Osloby

Unngikk køkaos ved Brynstunnelen - venter mer kø til uken

Søndag var det lange køer på store deler av hovedveinettet i Oslo fordi Ring 3 ved Bryn var stengt. Men mandag var trafikken bare en fjerdedel av det normale.

 • Wasim Riaz

Søndag var det så lange køer på Ring 3, i Operatunnelen og på andre hovedveier i deler av Oslo at Statens vegvesen valgte å åpne ett kjørefelt på Ring 3. Veien skulle egentlig være stengt hele dagen i forbindelse med oppstart av rehabilitering av Brynstunnelen.

Også på Østensjøveien, der det skal komme lokk over Ring 3, var det ekstra lange køer. Her var bare et kjørefelt åpent for trafikk. Til slutt ble trafikken dirigert manuelt, noe som bedret trafikkflyten.

 • LES OGSÅ: Her kommer fire store innfartsparkeringer

Drahjelp fra vinterferien

De fleste bilistene hadde tydeligvis fått med seg køkaoset søndag. For mandag morgen fløt trafikken på Ring 3 ved Bryn stort sett fint. Det var en del kø på Østensjøveien, men ikke like mye som søndag.

Årsaken er at tre av fire biler som vanligvis kjører gjennom Brynstunnelen, valgte en annen vei.

Tall Osloby har hentet inn fra Statens vegvesen viser at 3487 kjøretøyer passerte gjennom Brynstunnelen mandag morgen mellom klokken 06 og 09. For en uke siden var tallet hele 13.761 på den samme veistrekningen i samme tidsrom. Med andre ord har tre av fire kjøretøy styrt unna tunnelen.

— Mer kø til uken

— Vi anslår at cirka halvparten av trafikken ved Bryn ble borte på grunn av vinterferien. Og så valgte mange å benytte seg av kollektivtilbud eller andre traseer. Vi er fornøyde med at bilistene har hørt på våre råd, sier Hilde Ulvik, prosjektleder i Statens vegvesen.

Hun tror at mange sørfra brukte Mosseveien istedenfor Ring 3. Der var det åtte prosent mindre trafikk enn mandag morgen i forrige uke.

— På grunn av vinterferien har de lange køene uteblitt, men mandag til uken er alle som pleier å kjøre til jobb tilbake. Derfor må man belage seg på mer kø fremover. Samtidig åpner alle de midlertidige innfartsparkeringene til uken. Vi oppfordrer folk til å bruke de midlertidige parkeringene utenfor Oslo, sier Ulvik.

Manuell dirigering

Den saktegående køen som oppsto søndag formiddag forklarer hun med at Ring 3 var stengt i begge retninger mellom Ryen og Ulvensplitten.

— Vi kastet oss rundt da vi fikk meldinger om lange køer i hele veisystemet, og fikk åpnet ett felt klokken 14. Fremover blir det manuell dirigering i Østensjøveien store deler av døgnet. For da kan man se an køene, og dirigere trafikken i forhold til det, sier Ulvik.

Det blir normal trafikk igjen i Østensjøveien i midten av april. Brynstunnelen blir ferdigrehabilitert før sommeren 2017.

 1. Les også

  Oslo åpner for dieselforbud fra i dag

 2. Les også

  - Dette kommer til å bli riktig ille hvis ikke folk lar bilen stå

 3. Les også

  Nå strupes Oslos eldste veitunnel for et år

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Sist dette skjedde ble det kaos i Oslo

 2. OSLOBY

  Lange køer på hovedveiene til Oslo i syv-åtte timer søndag

 3. OSLOBY

  Her er et godt råd for deg som skal hjem fra hytta søndag kveld

 4. OSLOBY

  Deler av taket i Brynstunnelen falt ned i natt

 5. NORGE

  Trafikkaos etter takras i den nyoppussede Brynstunnelen – og på mandag stenger trolig Operatunnelen

 6. OSLOBY

  Varsler om ekstra Oslo-kø mandag morgen