Osloby

Syv pågrepet og skal utvises etter tørrfiskaksjon på Alnabru

Politet pågrep syv personer uten oppholdstillatelse under aksjonen mot transport av tørrfisk og biler til Afrika onsdag. Disse vil bli utvist fra Norge.

Her blir flere personer ført vekk av politiet under aksjonen på Alnabru onsdag. Dan P. Neegaard

 • Einar Haakaas

Onsdag klokken 12 gikk flere kontrolletater til aksjon mot et område på Alnabru hvor det i lengre tid har vært eksportert tørrfisk, bleier og biler til Nigeria. Resultatet av aksjonen er blant annet funn av rottespist tørrfisk og mistanke om "svart" fisk.

Se videoen fra aksjonen og les mer her:

Les også

Razzia mot transport av tørrfisk, bleier og gamle biler fra Alnabru til Afrika

Under aksjonen ble syv personer pågrepet av Politiets utlendingsenhet (PU) på stedet. Grunnlaget for pågripelsen er brudd på utlendingsloven.

— Disse personene vil alle bli utvist og sendt ut av landet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i PU.

Rottespist tørrfisk med gnagemerker

Under aksjonen oppdaget inspektører fra Mattilsynet at rotter eller andre gnagere hadde spist av tørrfisk som var klar for salg. Både

Mattilsynet fant at rotter hadde spist av tørrfisk stablet inn i gamle bilvrak. Dan P. Neegaard

gnagemerker på tørrfisken og avføring på lasteplanet rundt tørrfisken var nok til å fastslå at tørrfisken var helsefarlig for mennesker.

— Vi ser meget alvorlig på dette, og nedla omsetningsforbud for tørrfisken som hadde vært utsatt for gnagere. Dette er helsefarlig. Det ble også gitt omsetningsforbud for tørrfisk hvor det var dårlig sporbarhet, og dårlig merking av hvor tørrfisken kommer fra. Vi arbeider videre med saken og vil vurdere andre og strengere virkemidler, sier seksjonssjef Inger-Marie Øymo i Mattilsynet.

Tørrfisk tettpakkes i gamle biler

Et par dager i juni i år fulgte Aftenposten med på aktiviteten i området rett ved jernbanelinjen på Alnabru. På tomten står det parkert bortimot hundre gamle varebiler, flesteparten av merket Toyota Hiace. Kvinner og menn kommer gående med små traller. På trallene er det stablet bleiepakker i høyden. Etter en kort samtale leveres bleiene.

Her er bildene Aftenposten tok fra området i juni i år. Saken fortsetter under disse.

Litt senere ser vi nøyere på bilene som står parkert. Hvert eneste ledige luftrom i bilene er pakket med bleier. Bleier er råbillige i Norge, fordi kjedene vil trekke til seg barnefamilier som kunder. Men etterhvert som grupper kjent som "bleiemafiaen" tømte norske butikker for bleier, ble det innført begrensning på kjøp. Men en bleiepakke til 50 kroner får visstnok doblet sin verdi i Nigeria.

Mistanke om salg av "svart" tørrfisk

Fiskeridirektoratet, som var med på aksjonen, bekrefter funn av umerket tørrfisk på området. All fisk som tas på land i Norge for salg skal dokumenteres.

— Vi vil se videre på dokumentasjonen av tørrfisktransaksjonene knyttet til dette miljøet. Dermed vil vi sjekke om fisken er tatt opp på lovlig vis eller om den er solgt på en ulovlig måte, sier seksjonssjef Frank Ove Olsen i Fiskeridirektoratet.

De vil vurdere ytterligere kontroll og oppfølging i saken.

Forsøpling og forurensning av området

Miljødirektoratet har funnet miljøfarlig avfall på området.

— Eksempler er oljesøl, bildeler som flyter rundt og avfall i form av ulike typer elektroniske artikler. Vi snakker om en rekke miljøfarlige stoffer og mulig ulovlig eksport av avfall, sier Thor Jostein Dahlstrøm, som jobber med tilsyn i Miljødirektoratet.

Etaten vil informere fylkesmannen om saken. De har også tidligere stoppet eksport av ulovlig avfall fra aktører i det samme miljøet.

Avskiltet biler og starter bokettersyn

Tollvesenet avskiltet åtte biler på stedet etter manglende betaling av årsavgift.

