Osloby

«Farvel. Døren er der. Du kan bare gå.»

Hvordan selger man 7 millioner bøker? Og hvorfor vil hun kaste en journalist vennlig på dør? Nå svarer Lucinda Riley.

Til tross for herskapshus i England og slott i Frankrike: «Her vil jeg flytte inn!», kunngjør bestselgeren. Sturle Scholz Nærø

 • Sturle Scholz Nærø

- Kom inn, kom inn. Velkommen til mitt hjem i Norge! Jeg elsker Grand Hotel, midt her i Oslo. Og jeg elsker Henrik Ibsen-suiten. Nede på gulvet, rett ved ovnen der, satt jeg i én måned. Sånn ble min nye roman til. Helst sitter jeg på et gulv når jeg arbeider.

- Å?

- Jo mer uformell situasjonen er, jo bedre fungerer den. For meg. Deler av boken foregår her på hotellet. Rent geografisk sitter du og jeg midt i handlingen. Den følelsen er så vakker. Mitt forhold til Norge er veldig emosjonelt. Første gang jeg var utenlands, som forfatter, gikk reisen rett hit. Nå fryder jeg meg over at mennesker i 37 land leser om Telemark. Og Oslo. Og Bergen.

- Å?

- Som vanlig bruker jeg historiske hendelser og personer som ramme rundt en fiktiv handling. Uroppførelsen av Peer Gynt , på Christiania Teater i 1876, har jeg studert i detalj. At Edvard Grieg er med i boken, faller dermed helt naturlig. Jeg tror ikke at dere nordmenn aner hvor berømt musikken hans er. Hvor jeg enn reiser i verden, senest i Sør-Amerika, blir folk beveget av tonene fra «Morgenstemning».

- Å?

- Jeg nynner jo musikken for dem. Melodien er en genistrek, perfekt, fullstendig besettende. Det var min far som introduserte meg for Peer Gynt-suiten . Da var jeg fire år gammel. I sin samtid hadde Edvard Grieg posisjonen til en internasjonal rockehelt. En ekte popstjerne var han. Hvem vet hvordan privatlivet var? Jeg spekulerer ikke i det; jeg antyder noen muligheter. På bakgrunn av en enorm research.

- Hør nå. Salget av bøkene dine nærmer seg en halv million eksemplarer her i landet. For liksom å bygge opp under stemningen: Hva med å bruke gyllenrosa trykkfarge, på hele dette intervjuet?

- Farvel. Døren er der. Har du lyst til å gå? Du kan bare gå. Om­slagene på mine romaner kan gi inntrykk av at de skrives for kvinner. Hvorfor skal menn nektes romantiske perspektiver? Har ikke menn følelser? Liker ikke de drama? Historie? Virkelighetsflukt? Er hver eneste mann på kloden bare opptatt av fotball? Skal jeg fortsette å forklare deg hvor fordomsfull du er?

- Svar heller: Hvordan selge 7 millioner bøker — på 30 språk?

- Jo, den «oppskriften» er veldig enkel: Tenk aldri på hva du gjør. Bare gjør det. Og gjør det fordi du . Hvis motivasjonen ligger i lommeboken, ikke i din sjel, kan resultatet aldri bli vellykket, ikke over tid. Slik er det med alt artistisk og kunstnerisk arbeid. Jeg gråter, jeg, når jeg arbeider med en roman.

- Hva? Gråter du?

- Nei, noen ganger stri gråter jeg. På forhånd aner jeg ikke noe som helst om hva personene i bøkene finner på. Når fæle ting skjer, får jeg en sterk skyldfølelse. Kan jeg spørre deg om noe?

- Vær så god.

-  Stormens søster heter den nye romanen. Dette er nummer to i en rekke på syv. Svar meg ærlig: Hva synes du? Liker du boken?

Ifølge forfatteren: Bokomslaget kan lure folk, særlig menn. Legg merke til de norske fjellene. Og en fjord?

Dør med gullskrift: Bak Ibsens signatur ble en bestselger til.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Se festgudstjeneste fra Oslo domkirke på 17. mai

 2. KULTUR

  Bokanmeldelse: Ta på deg solbrillene og kos deg med denne

 3. DEBATT

  Ole Bulls hjem Lysøen forfaller

 4. KULTUR

  De har alle hatt den aller største rollen: Toralv Maurstad brakk ankelen, Mads Ousdal sto i iskaldt vann til halsen, Dennis Storhøis druknet i skybrudd

 5. KULTUR

  Nordahl Griegs upubliserte komedie: «De syntes det var det største dritt de hadde læst»

 6. KULTUR

  Lyden av Norge fyller 150 år