Osloby

- Oslo Nye bør bli Oslo Unge

Byen trenger et Oslo Unge Teater, mener kulturprofessor etter vedtak om prosjekt-teater.

Kulturprofessor Anne-Brit Gran mener Oslo Nye bør bli teater for barn og ungdom. Paal Audestad

 • Andreas Slettholm
  Kommentator
 • Anders R. Christensen

Professor Anne-Britt Gran mener Oslo Nye bør bli barne— og ungdomsteater. I går ble teatret omgjort til "prosjektteater" i stedet.

- Det er både behov og marked for et barne- og ungdomsteater i Oslo. Teater for barn og ungdom er to sjangre Oslo ikke har, sier professor i kultur og ledelse ved BI Anne-Britt Gran.

Les også

Oslo Nye blir prosjektteater

Hun mener at byens egne og offentlig eide teater i Rosenkrantz' gate bør bli nettopp det.— Barneteater er ikke bare Thorbjørn Egner. Det lages mye god, moderne dramatikk for barn, så det er nok å ta av for en slik scene. Slik det er nå, er det stort sett bare i julesesongen at det settes opp barneteater, og det er kun ytterst sjelden at det settes opp teater for ungdom, sier Gran.

Hva betyr det egentlig?

I går vedtok bystyret imidlertid at Oslo Nye skal omgjøres til et prosjektteater. Under en nesten time lang debatt i bystyret kom det frem at mange hadde problemer med å forstå hva det egentlig betyr – ut over at antallet fast ansatte skal reduseres. I stedet skal frie teatergrupper og prosjektensembler inviteres inn, og repertoaret skal bevege seg i en mer eksperimentell retning.

- Det er ikke lett å få vite hva som menes med et prosjektteater. Kommunen har vært en ustabil eier, og det blir ikke mer stabilt med et prosjektteater, sa Victoria Marie Evensen (Ap) fra talerstolen.

Hun deler delvis Grans syn om at det bør settes opp flere barne- og ungdomsforestillinger i byen.

— Men så ønsker ikke vi å detaljstyre hvilke stykker Oslo Nye skal sette opp, sier Evensen.

De deler imidlertid skepsisen mot at teateret nå skal drives på prosjektbasis.

— Det er ikke marked for enda et rent prosjektteater i Oslo. Byen har allerede ti andre scener som tar seg av ulike former for samtidsscenekunst, sier Gran.

Frp ville selge

Debatten i bystyret var preget av tydelige politiske skillelinjer. Frp ønsket å avvikle eller selge teateret umiddelbart.

— Å subsidiere hver billett med 500–600 kroner, når vi vet hva vi har av utgifter til skole, eldreomsorg og andre lovpålagte oppgaver, mener vi er feil, sa Carl I. Hagen (Frp) fra talerstolen.

De var imidlertid alene med sitt syn, og alle de andre partiene stemte for at Oslo Nye fortsatt skal være offentlig eid.

Hele venstresiden ønsket seg at Oslo Nye skal forbli et institusjonsteater.

— Hovedstaden trenger et eget teater med produksjoner av høy kvalitet, og da er ikke det å si opp ansatte veien å gå, sier Gulay Kutal (SV).

Fra byrådspartienes side ble det understreket at prosjektteatermodellen skal bidra til et mer nyskapende teater.

— Dette vil gjøre at teateret på smart vis må omorganisere og effektivisere, sa Julianne Ferskaug (V).

Gran understreker imidlertid at den modellen bystyret nå har valgt, likevel kan åpne opp for flere barne- og ungdomsforestillinger.

— Et barne- og ungdomsteater eliminerer ikke muligheten til å ta inn prosjekter. Det finnes flere grupper som turnerer rundt i landet med denne typen teater, sier Gran.

 1. Les også

  Bystyret avgjør Oslo Nyes skjebne

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Mer teater til barn og unge i 2018

 2. KULTUR

  Klart i dag: Nationaltheatret tar over Munchmuseet

 3. A-MAGASINET

  Teatersjef Even Torgan (27): – Jeg er så drittlei av å føle meg dum på teater

 4. OSLOBY

  Nationaltheatret vil sette opp en ny, midlertidig hovedscene på Tøyen

 5. DEBATT

  Det er dypt problematisk at Frp vil kutte støtten til et teaterstykke de er uenig med.

 6. OSLOBY

  Nationaltheatret skal pusses opp for 1,9 milliarder kroner