— Vi har ikke alle resultatene fra onsdagens aksjon ennå. Regnskapsmaterialet vil nå bli gjennomgått i samarbeid med Skatteetaten. For Tollvesenet var det viktig å skaffe seg oversikt over hvordan eksporten foregår og hvilke roller de forskjellige aktørene har, opplyser kommunikasjonsrådgiver Thore Simenstad i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Skatt øst vil trolig gjennomføre flere bokettersyn mot involverte selskaper.

— Vi går gjennom materialet for å vurdere hva vi skal gjøre, sier avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatt øst.

Gikk til aksjon på fem adresser

Tollregionen i Oslo og Akershus ledet aksjonen onsdag. Det var aksjoner på fem adresser. Foruten transportselskapet som holder til på tomten på Alnabru gjelder det forretningsadresser og privatadresser hvor det er registert firmaer. Kontrollen omfatter også et firma som handler med tørrfisk og et

Tollvesenet gikk gjennom området med hunder. Dan P. Neegaard

spedisjonsfirma. Det var også sjekk av ansatte som en del av kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Her kan du lese flere saker om kriminalitet i arbeidslivet:

Les også

Vil inndra 104 mill. fra mafia-tiltalte i Lime-kjeden

Les også

Storaksjon på Østlandet: Skal ha avlyttet telefonene til hovedsiktede i lang tid 

Container med motorolje og tørrfisk stoppet

For et par uker siden ble en container stoppet under en kontroll på Hjortnes-kaia i Oslo. Den var full av tørrfisk på vei til Nigeria. Men containeren inneholdt også en lastebilmotor. Den lekket olje som trakk inn i tørrfisken. Mattilsynet tok affære og stoppet containeren.

Også for halvannet år siden var det en aksjon mot det samme miljøet. Kontrolletatene vil se nøyere på handelen med tørrfisk og gamle biler til Nigeria. Etter det Aftenposten erfarer ønsker de å følge pengestrømmen, og sjekke om det er økonomisk kriminalitet knyttet til eksport av tørrfisk og gamle biler.

Les flere saker om økonomisk kriminalitet:

Les også

Tiltalt for å ha laget fiktive skattefradrag for nær 2000 personer

Les også

Dømt til fem års fengsel etter å ha vasket 19,5 mill. 

Les også

Politiet skifter strategi i jakten på «skitne» bilvasker

Kjøp og salg av biler var starten

Kjøp og salg av varebiler i et nigeriansk miljø i Norge satt Tolletaten på sporet av dette miljøet. Enkeltpersoner har kjøpt og solgt flere hundre biler i året. Dette har ofte skjedde ved hjelp av falsk identitet, eller i navnet til personer som har forlatt Norge forlengst.

En rekke bilvrak på området ble sjekket onsdag. Dan P. Neegaard

Blant annet skal noen ha kjøpt et stort antall biler i navnet til en død person. Enkelte skal ha i korte perioder stått som eiere av over tusen biler i løpet av kort tid. Systemet er slik at salget går gjennom flere ledd for å skjule sporene. Det foreligger flere store skattekrav på personer som har drevet denne typen bruktbilhandel i gråsonen. Flere av dem som er tatt har levd på Nav-støtte mens de drev bruktbilhandel.Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med de berørte firmaene som driver virksomhet på Alnabru-området for å få en kommentar uten at vi har lykkes.

— Jeg er opptatt, er svaret fra lederen i et av selskapene når vi stiller spørsmål om kontrollaksjonen.

Her kan du lese mer om bilsvindel:

 1. Les også

  28-årig notorisk bilsvindler ute igjen

 2. Les også

  Notorisk svindler tiltalt igjen: - Kjøpte milliontomt for 320 kr

 3. Les også

  Lurt til å selge luksusbil for 545 kroner

 4. Les også

  Kvinne svindlet til seg 29 biler

 5. Les også

  Belånte biler havnet i Irak

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her ser du Premier League på pub i Oslo

 2. OSLOBY

  Skattetallene: Her er Oslos rikeste og fattigste nabolag

 3. OSLOBY

  Byrådet vil selge Hausmannskvartalet til privat utbygger likevel

 4. OSLOBY

  Byrådet vil bruke 2,3 mrd. på å kjøpe flere kommunale boliger

 5. OSLOBY

  Oslos gjeld vil doble seg på fire år

 6. OSLOBY

  12 ting du bare får høre i skoledebatter