Osloby

Løpefest i Oslos gater

Noen satte personlig rekord, andre kreket seg så vidt i mål, og langs ruten sto tusenvis av tilskuere og heiet.

Mange fulgte ballonger med forhåndsgarantert sluttid i Oslo Maraton. Men noen sprakk. Ingar Storfjell

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Medisinerstudentenes humanitæraksjon, Medhum, bidro til å løfte løperne den siste kneika på Kristiania Torg. Ingar Storfjell

Vilius, Eva og Tomas Gedvilas speider etter Evas bror i målområdet. Ingar Storfjell

Utslitte løpere ramler over mål. Ingar Storfjell

Oslo Maraton ble folkefest med tusenvis av løpere og tilskuere i sentrum. Og trafikken sto i stampe mange steder mens de løpende horder svettet seg gjennom løypa.

Til krampa tar dem

Svette smil og grimaser, kramper og gangsperre. Det er tøft å løpe maraton på asfalt.

Kristian Hansen fra Tønsberg ligger rett ut på asfalten utenfor målområdet med kramper i leggene.

— Jeg måtte stoppe to ganger de siste ti kilometerne for å tøye, men kom i mål på 3.13, smiler han tappert og gir tommelen opp på spørsmål om han er fornøyd.

Massasje

Støtteapparatet er på plass med massasje og oppmuntring.

— Jeg er moren hans og fysioterapeut og synes dette er galskap, sier Inger Lise Hansen, mens løperens kone Jeanette Sørvik lover å servere et godt måltid bare ektemannen kommer seg på bena.

I målområdet speider folk etter sine løpere.

Hvor er løperen?

— Vi er redd noe er galt. Broren min skulle vært i mål nå, sier Eva Gedvilas fra Litauen bekymret. Hun strekker hals og prøver å få øye på broren mellom utslitte løpere som sprinter, jogger og stavrer seg mot målstreken.

Jens Lindblom fra Sverige og Leonie van den Haak fra Nederland gir hverandre "high five" etter målpassering.

— Vi er kjempefornøyde, og nå skal vi ut og feire, stråler de to.

Fornøyde er også fetterne Vemund og Jacob Welding på fem år. De to småguttene har gjennomført barneløpet i fin stil.

Fulgte ballongen – men sprakk

— Vi spiste havregrøt til frokost, og det var gøy å løpe, sier de to Kjelsås-guttene. Jacobs pappa Tore Welding tøyer ut stive muskler etter sin første helmaraton.

— Jeg fulgte en ballong med tiden 3 timer, men sprakk på slutten, så tiden min ble 3.06, sier Welding. Nå gleder han seg til feiring av løpet hjemme i sofaen.

— Vi skal feire med å se barne-TV, så klart, sier Jacob, mens han gumler i seg en sjokolade. Det gjelder å fylle opp energilagrene.

Over Kristiania torg kommer maratonløperne i sin siste oppoverbakke før målgang. Det går så tungt, så tungt, for Laura og Eric, Håkon, Hedda, Martin og alle de andre. Da hjelper det med heiarop fra en gjeng i oransje drakter.

— Vi heier og oppildner løperne opp den siste kneika, sier medisinstudent Kjartan Hennig. Stuntet for å løfte slitne maratonløpere er ledd i medisinerstudentenes humanitæraksjon for å samle inn penger til Leger Uten Grensers arbeid for mødre og barn i Sierra Leone.

25.000 påmeldte

Da Aftenposten snakket med operasjonsleder Sven Martin Ege i Oslopolitiet lørdag ettermiddag, hadde det ikke vært ordensforstyrrelser i forbindelse med Oslo Maraton.

— En toåring ble borte i Spikersuppa, men kom heldigvis raskt til rette igjen, sier Ege. Han kan ikke anslå hvor mange mennesker som befinner seg i Oslo sentrum denne lørdagen.

— Men det er snakk om 25.000 påmeldte til Oslo Maraton og mange tilskuere, pluss at det er mange andre arrangementer i byen i dag. Så det er mye folk. Ellers har vi hatt noen trafikale utfordringer, sier Ege.

— Folk som trenger å levere utstyr eller flyttelass i sentrum har nok opplevd det vanskelig, avslutter han.

 1. Les også

  36-åring løp maraton barbent på Hardangervidda

Jens Lindblom fra Sverige og Leonie van den Haak fra Nederland gir hverandre "high five" etter målpassering. Ingar Storfjell

Fetterne Vemund (venstre) og Jacob Welding er begge fem år og har deltatt i barneløpet under Oslo Maraton. Tore Welding er stolt onkel og pappa og fornøyd med sin første helmaraton. Ingar Storfjell

Relevante artikler

 1. SPREK

  Høie med dyster beskjed til mosjonsløpene. Arrangørene: – Det er fryktelige nyheter.

 2. OSLOBY

  Oslo Maraton stenger store deler av sentrum. Slik påvirkes trafikken.

 3. OSLOBY

  Regn med køer og forsinkelser i Oslo sentrum lørdag

 4. SPREK

  Flere tusen påmeldte droppet Oslo Maraton: - Vi la ikke merke til det

 5. SPORT

  Trondheim maraton knuser deltakerrekorden

 6. SPORT

  Oslo Maraton arrangerer virtuelt løp 17. mai