Osloby

Nå blir det «litt folkeavstemning» om OL

Hverken 16-åringer eller over 60 000 innvandrere får si sin mening i høstens folkeavstemning om OL i Oslo i 2022.

14-åringene Alexander Bjørnstad Berg (t.v.) og Herman Granerud vil gjerne ha OL til Oslo, så hadde de fått lov til å delta i folkeavstemningen, ville de stemt ja. Cathrine Solbakken

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Langrennsgruppen i Høybråten/Stovner IL er på vei ut på treningstur når Osloby treffer dem ved Badedammen på Grorud. De synes det hadde vært en god idé å la 16-åringer få delta i folkeavstemningen om OL.

— Ja! sier Alexander Bjørnstad Berg (14) umiddelbart og argumenterer med at unge under 18 er aktive innen idrett og bør få si sin mening. Dessuten ville det være morsomt å delta.

For dyrt å la alle stemme

Men i bystyret onsdag kveld ble det vedtatt å bruke samme manntall som ved stortingsvalget. Dermed får hverken 16-åringer eller rundt 60 000 voksne som har stemmerett ved kommunevalg, stemme. Dette er i hovedsak innvandrere som ikke har norsk statsborgerskap.

Grunnen er at det ville bli svært mye dyrere dersom kommunen skulle holde eget valg i tillegg.

— Mens vi nå bruker rundt fem millioner, er det snakk om 40–50 millioner for en egen folkeavstemning, sier ordførerFabian Stang (H). Han medgir at det beste hadde vært om alle Oslos innbyggere hadde fått være med å bestemme.

OL-spørsmål i skolevalget

SV, Arbeiderpartiet og Rødt stemte til slutt imot folkeavstemningen.

— Når over 60 000 mennesker ekskluderes, burde en ha valgt andre former for å få råd fra folket enn en avstemning. At store grupper ikke gis mulighet til å si sin mening, er etter vårt syn udemokratisk. Derfor støtter vi det ikke, sier gruppeleder Marianne Borgen.

Arbeiderpartiet påpeker at det kan være systematiske forskjeller mellom grupper og at resultatet blir noe annet enn hvis alle ville fått stemme.

SVs forslag om å gi 16-åringer stemmerett, ble også nedstemt. SV fikk imidlertid med seg hele bystyret for sitt forslag om å arrangere en avstemning i forbindelse med skolevalgene på videregående skole.

Diskrimineringsombudet vurderer

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) har levert klage til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Organisasjonen mener at innvandrere som ikke har norsk statsborgerskap blir diskriminert i folkeavstemninger.

— Dersom de skulle finne at dette er i strid med norsk lov, må vi selvsagt se på dette på nytt, sier Stang.

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  En halv million utlendinger mangler stemmerett – men teller med når mandatene fordeles mellom fylkene

 2. OSLOBY

  Marianne Borgen vil at Oslo skal bli først med stemmerett for 16- og 17-åringer

 3. SID

  Vi har ennå ikke et fullverdig demokrati

 4. KRONIKK

  Hva skjer når 16-åringer får lov til å stemme? Dette fant forskerne

 5. KRONIKK

  Et liberalt demokrati kan ikke nekte besøkende politikere å drive valgkamp | Thomas Hylland Eriksen

 6. SID

  Hvorfor skal Arbeiderpartiet og Senterpartiet bestemme vår nasjonalitet?