Osloby

Hylende tiltak mot overfallsmenn

Delte ut 5000 alarmer til kvinner på byen. Ingen overfallsvoldtekter i Oslo natt til søndag.

Trekk ut splinten på alarmen, kast den og sørg for å tiltrekke deg oppmerksomhet fra andre folk, sier Caroline Johansen (t.h.) til Anne Løthe. Foto: SVEND OLE KVILESJØ

 • Svend Ole Kvilesjø

— Det viktigste er selvsagt at du planlegger hjemturen din. Og at du helst går sammen med andre. Men om du er alene og blir overfalt, kan denne overfallsalarmen tiltrekke seg oppmerksomhet, sier Caroline Johansen fra Røde Kors ungdom.

På Aker Brygge viser hun den røde overfallsalarmen til Anne Løthe, som ja, er på vei hjem alene.

— Hold alarmen, ta tak i den lille snora, dra ut pluggen og kast den så langt du kan, sier Johansen, før et infernalsk leven kommer ut fra den lille alarmdingsen.

— Smart, konstaterer Løthe, som synes det er skummelt å gå alene om natten, siden det har vært så mange overfallsvoldtekter i Oslo den siste tiden.

— Vi jenter må ta vare på hverandre, skyter Johansen inn. - Ofte, når jeg går alene hjem, prøver jeg å ta kontakt med andre jenter i samme situasjon, og slår følge i hvert fall en del av veien. Sammen er vi tryggere!

Ingen voldtekter

Det er selvsagt for tidlig å slå fast om de 5.000 alarmene har hatt effekt. Men hverken operasjonsleder eller kriminalvakten ved Oslo politidistrikt har mottatt meldinger om overfallsvoldtekter natt til 1. mai.

- Vi har melding om én voldtekt på tryvann i forbindelse med russefeiringen, men ingen overfallsvoldtekter, sier operasjonsleder Even Gjørstad til Aftenposten.no søndag morgen.

Fra idé til handling - superraskt

Jostein Røraas fikk ideen til å dele ut gratis overfallsalarmer til hovedstadens kvinner. Og etter én telefon til eiendomsinvestor Christian Ringnes, var finansieringen sikret. Røde Kors' ansatte og frivillige i Oslo pakket alarmer og informasjonsbrev. Og lørdag kveld stilte distriktsledere fra Røde Kors ungdom fra hele landet, på seminar i Oslo, for å dele ut alarmene til kvinner på gaten og via utesteder i sentrum.

— Budskapet er at jenter og kvinner må planlegge hjemturen - og ta vare på hverandre. Dermed kan vi forebygge og forhindre overfallsvoldtekter, sier Røraas.

Han presiserer at det er veldig viktig at alle som har fått en alarm, sørger for å prøve den, slik at de vet at - og hvordan den virker.

Han skynder seg også å få med at det er opprettet en egen Facebook-gruppe for aksjonen: Planlegg hjemturen og ta vare på hverandre

- Norske jenter er litt naive

En kvinne stopper ham på Aker Brygge. Amerikanske Bobbi Jo Hall fra Seattle synes tanken med å dele ut overfallsalarmer er god.

— Jeg har hørt om voldtektene. Men det er veldig trygt i Oslo sammenlignet med byer i USA. Generelt synes jeg norske jenter er litt naive, sier hun til Aftenposten.no.

Her får amerikanske Bobbi Jo Hall en alarm av Mir Karim, som er nestleder i Hordaland Røde Kors Ungdom. Til venstre: Daniel Smenes. Foto: SVEND OLE KVILESJØ

— Har sluttet å gå gjennom Slottsparken

Søndag 3. april ble en kvinne voldtatt av to personer på bussholdeplassen på Tjuvholmen. Kvinnen gikk fra «Latter» på Aker brygge og utenfor barene «Beer palace/Underbar/Sinatra» ble hun kontaktet av to menn som gikk sammen med henne over gangbroen i retning Tjuvholmen.

En knapp måned senere går Røde Kors-ungdommen samme veien, men styrer innom restauranten Bølgen & Moi.

— Jättebra, mener servitør Anna Gyllenklev, som med et stort smil påtar seg å dele ut 100 overfallsalarmer til sine kvinnelige gjester denne lørdagskvelden.

Ved et vindusbord er middagen på hell for tre glade venninner, som tar i mot alarmene med både forståelse og tankefullhet.

— Jeg har gått mye alene gjennom Slottsparken på sen kveldstid. Men en politimann rådet meg til å slutte med det, sier Ellen Hansen.

— Nå går vi enten sammen, eller tar en taxi hjem, sier Mette Lange, mens hun fikler med alarmen for å gjøre seg kjent med den før kvelden er over.

Jostein Røraas forklarer hvorfor det kan være smart å ha en overfallsalarm, hvis man må gå hjem alene. Damene rundt bordet på Bølgen & Moi på Tjuvholmen er enig med ham. Fra venstre: Hilde Strømsjordet, Mette Lange og Ellen Hansen. (FOTO: SVEND OLE KVILESJØ) Foto: SVEND OLE KVILESJØ

Overfallsalarmene kommer i flere farger og varianter, noen også med innebygget lommelykt. Likheten er at de gir fra seg en særdeles høy og skingrende lyd når sikkerhetssplinten dras ut og alarmen utløses. Både for å skremme en overfallsmann - og for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Foto: SVEND OLE KVILESJØ

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Kaluza & co, dere kan latterliggjøre menn som gir råd. Men er det feil å være forsiktig? | Cecilie Engebretsen

 2. FOTBALL

  Slagsmål mellom fotballsupportere i Oslo

 3. KRONIKK

  Voldtekt er en helt absurd handling, som hører vikingtiden til! | Trine Lise Olsen

 4. NORGE

  Hun spiste lunsj daglig med drapssiktet trebarnsmor: – Det er ikke til å forstå

 5. KULTUR

  8. mars: Derfor velger kvinneforkjemper Ane Stø «en grotesk parole»

 6. FOTBALL

  Slik spår Rune Bjerga at cupfinalehelgen blir: «Svært beruset Stavanger-dame satte opp Viking-flagg på toppen av slottet.»