Osloby

Adán Cortés Salas sto rett ved Norges øverste ledelse i Rådhuset

21-år gamle Adán Cortés Salas snek seg gjennom billettkontrollen, ventet rett ved siden av Norges øverste ledelse og stormet opp på scenen til fredsprisvinnerne.

 • Alf Ole Ask
 • Wasim Riaz

Cortés klarte å snike seg gjennom to sikkerhetskontroller og helt frem til scenen der fredsprisvinnerne nettopp hadde fått prisen, foran øynene på sikkerhetsvakter, polititopper, politikere og de øverste lederne i landet.

Plutselig er han der. Mens Kailash Satyarthi får stående applaus, viser TV-bildene Adán Cortés Salas mens hans står rett ved siden av Norges øverste ledelse. På første rad fra venstre: Stortingspresident Olemic Thommessen med kone, statsminister Erna Solberg (H) og hennes mann Sindre Finnes, høysterettsjustitiarius Tore Schei og hans kone Kristine Schei, visepresident for Stortinget Marit Nybakk, Finansminister Siv Jensen (Frp), kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og hans datter og olje- og energiminister Tord Lien (Frp). I salen er også ledelsen i politiet. Faksimile/NRK

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt at de jobbet med å få full klarhet i hvordan dette kunne skje. 21-åringen var ikke invitert eller akkreditert til arrangementet i Rådhuset.

Passerte flere sikkerhetskontroller

For å komme inn, er det to sikkerhetskontroller man må gjennom.

På den første sikkerhetsposten kontrolleres billetter, invitasjon og ID-kort mot en liste med akredditerte personer. Dette foregikk i et telt utenfor Rådhuset.

Det er her politiet mener at rutinene sviktet. Aktivisten skal ha sneket seg ubemerket forbi de uniformerte politifolkene som hadde ansvaret, uten at noen kontrollerte om han hadde tilgang til arrangementet.

Siden man antok at alle som var forbi billettkontrollen hadde tilgang til fredsprisutdelingen, var det ingen som sjekket dette i den andre sikkerhetskontrollen.

Les Aftenpostens leder

Les også

: En sikkerhetsskandale

Der gikk 21-åringen gjennom en metalldetektor. Kameraet hans, et nøkkelknippe og en mobiltelefon. Aktivisten ble plukket ut til en ekstra sikkerhetssjekk med en manuell skanner. Deretter skal han ha funnet en ledig plass ved 20. rad.

Dukket opp ved første rad

Etter at komiteens leder, Thorbjørn Jagland, hadde overrakt medaljen og diplomet til Kailash Satyarthi, fikk Satyarthi stående applaus.

TV-bilder fra sendingen viser at aktivisten nå står rett til venstre for første rad. Her står en samling av noen av de øverste lederne av Norge:

Stortingspresident Olemic Thommessen med kone, statsminister Erna Solberg (H) og hennes mann Sindre Finnes, høysterettsjustitiarius Tore Schei og hans kone Kristine Schei, visepresident for Stortinget Marit Nybakk, Finansminister Siv Jensen (Frp), kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og hans datter og olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

På andre, tredje og fjerde rad sitter representanter fra Regjeringen og Stortinget. Cortés er ikledd en grå blazer, svart bukse, joggesko og har et kamera hengende rundt nakken.

Sto foran sikkerhetsvakt

Rett bak aktivisten står en sikkerhetsvakt, med ytterligere to synlige sikkerhetsvakter like bak. Idet Satyarthi har mottatt fredsprisen og det er Malalas tur, viser TV-bildene at mannen går over gulvet, forbi kongefamilien, og opp på scenen.

21-år gamle Adán Cortés Salas fikk stå alene i noen sekunder før sikkerhetsvakter geleidet ham vekk. Poppe, Cornelius

Her bretter han ut et mexikansk flagg med blodflekker på, før han henvender seg til Malala. Lyden er svak, men det kan høres ut som han sier: «Vær så snill, Malala. (...) Mexico.»Han står nå en armlengdes avstand fra fredsprisvinnerne og Thorbjørn Jagland. Det tar omtrent 11 sekunder fra han løper over gulvet, til sikkerhetsvaktene er fremme ved ham.

Jagland forsøkte å jage ham vekk

Thorbjørn Jagland sier via sin pressekontakt Hanne Grotjord, som også er hans kone: «Som dere vil se av bildene på NRK, forsøkte Jagland å få mannen vekk. Ellers henviser han til politiet». Fredsprisvinner Malala ser noe usikker ut.

På dette tidspunktet strømmer det til sikkerhetsvakter fra alle kanter. Cortés blir tatt hånd om og geleidet ut av Rådhuset, før han blir kjørt til politihuset på Grønland.

Har ikke bedt om advokat

— Han er pågrepet og siktet for hendelsen i Oslo Rådhus. Politiet gjennomfører i kveld avhør av mannen for å få klarhet i de ulike sider ved personen, og hans motiver for å gjennomføre handlingen, skriver politiet i en pressemelding onsdag kveld.

Han skal ikke ha bedt om forsvarer, og vil ikke bli løslatt onsdag kveld, skriver politiet videre i pressemeldingen.

Han vil på et senere tidspunkt bli overført til Politiets Utlendingsenhet. Den meksikanske ambassaden i Norge har sendt ut en pressemelding der de skriver at de har tilbudt ham bistand, og vil følge situasjonen.

Politiet beklager sikkerhetsbruddet

en pressekonferanse onsdag ettermiddag beklaget stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt hendelsen.

- Dette er et sikkerhetsbrudd vi beklager. Det skulle ikke ha skjedd.

Dette understreket Fredriksen flere ganger gjennom pressekonferansen. På spørsmål fra Aftenposten, kom det frem at det var uniformert politi som sto for billettkontrollen, og det var politiet som hadde fullt ansvar for dette.

 1. Les også

  Sikkerhetssjef: Nobel-sikkerheten var for dårlig

 2. Les også

  Fredprisen delt ut til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi

 3. Les også

  Politiet: Mannen som stormet scenen var ikke invitert til fredsprisutdelingen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Tidligere polititopp: – Oslo-politiet falt for det eldste trikset i boken

 2. OSLOBY

  Politiet: Mannen som stormet scenen var ikke invitert til fredsprisutdelingen

 3. NORGE

  Gikk inn på Grand Hotel da Malala var der uten å bli kontrollert

 4. NORGE

  Nobel-demonstrant ilagt bot på 15.000 kr

 5. OSLOBY

  Demonstranten ilagt bot på 15.000 kr

 6. NORGE

  Nobel-demonstrant fikk avslag på asylsøknad