på sykling uten lys i høstmørket de siste dagene. En av dem som fikk forelegg for sykling uten lys, var Malgorzata Aulejtner som hadde lånt bysykkel. Wasim Riaz

 • Wasim Riaz

— Det var den siste sykkelen på stativet. Derfor måtte jeg bare ta den, sier Malgorzata Aulejtner som ble stoppet av politiet i krysset Ullevålsveien og Akersbakken fredag kveld.

Dyr bysykkeltur

Aulejtner lånte en bysykkel fra stativet på St. Hanshaugen, og var på vei mot Oslo sentrum da hun ble stoppet av politiet fordi lyset foran ikke fungerte. Det endte med 900 kroner i forenklet forelegg.

- 900 kroner er altfor mye, nå må jeg passe på at lyset fungerer neste gang jeg låner en bysykkel, sier Aulejtner.

— Hva synes du om at politiet har slike kontroller?

IMG_8255_doc6mwv21ah16t19zhmubdw-pRXs7XbbIM.jpg

— Jeg mener de bør fokusere mindre på slikt, og mer på alvorligere kriminalitet, svarer Aulejtner.Da Osloby var til stede i Ullevålsveien fredag kveld, ble syv syklister stoppet for kjøring uten lys i løpet av 40 minutter. To av disse var bysykler. Alt i alt ble 33 syklister bøtelagt for sykling uten godkjent lys i forrige uke. Politiet har regnet ut at 30 prosent av disse hadde en bysykkel.

— Mange av dem vi stopper på en bysykkel mener at de bare har lånt en sykkel, og at det ikke er deres ansvar at lyset ikke fungerer. Det er feil, sier Petter Sagen, politibetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

I høst har politiet hatt flere kontroller for å sjekke om syklistene har riktig lys på tohjulingene.

Kan du trafikkreglene? Hvem har vikeplikt i fotgjengerfeltet?

— Har ikke eierforhold til sykkelen

Finn Erik Grønli, leder av trafikkorpset i Oslo politidistrikt, tror at bysyklister slurver i større grad med lyset fordi de ikke har et eierforhold til syklene.

- Det er vanskelig å si helt eksakt hvorfor det er så mange på bysykkel som mangler lys, men en teori er at de ikke har et eierforhold til sykkelen. Derfor er det ikke så nøye hvis noe ikke fungerer, sier Grønli.

Han oppfordrer nå leverandøren av bysyklene til å passe ekstra godt på at lyset virker. Det blir nemlig flere slike kontroller i perioden fremover.

— Det er et tankekors at bysykkel-ordningen er et tiltak i regi av kommunen. Derfor bør man kunne forvente at syklene er i god stand, sier Grønli.

Han understreker at ifølge veitrafikkloven har fører ansvaret for at kjøretøyet er i forskriftsmessig stand før kjøringen starter.

- Blir sjekket hele tiden

Det er reklameselskapet Clear Channel som har ansvaret for å drifte bysyklene. Administrerende direktør Mats Lundquist i Clear Channel synes det er positivt at politiet har lyskontroller.

- Vi har nesten 1500 bysykler. Derfor vil noen alltid ha mangler. Vår ambisjon er at lys og alt annet skal fungere. Nå skal vi gå igjennom alle sykler med tanke på lys, sier Lundquist som selv bruker bysykkel.

Han oppfordrer brukerne til å sjekke om lysene fungerer før de begynner å sykle.

— Hvis ikke alt er bra med sykkelen, så er det bare å ta en annen tohjuling, råder Lundquist.

Er du oppgitt over de norske sykkelreglene, i Danmark er de enda strengere.

 1. Les også

  Her får syklisten 900 kroner i bot og må trille til jobb

 2. Les også

  Ti tegn på at Oslo-politikken nå dreies mot venstre

 3. Les også

  2000 nye sykler

Les mer om

 1. Sykkel

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  55 syklister bøtelagt siden mandag. Politiet varsler kontroller hele uken.

 2. OSLOBY

  11 syklister bøtelagt på 30 min. Nå blir det flere kontroller.

 3. OSLOBY

  Bysykler stanset uten lys - koster deg 900 kroner

 4. OSLOBY

  Politiet: For mange sykler på rødt, uten lys

 5. OSLOBY

  1000 osloborgere skal teste ut bysykler med piggdekk i vinter

 6. OSLOBY

  Det er blitt flere bysykler, men færre bruker dem