Osloby

Kuben yrkesarena vant Oslo bys arkitekturpris 2014

 • Nicoline Haugsvær

Byggets bruk av glass gir godt med dagslys og utsikt. Se flere bilder ved å trykke til høyre. Nils P. Dahle

Store fellesarealer gir plass til er rekke aktiviteter for elevene, som for eksempel utstillinger og messer. Arch Uno AS

Takflater blir benyttet som skolegård. Nils P. Dahle

Kuben yrkesarena inneholder Kuben videregående skole, Fagskolen i Oslo, Lærlingsenteret for byggfag og Kuben kurs- og teknologisenter. Med glassvegger kan elevene få innsyn i hverandres arbeid på tvers av fagretning. Jiri Havran

kuben_yrkesarena6-sATG3vUqJ9.jpg

 • Et foregangseksempel på framtidens skoleanlegg, skriver juryen.

Den videregående skolen som åpnet dørene i august 2013, stakk av med årets arkitekturpris.

Juryen skriver i sin begrunnelse at bygget benytter solide materialer som tegl, sink og kobber. Bruk av glassvegger gir dagslys og utsikt, og åpner for innsyn i ulike fagretninger. Store fellesområder som gir mulighet for ulike aktiviteter for elevene. Bygget er også tilpasset bebyggelsen rundt med støyreduserende, doble fasader mot Østre Aker, og mindre bygningsvolum mot Kabelgaten med sin lavere, eldre bebyggelse.

Store fellesarealer gir plass til er rekke aktiviteter for elevene, som for eksempel utstillinger og messer. Arch Uno AS

— Kuben VGS viser seg som et foregangseksempel på framtidens skoleanlegg hvor det er gjennomført særegne arkitektoniske grep for å imøtekomme de høye ambisjonene, både for lærere, elever, andre brukere og besøkende. I tillegg er materialvalg og løsninger brukt pedagogisk til å knytte bygningen til dens brukere, skriver juryen.Arkitektene Arch Uno AS, Arkitektpartner AS og landskapsarkitekten Hjellnes Consult AS står bak utformingen av skolen, mens Undervisningsbygg er byggherre.

Det var 23 nominerte til årets prisutdeling. Blant konkurrentene var blant annet kontorbygg, parker, restauranter, eneboliger og leilighetsbygg. Blant de 23 nominerte ble tre finalister valg ut. Fem eneboliger bygget som et tun i Gregers Grams vei på Ullern, og leilighetsbygget The Green House på Dælenga fikk var de to andre finalistene, og fikk hederlig omtale av juryen.

Omstendig prosess

Oslo bys arkitekturpris er en årlig kommunal hederspris som kan gis til alle typer byggverk og bygde omgivelser som bidrar til å heve, utvikle og fornye den estetiske kvaliteten på stedet. For å bli nominert må byggverkene ha blitt ferdigstilt i 2013, mens landskapsanlegg kan ha blitt ferdigstilt fra 2009 til 2013.

Prosjektene er vurdert av Rådet for byarkitektur, Oslo bystyres byutviklingskomité og Oslo kommunes forretningsutvalg i samarbeid med Plan- og bygningsetaten, før vinneren ble kåret.

Prisen ble delt ut av ordfører Fabian Stang.

 1. Les også

  Dette er Oslos fineste bygg

 2. Les også

  Slik kan nye Tøyen bli

 3. Les også

  Dette påbygget står på egne ben

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Dette er den beste arkitekturen i Oslo akkurat nå, mener eksperter

 2. OSLOBY

  Omstridt bygg kan vinne Oslo bys arkitekturpris

 3. OSLOBY

  Kulturhuset vant Oslo bys arkitekturpris

 4. OSLOBY

  Her ser du Oslos beste arkitektur

 5. OSLOBY

  Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka vant Oslo bys arkitekturpris

 6. OSLOBY

  Arkitektforeningen: Dette er Oslos flotteste bygg anno 2019