Osloby

Nå kan det bli røykeforbud også på holdeplassen

Ventesiggen under holdeplasstaket kan ryke. Fredrik Jensen (31) tar det med et glis, men spør likevel: Er parfyme egentlig noe bedre?

Fredrik Jensen tar røykerestriksjoner med et smil. - Jeg kan alltids tilpasse meg, sier han. Torunn Brånå

 • Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist

Fredrik Jensen ser på klokken, lener seg mot skuret og fisker opp røykpakken. En sigarett mens han venter på trikken i Brugata er perfekt tidtrøyte.

Som røyker er han vant til å bli skviset fra ulike arenaer. Nå står kanskje én til for tur.

Prøveprosjekt

Ruter har fått flere henvendelser fra kunder som etterspør røykefrie stoppesteder, ifølge plansjef Halvor Jutulstad. Og før sommeren kom en konkret forespørsel fra bydel Søndre Nordstrand om få å innføre røykesoner på holdeplassene.

«Bydel Søndre Nordstrand har høy andel barn og unge og mange er avhengig av offentlig transport til skole og arbeid. I dag fungerer leskur som røykerom, og det er behov for bedre løsninger for alle», heter det i et brev fra bydelen.

Og Ruter er positive. I sitt svar skriver Ruter at de er interessert i et prøveprosjekt. «Hvis prosjektet blir en suksess kan ordningen bli permanent og utvides til hele byen», heter det. Da Aften sonderte stemningen blant røykere i Oslo, var det få som reagerte negativt på tanken om ytterligere røykerestriksjoner.

Tilpasningsdyktig

— Ikke noe problem. Jeg kan alltids tilpasse meg, sier Fredrik Jensen og trekker på smilebåndet. Svensken har nylig kommet til Oslo, etter å ha bodd i Peru en lengre periode. Han har merket seg at Norge ikke akkurat er et land av røykere lenger.

- Jeg synes kanskje toleransegrensen er litt lav noen ganger, sier han og mumler noe om at parfymeodør kanskje ikke er så mye bedre enn røyk.

Halvor Jutulstad i Ruter understreker at det neppe blir aktuelt med rigide forbudsregler ved holdeplassene. Selv om det i flere europeiske byer er forbudt å røyke på busstoppesteder, blant annet i Oulu i Finland.

— Egne røykesoner på busstoppesteder kan være vanskelig. Ruter har ikke mulighet til å forby røyking på utendørs stoppesteder, sier Jutulstad. Det kan imidlertid bli aktuelt med et oppslag i lehuset med en henstilling om ikke å røyke.

Toget går foran

Jernbaneverket har allerede innført et prøveprosjekt med røykesoner på Oslo S.

- Det er ikke et pålegg eller krav. Men på plattform 7 til 10 oppfordres røykere til å gå et stykke inn på plattformen, innenfor røykesonen, slik at de ikke er til sjenanse for andre, sier kommunikasjonsrådgiver Randi Folke Olsen. Jernbaneverket har ikke bestemt seg for om ordningen skal gjøres permanent.

På Carl Berners plass står Elisabeth Wiel (27) og suger inn siste rest før 21-bussen kommer og røyken sneipes. Hun har heller ingen problemer med et eventuelt røyke-nei under holdeplasstaket.

— Jeg står alltid utenfor uansett. Man prøver jo å ta hensyn, sier hun.

Burde det innføres røykeforbud på Ruters holdeplasser? Si din mening i kommentarfeltet under!

For Elisabeth Wiel vil ikke eventuelle røykerestriksjoner føre til noen endring. Hun står aldri under holdeplasstaket og røyker, sier hun. Torunn Brånå

Flere av holdeplassene i byer i Europa er røykfrie. Blant annet her i Praha.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Rektor på Oslo-skole: – Barn helt ned i tiårsalderen har kriminelle som forbilder

 2. DEBATT

  Vi er ikke redde for å snakke om problemene på Oslo Øst, men fakta sier noe annet enn NRKs fremstilling

 3. OSLOBY

  Oslo-budsjettet: Høyere avgift på vann, kloakk og søppel. Slik påvirkes din lommebok.

 4. OSLOBY

  Systematisk språkopplæring i barnehagen gir gode resultater

 5. OSLOBY

  Ny ernæringsstrategi i Oslo: Nå skal bydelene sørge for at de eldre spiser nok

 6. OSLOBY

  Høyre vil målrette gratis Aks i Oslo. Flere tusen familier vil få ekstraregning på 22.000 kroner pr. barn.