Osloby

Antall anmeldte boliginnbrudd halvert i Oslo i første kvartal

Frykter du innbrudd hjemme? Da kan du slappe litt av. Politiet i Oslo noterer en ny bunn i antall anmeldte innbrudd.

Denne bildeserien viser tre menn fra Albania rekognosere ved et hus i Oslo. Senere ble to av dem pågrepet for innbrudd. POLITIET

 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Denne bildeserien viser tre menn fra Albania rekognosere ved et hus i Oslo. Senere ble to av dem pågrepet for innbrudd. POLITIET

Denne bildeserien viser tre menn fra Albania rekognosere ved et hus i Oslo. Senere ble to av dem pågrepet for innbrudd. POLITIET

På disse bildene ser du utenlandske, mobile vinningskriminelle rekognosere ved en villa i Oslo.

Personene på bildene valgte ikke å bryte seg inn i dette huset, men to av dem ble senere pågrepet og en er etterlyst.

En av de pågrepne har innrømmet åtte innbrudd og fire forsøk, en annen er dømt for innbrudd og heleri til syv måneders fengsel og utvisning.

Raidet i høyt tempo

Mobile vinningskriminelle raidet villaer og leiligheter i Oslo i et stadig høyere tempo utover 2000-tallet. I 2009 tok Oslo politidistrikt tak i problemet, og siden da har det bare gått en vei: Nedover.

Onsdag presenterer politiet statistikken for første kvartal. Den forteller om en nedgang på ikke mindre enn 58,8 prosentpoeng i antall anmeldte, grove tyverier fra villa og leilighet.

Dette er mer enn en halvering, og ser man lengre tilbake i tid, er nedgangen enda større.

— De tre første månedene i 2009 var det 452 boliginnbrudd i Oslo. Tilsvarende tall for 2013 er 94. Det er en nedgang på 80 prosentpoeng, sier politioverbetjent Geir Ellefsen ved Majorstua politistasjon til Aftenposten.

Les også

Kriminelt stille i Oslo i påsken

Oslo-politiet tok tak i problemet ved å bygge opp en spesialgruppe som var operativ 1. juli 2009.

En uke — ikke et innbrudd

— Innsatsen når det gjelder mobile vinningskriminelle har gitt gode resultater, sier politimester Hans Sverre Sjøvold til Aftenposten.no.

I over en uke rundt vinterferien i februar skjedde det noe som knapt har skjedd tidligere: Ikke et eneste innbrudd ble registrert av politiet.

— Dette er noe som, så vidt jeg vet, vi ikke har opplevd tidligere - eller på svært, svært lenge. Jeg er glad for denne utviklingen og at det nå har vært veldig mange færre som bor i Oslo som har opplevd å ha hatt tyver inne i boligen sin, sier Sjøvold.

Flere hundre er dømt

Ellefsen forteller at avsnittet han leder har pågrepet flere hundre mobile vinningskriminelle som senere er dømt.

— Avsnittet har etterforsket 1200-1300 saker. 170 dømte er utvist etter endt soning. Som helhet vil det nødvendigvis slå ut i positive tall, sier han.

Han skryter av innsatsen til Oslo-borgere som både er blitt flinkere til å ta vare på verdiene sine ved å sikre boligen, og å sørge for å varsle politiet når man ser noe mistenkelig.

— Nøkkelen er for det første er å jobbe kunnskapsbasert og målrettet, samt å drive informasjon og få med seg hele politidistriktet. I tillegg er vi blitt veldig flinke til å spille på lag med publikum.

Hver uke kommer det fortsatt nye vinningskriminelle til Norge og Oslo, men det er ikke lenger nærmest risikofritt for dem å operere her.

Les også

Finner leiligheter fulle av tyvegods - vet ikke hvem som eier tingene

— I 2013 har vi vært flinke til å praktisere nulltoleranse, pågrepet flere av dem vi vet har kommet hit for å begå krimialitet for mindre alvorlige forhold, før de har kommet i gang med boliginnbrudd. Etter korte dommer har de blitt utvist, forteller Ellefsen.Han skryter ikke bare av etterforskerne sine, men også av juristene som har klart å få domstolene med på å heve straffnivået for innbruddstyver.

 1. Les også

  Utenlandske bander skjules av landsmenn som bor i lokalmiljøet

 2. Les også

  Rumenere topper tyveristatistikken i Oslo

 3. Les også

  Tidenes strengeste straff for boliginnbrudd

 4. Les også

  Dømt for 21 boliginnbrudd på én måned

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Innbruddstyvene tok påskeferie

 2. OSLOBY

  Her er statistikken Oslo-politiet kan skryte av

 3. OSLOBY

  Albaner rundstjal villaer med frekk metode

 4. OSLOBY

  Oslo: Færre innbrudd, flere ran i 2013

 5. OSLOBY

  43 innbrudd i Asker og Bærum i julen

 6. OSLOBY

  Politiet: Færre ran, mindre vold