Osloby

Urban jungel

Det er fint at man tenker grønt når man planlegger nye prosjekter. Vi må bare ikke glemme hvor vi bor, mener redaktør Kjersti Løken Stavrum.

Dronning Eufemias gate STATENS VEGVESEN/AAS-JAKOBSEN/VIANOVA/DRONNINGA LANDSKAP

 • Kjersti Løken Stavrum

FAGFOLK ER fagfolk. Det skjønner du fort når du kommer på kloss hold av sakspapirer, tekniske løsninger og kompliserte spørsmål. I en moderne verden holder det ikke å sette en Grandiosa i ovnen, gruble litt over et vanskelig problem og så la magefølelsen styre hvordan det skal løses.

Operagata Bjørn Egil Halvorsen

Som oppvokst på bondelandet der man ikke ser trærne for bare skog, hadde jeg for eksempel aldri i verden kommet på at den nye avenyen i Dronning Eufemias gate burde beplantes med

Les også

Paradegate i Bjørvika til 25 millioner

. Med en prislapp på 25 millioner kroner. Hvorfor ikke?

Se på Carl Berner

Kanskje fordi Carl Berners plass nylig ble beplantet med over 200 bytrær for å introdusere skjønnhet og frodighet i det offentlige byrom .

Målet i den firkantede rundkjøringen var å la trærne fungere som et filter mellom trafikken og bygårdene . Fortauene var spesielt vennlige for røtter slik at vekstforholdene ble gode, regnvann skulle samles slik at trærne ble vannet derfra.

Men til tross for en faglig løfterik og spenstig målsetting, fikk ikke trærne en ny vår. Mange trær, busker og planter hadde utgått i løpet av vinteren , lød meldingen. Ny løsning ble hardføre planter som tålte salting, bunnfrost og snø.

Frognerparken Kjersti Flugstad Eriksen

Sånt kan man jo bli nedslått av som vanlig skattebetaler. Sikkert som fagfolk også, men på en mer faglig måte, vil jeg tro.

Veisalt i sårene

Og for å strø mer veisalt i sårene: Heller ikke svartorene ved Operaen har vist seg å være gode bærere av beplantningsplanene. De led trafikkdøden. Men nye trær kommer!

Trærne i Frognerparken drukner derimot, på grunn av en

Les også

Kjempefonteneni Vigelandsparkenlekker som en sil

. Fontenen er derfor tømt for vann. Og slik blir vi atter en gang minnet om Gro Harlem Brundtlands devise om at alt henger sammen med alt. Kjedelig, men også ganske krevende å forholde seg til i det praktiske liv.

Carl berners plass Aftenspør130612CarlBerner

I alt 13 av Bymiljøetatens 30 fontener

Les også

Har ikke råd til å skru på kran

. Det burde vi huske ved neste budsjettrunde. Et godt råd er også å huske slike trivielle faktorer neste gang man spriter opp en byplan med tegningen av en fontene og allé med flotte trær. Slike visjoner forplikter. Og de koster mer enn man skulle tro. Dessuten er tørre fontener og døde trær vanskelige å gjemme bort på et sykehjem. Den urbane jungelen er en hard, hard verden for skjøre planter.

kjersti@aftenposten.no

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nå faller trærne langs Ring 2

 2. OSLOBY

  Paradegate i Bjørvika til 25 millioner

 3. OSLOBY

  Miljøgaten har ikke plass til trær

 4. OSLOBY

  Akerselvas nye trær tatt av flommen

 5. DEBATT

  Derfor er ny sykkelvei til Bygdøy nødvendig

 6. OSLOBY

  «Vakre vegers pris»: Hederlig omtale til Carl Berners plass