Osloby

Levde sunt på 250 kroner i uken

De to studentene klarte å leve sunt på sparebluss.

FS00056412.jpg Odd Mehus

 • Torunn Aarøy

— Det trenger ikke å være dyrt å leve sunt. Tvert imot, mener Jakob Håkon Larsen og Olle Nyberg, som begge studerer til å bli byggeingeniører ved Høgskolen i Bergen.

De er to av fire studenter som vant Studentutfordringen 2012, arrangert av Gjensidige Bank i samarbeid med NITO. 71 NITO-studenter leverte inn bidrag. De skulle klare å sette sammen en ukemeny som er sunn, næringsrik og mulig å tilberede uten for mye tid eller ferdigheter.

På budsjettet: 250 kroner.

Trodde ikke det var mulig

— Da jeg fikk høre beløpet så tenkte jeg først at det ikke var mulig. Men det var det. Veldig overraskende, egentlig, sier Jakob Håkon Larsen (22).

Olle Nyberg (26) fikk til og med lagt inn en liten øl i budsjettet.

- Men det er egentlig mer snakk om å overleve enn å leve for 250 kroner uken, sier Nyberg, som understreker at en student uten ekstrajobb ikke har særlig mer å leve for i løpet av året.

Studentene er glad i kjøtt, men spiser mer vegetar enn før. Odd Mehus

Til sammenligning få du ikke særlig mer enn en flaske cola, et par Grandiosa, et par pakker ferdigmiddag og noen ekstra brusflasker for 250 kroner.

En pizza Grandiosa koster 40 kroner, dobbelt så dyrt som den billigste og sunne middagen Larsen laget.

— Vi har gått mye rundt i butikkene i forbindelse med denne konkurransen og ser at det ikke er noe dyrere å lage sunn mat. Tvert imot. Det er alle ferdigrettene som koster. Det er faktisk utrolig dyrt når du begynner å regne sammen, sier studentene.

Ha basisvarer hjemme

— Du må ha en del basisvarer liggende hjemme, sånn som ris, pasta og krydder. Ellers går det ikke, sier Nyberg

I sine menyer har de regner priser på hvert måltid ut fra andelen ris, pasta, kjøtt, fisk og grønnsaker de faktisk har brukt i retten.

— Ferskvarer har jeg forsøkt å bruke opp i løpet av uken, slik at de ikke vil ligge å bli dårlige. Det jeg har merket godt på studentøkonomien min, er at kjøtt utgjør en stor andel av matbudsjettet. Jeg har derfor begynt å eksperimentere litt med vegetariske matretter, sier Larsen.

Nyberg er flink til å lage store middager, som han fryser ned i porsjoner eller bruker som varm lunsj neste dag.

— Varm lunsj er ikke noe dyrere enn brødskiver med pålegg, slår Nyberg fast.

— Ikke vanskelig

Utvilsomt mer for pengene ved å styre unna typisk studentmat og -drikke Odd Mehus

Han tror at mange studenter er redde for å lage mat.

— De tror det er vanskelig og at det tar langt tid. Men hvor vanskelig kan det være? Alle klarer å lese en oppskrift. Alt du trenger står i oppskriften, sier Nyberg.

Halv pris på kjøtt

Både han og studiekamerater har gått mye på internasjonale matvarebutikker. Der har de funnet billige grønnsaker, frukt og krydder. De har også gått mye på Kiwi hvor frukt og grønt generelt er billigere.

— Ved å kjøpe sei fra First Price og frosne reker til en billig penge får man råd til så mye at man blir godt mett. Chili er veldig smart å kjøpe på innvandrerbutikk hvor de har små sterke chili i en pakke som varer svært lenge, sier Larsen.

Nyberg kjører gjerne kjøtt på tilbud like før det går ut på dato. Og krydder dyrket han selv. Han setter frøene på våren og har utover hele sommeren.

— Vi har lært og fått testet ut mye i løpet av denne konkurransen. Og mye handler om rutiner. Kommer du i gang med å lage mat selv så går det av seg selv. Det blir en billig vane, mener Larsen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPREK

  Harvard-blogg: Ti matvarer du bør ha i kostholdet ditt

 2. SPREK

  Slik koker du deg sprekere

 3. SPREK

  Stor rapport: Nordmenn spiser mindre kjøtt og sukker enn før

 4. A-MAGASINET

  Løper Ingvill Måkestad Bovim (38) spiser «alt»

 5. FAMILIE OG OPPVEKST

  Fem sunne tips: Slik styrer du unna kaloribombene på grillen.

 6. SPREK

  Vil du at barna dine skal spise sunt? Her er rådene som hjelper deg.