Osloby

Vil bruke 50 millioner på flere vektere i Oslo

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde er opprørt over ranene som har herjet Oslo de siste ukene, og krever umiddelbare tiltak.

FrPs Christian Tybring-Gjedde vil sette inn flere vektere i Oslo som krisetiltak mot ransbølgen. Junge, Heiko

 • Bjørn Egil Halvorsen
 • Jenny Dahl Bakken

Christian Tybring-Gjedde (FrP) sier han har "en ambisjon" om å bevilge 50 millioner kroner for å sette inn ekstra vekterressurser i Oslo.

Det skyldes at partifelle og justisminister Anders Anundsen i helgen gikk ut og sa at det ikke vil utdannes nok politifolk til å nå regjeringens mål om to polititjenestemenn pr. 1000 innbyggere før i 2020.

— Jeg tror ikke folk som er i ferd med å ranes tenker over om personen som griper inn har studert mange nok år på skolen. Det viktigste er trygghetsfølelsen og at noen griper inn, sier Tybring-Gjedde.

Mener det har virket

Oslo kommune hadde en stund en prøveordning med Oslo-vakter, som ble gjort permanent i fjor. Rundt 25 kommunalt ansatte i Bymiljøetaten patruljerer nå byens gater.

De såkalte Oslovaktene har ingen politimyndighet, men Tybring-Gjedde mener de har hatt den ønskede effekten, trass i ransbølgen som i det siste har herjet byen.

Les også

16 ran på fire dager - syv pågrepet

— Partigruppen vår har undersøkt dette, blant annet har Mazyar Keshvari blitt med ut og sett med egne øyne at vaktene har en funksjon og avverger mange typer situasjoner. De bidrar til å skape trygghet, sier han og legger til at partiet er fleksible både for å utvide denne ordningen og å bruke ordinære vektere.

Han lover at FrP i årets Oslo-budsjett uansett vil legge inn mer enn 5 millioner til styrking av vaktholdet.

Forventer tverrpolitisk enighet

— Det er mulig å få fullmakter til å få gjennomført ting før budsjettbehandlingen i desember. Årets mørkeste dager ligger foran oss, det er helt sentralt at tryggheten i byen styrkes nå, sier han.

FrP-politikeren forventer tverrpolitisk støtte rundt vekterforslaget.

— Politikere fra mange partier er enige om at noe må gjøres med ransbølgen i Oslo. Dette er en løsning som kan iverksettes raskt, sier han.

Ønsker behandling i Stortinget

Selv om Tybring-Gjedde ønsker bidrag fra justisdepartementet, mener han at det kan bevilges utenfor Stortinget i en såpass akutt sak.

Der møter han motstand fra Ap-politiker og leder for Stortingets justiskomité Hadia Tajik.

— 50 millioner kroner er en vesentlig sum, i tillegg er forslaget såpass kontroversielt at jeg rent prinsipielt mener forslaget må gå gjennom Stortinget, sier hun, og legger til at Ap trolig vil være skeptisk til Tybring-Gjeddes forslag.

— Vi må være veldig forsiktige med å gjøre vektere til et slags politi light, som er slik jeg oppfatter konsekvensen av Tybring-Gjeddes forslag. Det er å undervurdere politiets særegne kompetanse og nødvendigheten av fagutdanningen, sier hun.

Byråden avventende

Les også

Unge har ranet 59 personer på to uker

Byrådsleder Stian Berger Røsland mener kaller situasjonen i Oslo «alvorlig». Han mener det viktigste kommunen kan gjøre er å fortsette å jobbe langsiktig og preventivt, gjennom det såkalte SaLTo-samarbeidet med politiet.— Dette bidrar til å fange opp ungdom som har kommet på gal vei, sier Røsland.

Han utelukker ikke en opptrapping av Oslovaktsatsingen, som FrP tar til orde for.

— Sammen med politiet og Bymiljøetaten er det naturlig å se på om vi er riktig dimensjonert fremover. Men først og fremst er nok politifolk og styrket politiinnsats den viktigste løsningen. Så får heller Oslovakter være et supplement, sier han.

— Hva vil du si til byens borgere som nå opplever en ransbølge?

— Selv om dette er er krevende og skremmende situasjon, er det viktig å huske på at de fleste ikke blir rammet av uønskede hendelser.

 1. Les også

  Oslo-politiet øker patruljeringen på grunn av ransbølgen

 2. Les også

  Åtte tatt etter ransbølge i Oslo

 3. Les også

  Skulle rane - ble banket opp

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Høyre vil ha innsatsteam mot bostedsløse

 2. OSLOBY

  Vil styrke vaktholdet i sentrum for å stanse ransbølgen

 3. OSLOBY

  Oslo skrev ut p-bøter for 102 millioner

 4. OSLOBY

  Krever kommunale vakter på Grønland: – Nå ropes det om hjelp. Dette er et svar.

 5. OSLOBY

  Åtte av ti Oslofolk føler seg trygge

 6. OSLOBY

  Innkaller til hastemøte om ransbølgen i Oslo