Osloby

18 personer pågrepet i storaksjon mot transport- og renholdsbransjen

En 33 år gammel gründer pekes ut som en av hovedmennene blant de pågrepne i politiets storaksjon mot transport- og renholdsbransjen. Naboer sier til Aftenposten at politiet har vært der mye i det siste.

 • Henrik Arneberg

Saken oppdateres. Har du tips? Kontakt oss!

Kripos og flere kontrolletater gjennomførte onsdag en storaksjon mot transport— og renholdsbransjen i Oslo-området. 18 personer er pågrepet så langt.

Politiet mener nettverket over tid har drevet grov, organisert økonomisk kriminalitet. Rundt 220 personer deltok i aksjonen. Både Økokrim, PU, UP, Oslo og Romerike politidistrikt, Nav og Skatteetaten bidro med ressurser i dagens aksjon.

- Så langt er 18 personer pågrepet i Oslo, på Romerike og i Drammen. Vi har gjennomført rundt 20 ransakelser, men det gjenstår betydelig arbeid med både ransaking og beslag, sa Kripos-sjef Ketil Haukaas på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Pågripelsene skjer etter en lengre etterforskning. Etter politiets mening omfatter kriminaliteten misbruk av legale selskapsstrukturer, utnyttelse av velferdsordninger, omfattende ID-misbruk, samt andre typer kriminalitet.

Lånebedrageri for flere millioner kroner

Etterforskningen har avdekket en gruppe på 4- 6 personer som har drevet med det Kripos kaller organisert lånebedrageri. Det skal være snakk om flere millioner kroner i utbytte. Gruppen skal ha brukt uriktige identiteter for å gjennomføre bedrageriene, og de skal har drevet med dette i flere år, ifølge Kripos.

— Blant de pågrepne er både norske og utenlandske statsborgere. De fleste er opprinnelig fra Sri Lanka. Flere av dem er også mistenkt for betydelige skatteunndragelser, samt utnyttelse av velferdsordninger, sa politiadvokat Håvar Underland i Kripos.

Flere av de ID-bedratte personene er, etter politiets mening, innledningsvis selv med på kriminaliteten, men mange synes også å bli utnyttet fordi de har en svak tilknytning til Norge. Det er i tillegg avdekket svart arbeid og indikasjoner på at det kan ha foregått sosial dumping.

Kripos opplyser at 10 personer er pågrepet med utgangspunkt i at de frivillig har latt sin identitet bli brukt til lånebedragerier. Det er for tidlig å si noe om gruppens totale utbytte, ifølge Kripos.

— To personer er også siktet for utroskap mot selskapene sine. De har sendt faktura uten at det er levert noen varer og tjenester, sa Underland.

Det er trolig at mellom 4 og 6 personer, som Kripos identifiserer som hovedmenn, vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag.

- Vi forventer flere pågripelser i tiden som kommer, uten at vi vil gå nærmere inn på det.

Aksjonens størrelse sammenlignes med Lime-aksjonen for et år siden.

Politiet har blant annet slått til mot en adresse i Skedsmo kommune i Akershus. Ørn E. Borgen

Har pågrepet eier av budbilfirmaEtter det Aftenposten erfarer er en av de pågrepne en 33 år gammel mann som er bosatt på Østlandet.

Han er oppført som eier av et budbilfirma med omsetning i millionklassen. Ifølge Aftenpostens opplysninger jobber mannen med renhold ved siden av å drive budbilfirmaet. Hans kone driver også med renhold, kan Aftenposten erfare.

Mannen har flere ansatte, og budbillfirmaet hans leverer til flere hundre butikker i Oslo-området. Mannen har også nylig gått inn i restaurantbransjen.

33-åringen har også stått frem i lokalavisen om sin suksess i bransjen.

Mennene er tidligere straffedømt i Norge. I 2010 ble han dømt for fartsovertredelse, og ifølge Dagbladet er han også dømt for trusler og brudd på utlendingsloven.

