Osloby

Malala: - Drømmen er å bli statsminister i Pakistan

Hun har fått til mye, og ambisjonene er store. Men dersom eksamenen hun hadde sist onsdag gikk dårlig, vil ikke Malala (16) røpe karakteren til noen.

Etter middagen smakte det godt med pakistansk masala-chae (krydderte) på Mehfel.

 • Wasim K. Riaz

- På din første dag i Norge har du snakket med både kronprinsen og statsministeren. Hvordan har besøket vært?

- Det har vært veldig vellykket. Jeg er glad for samtalene med kronprinsen og statsministeren. Vi har blant annet snakket om hvordan enda flere barn kan få utdannelse, og hvordan Norge kan støtte denne kampen. Jeg har fått positive signaler fra begge.

- Hvordan var møtet med norske ungdommer?

- Her har jeg bare møtt engasjerte ungdommer. Mange er opptatt av barns rett til utdannelse. Jeg er glad for at jeg ikke er alene om dette. Men jeg har også hørt at endel ungdommer i Vesten ikke tar skolen på alvor. Jeg kommer fra et område der mange har ofret livet for retten til utdannelse. Her i Norge er de unge heldige som til og med har datamaskiner i klasserommene. Jeg vil oppfordre alle til å ta vare på mulighetene de har.

- Du er selv 16 år gammel. Får du tid til å være ung?

- Jeg har valgt å jobbe for min drøm: At alle får utdannelse. Derfor er det viktigere for meg at jeg står på for saken min og snakker med innflytelsesrike personer. Dette er mitt eget valg.

- Du hadde selv eksamen for noen dager siden. Hvordan gikk det?

- Jeg hadde eksamen i kritisk tenkning sist onsdag. Jeg var stresset på forhånd, men det gikk bra. Resultatet kommer i august. Hvis det ikke blir så bra, så vil jeg ikke fortelle noen om karakteren, ler 16-åringen.

- Hva har du tenkt å studere?

Ved 20-tiden lørdag sto siste post på dagens program: Middag på den pakistanske restauranten Mehfel i Kirkegata. Mehfel betyr forsamling på norsk.

- Dette er et vanskelig valg. Jeg er glad i fysikk, men faget krever veldig høy konsentrasjon noe som er litt utfordrende for meg på grunn av hodeskaden. Ellers er jeg glad i historie, religion, filosofi og engelsk. Jeg har et par år igjen på videregående og bestemmer meg etter hvert.

- Mange trodde du skulle få Nobels fredspris i fjor. Ble du skuffet da du ikke fikk prisen?

- Nei, jeg har ennå ikke oppnådd så mye at jeg fortjente prisen i fjor. Kampen min har bare så vidt begynt.

- Du snakker veldig mye om jenters rett til utdannelse. Hva med guttene?

- Vi må ikke ignorere guttene, for da diskriminerer vi dem. Vi må ha de samme målene for begge kjønn. I Pakistan og i flere andre land er veldig mange gutter barnearbeidere. Vi må vise dem veien til skolebenken. Jeg opprettet The Malala Fund i fjor som skal hjelpe både gutter og jenter med skolegang. Vi må likevel innse at mangel på utdannelse er et større problem for jenter.

Malala har hatt et svært tettpakket program i Oslo. Lørdag hadde hun fem offisielle oppdrag. Her med sine verter i Norge: Aamir Sheikh og Kjell Magne Bondevik.

- Mange har spådd deg en lysende politisk karrière i hjemlandet. Når vender du tilbake til Pakistan?

- Aller helst ville jeg ha dratt tilbake med en gang, men jeg vil bli ferdig med utdannelsen først. Da Swat-dalen, som jeg kommer fra, ble talibanisert, var myndighetene ganske fraværende. Da tenkte jeg at her må vi stå på selv for å hjelpe oss. Siden 2009 har jeg drømt å bli statsminister i Pakistan. Dette kan være min mulighet til å gjøre noe for landet mitt.

 1. Les også

  Autografjegere i kø under Malalas besøk

 2. Les også

  Malala svarte norsk ungdom

 3. Les også

  Malalas fond fikk 300.000 kroner fra norske givere

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Malala tok til tårene da hun ankom Pakistan for første gang etter angrepet

 2. SPORT

  Tok en prat med skeptiske innvandrerforeldre: «Det er ikke så ille som dere tror»

 3. SID

  Camilla Stoltenberg har forsøkt å finne svaret på «guttegåten»: Hvorfor gjør jenter det bedre enn gutter på skolen?

 4. OSLOBY

  13-åring måtte gjøre husarbeid – gikk glipp av hele ungdomsskolen

 5. SPORT

  «Verden trenger en kvinnelig superhelt. Hun er det for meg.»

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Flere må fullføre videregående skole