Osloby

Politet står ofte uten spor i voldtektssaker

I helgen fikk oslopolitiet tre nye anmeldelser om overfallsvoldtekter. Bare et fåtall av 24 anmeldelser hittil i år går mot en oppklaring.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde utelukker ikke at det kan være en serieovergriper på ferde i Oslo. SCANPIX

 • Thomas Olsen
  Journalist

De slår til i mørket, sent på kveld, mot tilfeldige ofre. Hittil i år har Oslo-politiet rykket ut i forbindelse med 24 anmeldelser om overfallsvoldtekter eller forsøk på voldtekt. Men etterforskerne sliter med å ta overgriperne. Uten vitner eller biologiske spor fra gjerningsmannen står politiet på bar bakke.

Se kartet til høyre for full oversikt.

12 anmeldelser på fullbyrdede overfallsvoldtekter er status for Oslo-politiets volds— og sedelighetsseksjon. I tillegg kommer voldtektsforsøkene. Politiet står uten gjerningsmann eller mistenkte i de fleste sakene. I flere svært grusomme saker står man helt uten beskrivelser og biologiske spor fra overgriperen.

Bare i helgen som var, fikk politiet to nye anmeldelser av overfallsvoldtekt og en anmeldelse av voldtektsforsøk. Disse sakene er relativt ferske. Samtidig viser statistikken at stadig flere blir utsatt for overfallsvoldtekter i hovedstaden. Mens det i hele i fjor kom inn 24 anmeldelser, nådde man dette tallet etter anmeldelsene i helgen.

Bruker hund

– Det er brutale saker som er etterforsket med stort engasjement og en felles innstilling om at dette skal vi klare. Vi har også tatt i bruk en såkalt blod- og sædhund til å lete etter biologiske spor på åsteder. Men i flere saker er vi i den triste situasjonen at vi ikke har tilstrekkelige funn. Uten DNA-profil er det vanskelig å komme videre. Det er krevende å etterforske all den tid det svært sjelden er vitner, medgir politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt. I flere av overgrepene er kvinnene blitt utsatt for rå vold og har i ettertid ikke klart å gi politiet et godt signalement.

Anmeldes sent

– Et vesentlig moment er dessverre at mange saker anmeldes sent, og at fornærmede ikke aner hvem gjerningsmannen er og husker kun glimt, sier Rohde.

– Kan det være samme gjerningsmann i disse sakene?

– Ja, definitivt. Også erfaringsmessig vet vi at det ofte er serieovergripere ute i byen, svarer Rohde. Hun opplyser at to av gjerningspersonene er beskrevet som nordisk utseende, de øvrige er beskrevet som ikke etnisk vestlige.

 1. Les også

  Politiets DNA-hund

 2. Les også

  Forbereder storstilt jakt på overgripere

Klikk på kartet for større versjon.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Er det vits i å anmelde voldtekt?

 2. OSLOBY

  En person kjørt til sykehus etter knivstikking på Grønland i Oslo

 3. OSLOBY

  Økning i antall anmeldte voldtektsasker

 4. NORGE

  Serievoldtektsmannen ble pågrepet første gang i 2008, men han ble ikke avhørt fordi han gråt så mye

 5. OSLOBY

  Fulgte etter Oslo-kvinner, angrep bakfra og tok kvelertak til de besvimte

 6. OSLOBY

  Tiltalt i voldtektssak: – Hun ville være med på leken, men tålte ikke konsekvensene