Osloby

Bilist dømt for å ha kjørt på syklist i fotgjengerfelt

Frikjent for å ha kjørt på rødt lys, men dømt for uaktsom kjøring.

En bilist er nylig dømt for å ha kjørt på en syklist i et fotgjengerfelt i fjor. Stein J Bjørge (illustrasjonsfoto)

 • Lene Li Dragland

Osloby vil gjøre sykkelbyen Oslo bedre! Gå inn på vårt digitale kart og fortell oss hvor du føler deg utrygg på sykkel. Her kan du også plotte inn ulykker eller nestenulykker.

Du kan også sende inn tips og bilder til: sykkelpatruljen@aftenposten.no


En mai-kveld i fjor kjører en bilist opp Uelands gate fra Aleksander Kiellands plass, og svinger til høyre opp Colletts gate i retning Ring 2. Ved fotgjengerovergangen kræsjer mannes bil med en kvinne som sykler over i fotgjengerfeltet. Sykkelen velter. Kvinnen knuser hælen og får to brudd i høyre ben.

Den 34 år gamle mannen blir tiltalt for å ha kjørt uaktsomt og for å ha kjørt på rødt lys. Han erkjenner ikke straffskyld.

Klarte ikke å unngå syklisten

Mannen har forklart at han kjørte han da det ble grønt i krysset i Collets gate. Han så syklisten på sin høyre side i det han kjørte mot fotgjengerovergangen, og det så ut som hun kom til å stanse. Da han så rett frem igjen, var hun rett foran bilen. Han bråbremset, men klarte ikke å unngå syklisten.

Kvinnen forklarte derimot at idet hun nærmet seg krysset var det grønn mann. Hun så at mannens bil kom mot henne, forsøkte å øke farten, men bilen traff sykkelen slik at hun veltet.

Handlet uaktsomt

Flertallet i retten anså det som mest sannsynlig at bilisten kjørte på rødt. Men de kunne heller ikke utelukke at lyset for bilisten akkurat hadde blitt grønt. Derfor ble bilisten frifunnet for å ha kjørt på rødt.

Men 34-åringen ble dømt for å ha handlet uaktsomt da han traff kvinnen i fotgjengerovergangen. Retten viste til at trafikklyset i så fall akkurat må ha blitt grønt. Det var gode forhold på stedet, og det er et særlig krav om aktsomhet når man som bilist krysser en fotgjengerovergang.

Liten betydning at hun ikke gikk av sykkelen

Retten tok hensyn til at kjøringen har ført til en svært belastende skade for kvinnen, som i lengre tid har gått utover jobben hennes. I noen grad har retten tatt hensyn til at hun ikke gikk av sykkelen før hun syklet i veien. Men dette har liten betydning, da hun holdt lav fart.

Bilisten fikk 14 dagers betinget fengsel. På grunn av lang saksbehandlingstid fikk han ikke bot i tillegg. Han ble fratatt førerkortet i én måned og 16 dager. Kvinnen er 50 % sykemeldt og har fremdeles smerter etter ulykken.

Les mer om

 1. Sykkelpatruljen

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Småbarnsmor omkom – lastebilsjåfør dømt til 60 dager i fengsel

 2. OSLOBY

  Mann frikjent for uaktsomt drap etter dødsulykke i Oslo

 3. NORGE

  72-åring dømt for å ha kjørt på Sunniva Gylver

 4. NORGE

  Ulovlig trimmet elsykkel med toppfart på 108 km/t traff Karita (27)

 5. OSLOBY

  – Felles grønt i lyskryss gir ingen mening

 6. BIL

  Derfor misforstår bilister og syklister hverandre. Og slik er reglene.