Han var også involvert i konflikten rundt det mye omtalte sverddrapet i 2007. 33-åringen var venn av drapsofferet og ble påkjørt da gjerningsmennene flyktet fra stedet.

Nabo: Politiet her vært her mye

En av parets nærmeste naboer sier til Aftenposten at det har vært stor trafikk i boligområdet, spesielt rundt det aktuelle huset, siden 07.00 onsdag morgen.

— Flere av dem som bor her så en pågripelse i dag morges. Det har vært sirkus her, med mye politi siden klokken 07, sier han.

Mannen forteller at han kjenner naboen. Han beskriver han som en hyggelig type som drev med transport.

— Politiet har vært her mye siste tiden, derfor kom det ikke som en stor overraskelse at det ble en aksjon. De har også vært på døren hos oss og spurt om personen som ble arrestert i dag morges.

Skal ha sendt fiktive fakturaer

Håvard Kampen er førstestatsadvokat i Økokrim og leder av hvitvaskingsteamet. Han sier organisert misbruk av økonomiske strukturer og tapping av velferdssystemer er en voksende trussel.

— Flere saker vi har vært involvert i har bekreftet at det har vokst frem slike miljøer i Norge. De er systematiske i sin tapping av velferdsgoder. Det er for så vidt ikke noe nytt i at folk snylter på skatten, men det er den systematiske tilnærmingen som er nyskapende her, sier han.

Jan-Egil Kristiansen, sjef for Skattekrim i Skatt Øst, sier dette er en av de største sakene Skattekrim har vært involvert i.

— Saken er innenfor et område som for oss er høyt prioritert, det vi kan kalle svart økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet. Det gjelder både svart omsetning med unndragelse av skatt og moms og svart avlønning til ansatte. Vi undersøker om, og mener det er grunn til å tro, at denne gruppen har brukt fiktive firmaer som sender fiktive fakturaer for å kamuflere unndragelsen, og da særlig svart avlønning.

- Systematisk trygdesvindel

Sverre Lindahl, direktør i Nav kontroll, omtaler saken som svært alvorlig.

— Det går på utnyttelse av våre gode felles velferdsordninger. Ekstra ille er det når det tyder på at det utnyttes av kriminelle miljøer. Vi mistenker at dette er organisert og systematisert trygdesvindel. Med det mener vi at arbeidsgiver har vært med på å legge til rette for å organisere svindelen og utnyttelsen av vårt trygdesystem.

Nav mener svindelen er gjort mulig ved bruk av fiktive arbeidsforhold.

— Det betyr at arbeidsgivere på papiret har ansatt personer i den hensikt å oppnå stønader fra Nav. Samtidig ser vi tegn på at en del av dem også har jobbet svart. Per i dag mistenker vi at dette gjelder mellom 10 og 20 personer. Svindelen gjelder sykepenger, arbeidsavklaringspenger og dagpenger.

 1. Les også

  Lillebror dømt for press mot vitner i Lime-saken

 2. Les også

  Politiet vil tiltale 13 for menneskehandel i Lime-saken

 3. Les også

  Her stikker Lime-nettverket av med kasseapparatet

 4. Les også

  Polititeori: Solgte hasj fra Lime-butikk

 5. Les også

  Far, mor og to sønner siktet etter storstilt narkoaksjon

 6. Les også

  13 personer fengslet i Lime-saken

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Kripos: Mistenker menneskehandel og tvang i det kriminelle nettverket

 2. NORGE

  Siktet solgte Ferrari verdt 1,5 mill. kroner

 3. NORGE

  Politiet: Seks menn fikk tilgang til andres bankkodebrikker. Så hentet de ut millioner av kroner.

 4. ØKONOMI

  Storaksjon på Østlandet: Skal ha avlyttet telefonene til hovedsiktede i lang tid

 5. NORGE

  Skal ha brukt andres identitet til å få lån og kreditt. Fem tiltalt etter mafiaparagrafen for millionbedragerier.

 6. ØKONOMI

  Syv grunner til at Lime-saken er så spesiell