Osloby

Oslos drabantbyer er ekstremt underrepresentert på Stortinget

Buskerud fylke har 270.000 innbyggere, og ni stortingsrepresentanter. I Oslos drabantbyer bor det 240.000. De får Jan Bøhler.

Jan Bøhler (Ap) kan bli den eneste stortingsrepresentanten blant de 240.000 som bor i drabantbyen på Oslos østkant. Eirik Bjørklund

 • Stein Erik Kirkebøen

Føler du at Oslos østkant kommer litt i bakleksa når rikspolitikerne diskuterer prinsipper og fordeler penger?

At det handler mye om distrikter og tunneler og broer til øyer du aldri har hørt om? Det er mulig du har rett, og det kan hende at det har noe å gjøre med at bare én av stortingsrepresentantene bor i en av Oslos østlige drabantbyer.

Fem prosent av landets befolkning bor i disse drabantbyene. Hvis fem prosent av stortingsrepresentantene hadde bodd der, så hadde Jan Bøhler fått følge av seks, syv, åtte på tinget.

Til sammenligning: Fem av Stortingets representanter kommer fra Finnmark. Der bor det 75.000. De har én representant pr. 15.000 innbyggere.

Les også

- Håper vi får en liste med både vestkant og østkant

Men det er ikke Oslo som helhet som kommer dårlig ut. Utenom de underrepresenterte drabantbyene hvor det altså er 240.000 bak den ene stortingsrepresentanten, er det 18-19.000 innbyggere bak hver representant i byen. Sannsynligvis er det ingen grupper i hele landet som er så dårlig representert på Stortinget som nettopp innbyggerne i Oslos drabantbyer.

Ensom ulv

Intet galt sagt om Arbeiderpartiets arbeidsmaur Jan Bøhler, men han er bare én. Og sannsynligvis blir han den eneste som bor i en av Oslos drabantbyer som får plass på tinget etter høstens valg. Godt over 40 prosetn av byens befolkning bor der, de har seks prosent av byens stortingspolitikere til å representere seg. I inneværende periode har Oslo 17 på tinget..

Les også

Teater på Tinget

Det er Klassekampen som har gått gjennom alle Oslo-partienes valglister. Og funnet at selv om partiene har mange kandidater som bor i byens østlige bydeler, så har de to ting felles; de tjener mye dårligere enn kandidatene på vestsiden, og — mye viktigere - de er sjanseløse til å nå opp i kampen om stortingsplassene. Ifølge avisen er det bare tre kandidater fra østkanten som ligger an til å komme inn på Tinget. To av dem, Siv Jensen og Mudassar Kapur, bor på Nordstrand, som på alle andre måter enn rent geografisk er en del av vestkanten. Den tredje er Jan Bøhler.

- En delt by

Til sammenligning kommer halvparten av de "sikre" kandidatene fra vestkanten hvor 30 prosent av byens innbyggere bor, 39 prosent kommer fra sentrum hvor 27 prosent av byens befolkning bor.

- Oslo er en oppdelt by, sier Høyres Michael Tetzschner til Klassekampen. Han mener planleggerne på 1950, -60 og -70-tallet har skylden: - De var mer opptatt av å bygge billig og raskt enn av å ha varierte boligmønstre over hele byen.

Følgene av det ser vi også på stortingsbenken.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Slik ville bystyret i Oslo sett ut med samme resultat

 2. NORGE

  Innvandrerbutikker taper på bompenger

 3. OSLOBY

  Store forskjeller mellom Oslos bydeler i andel personer med betalingsanmerkning

 4. DEBATT

  Arbeiderpartiet har ikke råd til å miste Jan Bøhler | Andreas C. Halse

 5. OSLOBY

  Frp: På vei mot parallellsamfunn i Oslo

 6. OSLOBY

  – Hadde noe sånt skjedd hvor som helst ellers i landet, så ville det blitt et ramaskrik