Osloby

Oslos restauranter er i ferd med å bli grønnere

Grønne restauranter med råkost og plantebasert mat spirer i Oslo som aldri før. - En trend som bare kommer til å øke og øke, sier spisevane-forsker.

Josefine Andrén og Jenni Mylly åpner «Funky Fresh Foods» på DogA i slutten av august. Her serverer de lunsj, kaffe, kaker og mer. I tillegg vil det bli en butikkdel. Foto: Rolf Øhman

 • Sol Sigurjonsdottir

Vi er et langt stykke unna å kunne kjøpe californiske «kale chips» og mandelmelk-smoothies på hvert gatehjørne her i Oslo. I våre skandinaviske naboland har helsemat, plantebasert mat og råkost fått et langt sterkere rotfeste enn i Norge og Oslo, på samme måte som i USA. Norge har i lang tid hatt et etterslep, men noe er i ferd med å endre seg. I løpet av det siste året har det dukket opp flere nye restauranter, matbutikker og kafeer som alle satser på grønn, ren og platebasert mat.

— Jeg tror vi kommer til å se mye mer av sunne konsepter i restaurantbransjen som baserer seg på etikk og bærekraft. Her er «raw food» en forløper. Forbrukeren vil ikke lenger ha bolle og pølser. Jeg tror vi kommer til å se langt mer av denne trenden i tiden fremover, sier Sifo-forsker Annechen Bugge, som forsker på nordmenns spisevaner.

Større marked i Sverige og Danmark

«Raw food», eller råkost, er mat som ikke varmes over 42 grader. På denne måten bevares mest mulig av enzymer og vitaminer. Over hele verden omfavnes trenden, og mange forsøker å implementere råkost i maten sin, gjerne i kombinasjon med et plantebasert kosthold.

Kokk Lilian Matsson lager plantebasert mat på Funky Fresh Foods. Foto: Rolf Øhman

I slutten av august åpner «Funky Fresh Foods» ny lunsjrestaurant og kafé på DogA i Oslo, hvor råkost er en del av menyen. De satser på friske produkter, og alt er selvfølgelig økologisk. Medeier Jenni Mylly bekrefter at utviklingen går tregere i Norge enn i våre naboland, men ser en stor endring i markedet de siste årene.— I både Danmark og Sverige finner man mange raw food-restauranter, og i Tyskland har man store butikker og markeder for økologiske og vegetariske produkter. Mye har forandret seg siden vi startet opp i 2009. Vi ser at holdningene har endret seg også i Norge, sier hun.

Mat fra naturen

— Det er vanvittig mye snakk om det å spise sunt for tiden, så det er ikke rart at trenden med grønn, plantebasert mat slår an. Folk oppfatter grønnsaker som sunt, og forteller at dette er noe de øker inntak av, sier Sifo-forsker Annechen Bugge som forsker på nordmenns spisevaner.

Hun forteller at det er mange positive assosiasjoner til grønn, råvarebasert mat. Det er trendy, sunt, og passer godt til dagens forbruker, som aldri har vært så opptatt av mat som man er i dag.

— Stadig flere legger vekt på friske råvarer og rå produkter som smoothie og salater. Mange oppgir at de ønsker å begrense inntak av kjøtt, ikke bare på grunn av dyrevelferd, men også på grunn av etikk og helse. En av trendene man ser er mat fra naturen, man skal ta vare på næringsstoffene og komme nærmere naturen, sier hun.

- Kan ikke sammenlignes med Stockholm

Tilbake i DogA er Funky Fresh Foods i full sving med å sette opp den nye restauranten. De driver allerede en restaurant i Kristiansand, har catering og selger produkter på diverse utsalgssteder i Oslo. Den nye restauranten blir en av svært få steder i Oslo som tilbyr raw food på menyen.

— Vi så at det ikke fantes et godt nok vegetartilbud i Oslo. Vi ønsket å spre informasjon, være innovative og ha et lavterskeltilbud for grønnsaksbasert mat, sier daglig leder Josefine Andrén. Hun forteller at restauranten på ingen måte kun er ment for vegetarianere, men alle som er interessert i god, plantebasert mat. Her vil de også ha matlagingskurs og foredrag.

— Vi håper å vekke større interesse for økologi og et bærekraftig perspektiv. Jeg tror dette er mer enn bare en trend, det er kommet for å bli. Oslo er blitt bedre, men kan fortsatt ikke sammenlignes med Stockholm, Göteborg eller København. Her har store kjeder «meatless mondays», og platebasert mat og råkost er langt mer utbredt enn det er i Oslo, sier hun.

Etterspørselen har økt

I Mathallen har det også dukket opp et nytt serveringssted som lager råkost. Daglig leder Lars Grini i «Helt Rå» mener Oslo fortsatt har et langt stykke igjen å gå før tilbudet blir like godt som i nabolandene.

— De fem årene jeg har holdt på, ser jeg at etterspørselen har økt betraktelig. Nå blir jeg forbauset om ikke en tredjedel av Oslos befolkning nå vet hva raw food er. Jeg tror at det kommer mer og mer. Det er noe helt annet nå enn for bare fem år siden. Folk kommer inn og de vet hva de vil ha. De er blitt mer bevisste, har oppdaget fordelene med det, sier han.

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Restauranter med bra vegetartilbud

 2. A-MAGASINET

  Kjøtt har begynt å stinke. Kvinner og folk i byene kutter kjøttet først.

 3. SULTEN

  Hvem har best mat i Oslos nye mathall?

 4. KULTUR

  Vår anmelder har testet vegetariske kokebøker. Hun fant en soleklar ny favoritt.

 5. SULTEN

  Stor test: Her får du best mat i Mathallen

 6. SULTEN

  Matanmeldelse: Kun én Øya-servering får toppkarakter i 2016