Osloby

Nektet å la kjæresten dø alene i flammene - reddet i siste øyeblikk

Hvis bare én bil hadde stått feilparkert på Bislett lørdag morgen, er det ikke sikkert Frida Eriksen og Kissinger Deng hadde vært blant oss lenger. Det samme kunne vært konsekvensen om batteriet i røykvarsleren hadde vært tomt.

 • Stein Erik Kirkebøen

Det er tre uker til jul, og Frida Eriksen og Kissinger Deng har ingenting. Alt de eide ble sannsynligvis flammenes rov da leiligheten deres på Bislett brant lørdag morgen. Selv måtte de rømme ut vindusveien.

Mistet alt – unntatt livet

I vinduet i femte etasje er Frida Eriksen og Kissinger Deng sikre på at de skal dø. brannvesenet har satt ut en hoppepute, men Frida nekter å forlater sin lamme kjæreste. Jan-Åge Olsen

— Vi har mistet alt, men vi har livet i behold. Alt det andre er ikke så viktig, men jeg håper at noen bilder og minner ikke er tatt av flammene, sier Kissinger.

 • Her kan du lese og se videoen som forteller historien om Kissinger Deng (betalingsmur)
  Lørdag morgen ulte røykvarsleren hjemme hos samboerparet på Bislett. Da de åpnet soveromsdøren, hørte de flammene og kjente røyken fra stuen. De åpnet den eneste mulige fluktveien – soveromsvinduet. Men leiligheten ligger i femte etasje, og røyken veltet ut fra stuen. De kunne bare håpe på hjelp og prøve å få nok oksygen.

Tok farvel i vinduskarmen

Kort tid etter var brannvesenet på plass, og satte opp en hoppepute på gaten fem etasjer ned.

Stigebilen fra brannvesenet kom til unnsetning i siste liten. Jan-Åge Olsen

Men Kissinger er lam i bena etter en tidligere ulykke, og ville ikke klare å treffe hoppeputen. Frida ville ikke forlate sin kjære.De to var forberedt på at det gikk mot slutten, og takket hverandre for alt i vinduskarmen mens flammene vokste seg større.

Da kom redningen, i form av stigebilen til Oslo brann— og redningsetat. Den rakk frem, og fikk reddet de to ut av vinduet i 5. etasje.

- Hadde den kommet ett minutt senere hadde vi sannsynligvis ikke vært her i dag, sier Kissinger.

— Vi hadde så mye flaks i uflaksen! Vi hadde rett og slett englevakt. Og røykvarsler, sier Frida.

– Det hadde vært nok hvis en bil hadde stått feilparkert i gaten, da ville stigebilen ikke kommet frem.

Kissinger Deng er en munter mann, men han er litt redd for at han har brukt opp flaksen sin etter at han to ganger, med små marginer, har lurt døden. Øyvind Næss

— Og så har vi erfart hvor smart det er å ha røykvarsler, sier Kissinger, som allerede har innprentet sine kamerater at de alltid må sørge for å ha batterier i den lille dingsen som kan redde liv.Brannårsaken er foreløpig ukjent.

Koselig, men farlig, farlig

— Spesielt på denne tiden av året er det veldig, veldig viktig. Vi er inne i det vi godt kan kalle brannsesongen, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat.

— Vi merket det allerede i helgen. Da hadde vi fem større branner i Oslo, det er mey mer enn vanlig. I tillegg til Frida og Kissinger var det en annen person som ble reddet i siste liten.

Det er ikke tilfeldig at røykvarslerens dag er 1. desember. Advent- og julekosen har nemlig en bakside: Det er innledningen på årets mest brannfarlige periode. Alkohol og levende lys og ild er ingen god blanding.

 • Her kan du lese mer om hvordan du reduserer faren for julebrann.
  I jule- og nyttårshelgen er det to-tre ganger flere boligbranner enn ellers i året. På månedsbasis har januar de siste årene overtatt etter desember som den måneden hvor det brenner mest. Sannsynligvis fordi alle forebyggende kampanjer har gjort oss mer årvåkne i juletiden.

Spis kald nattmat!

— Brannårsaken i helgens branner er det politiet som skal kartlegge. Generelt vet vi at levende lys og elektriske lys i dekorasjoner som står på om natten og når det ikke er folk til å passe på, forårsaker brann. Vi ser også at antallet tørrkok stiger i denne sesongen, sier Hovtun, som oppfordrer alle som er sultne når kommer trette, slitne og sultne hjem fra julebord om å smøre seg en brødskive i stedet for å satse på stekeovn og frossenpizza.

— Og så er det lurt å sjekke at røykvarsleren virker, sier Kissinger Deng. Og han vet hva han snakker om.

 1. Les også

  Én person omkom i brann i Oslo hittil i 2014

 2. Les også

  31 døde hittil mot 39 i hele fjor

Kissinger Deng er en munter mann, men han er litt redd for at han har brukt opp flaksen sin etter at han to ganger, med små marginer, har lurt døden. Øyvind Næss

Relevante artikler

 1. SPORT

  Her roper Kissinger Deng desperat om hjelp: – Jeg mistet alt. Unntatt et par sokker

 2. A-MAGASINET

  De ble funnet klokken seks om morgenen. Han flytende i sjøkanten. Hun liggende på kaien. To steinharde narkomane som endelig så ut til å ha fått fred.

 3. OSLOBY

  Byrådet vil selge Hausmannskvartalet til privat utbygger likevel

 4. OSLOBY

  Her er Oslos beste fotballpuber

 5. OSLOBY

  Spesialenheten har avhørt 14 vitner etter politiskytingen på Grønland

 6. OSLOBY

  Skattetallene: Her er Oslos rikeste og fattigste nabolag