Osloby

Skaterne får nytt eldorado på Voldsløkka - men ikke alle på hjul slipper til i hallen

Etter 20 år åpnes endelig skatehall på Voldsløkka. Allerede før åpningsdagen krangles det om hvem som bør få bruke den.

I dag åpnet Oslo skatehall på Voldsløkka. Ale Mazzara (12) fra Italia var tilstede for å teste ut hallen. KLIKK PÅ BILDET OG PÅ PILENE FOR Å SE FLERE BILDER Foto: Rolf Øhman

 • Thea Storøy Elnan
  Thea Storøy Elnan
  Journalist

Foto: Rolf Øhman

Foto: Rolf Øhman

Foto: Rolf Øhman

Torsdag ble snoren klippet for den splitter nye skatehallen på Voldsløkka i Oslo. Fredag åpner den for brukere. Hallen er Oslos første permanente skatehall og kommer som et resultat av 20 års arbeid og 75 millioner kroner.

– Vi er svært fornøyd med den endelige hallen. Vi hadde aldri sett dagens resultater hadde det ikke vært for det gode samarbeidet med skaterne gjennom hele prosessen, sier Eli Grimsby, direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

De 1400 kvadratmeterne med skateareal er allerede blitt verdenskjent gjennom sosiale medier. Hallen tilfredsstiller internasjonale konkurransekrav, men er ment for å romme nybegynnere så vel som profesjonelle.

– Dette er en skatekatedral. At en kommune kan lage dette, viser hvilke muligheter som ligger i å ta med brukere i råd om utforming, sier Rina Mariann Hansen, byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo kommune.

En av Norges beste skatere, Mats Hatlem, klipper snoren på ekte skater-vis. Foto: Rolf Øhman

Krangel mellom brukergrupper

Uker før åpningen har det allerede vært debatt om hvem som skal få lov til å bruke hallen. Hallen skal i løpet av en prøveperiode frem til mai være forbeholdt skatere, for å kartlegge antall skatere, deres behov og hallens kapasitet.

Brukere av rulleskøyter, BMX og sparkesykkel mener seg feilaktig ekskludert.

– Etter 22 år på rulleskøyter i all verdens skateparker, er situasjonen for meg helt ufattelig. En passende sammenligning er å bygge en svømmehall bare for brystsvømming, sier Julius Josefsen, medlem i Norges rulleskøyteforbund.

De hullete platene som pryder utsiden av Oslos nye skatehall, viser den gamle forbudsparagrafen mot skating i morsetegn (skating ble lovlig i Norge i 1989). Skateuttrykk i morsetegn pryder innsiden av bygget. Foto: Rolf Øhman

Viktig med tilgang

– Det er viktig for oss å få tilgang til hallen på Voldsløkka. Det er få andre innendørslokaler for vårt miljø, sier Jonas Bødtker, styremedlem i Norges rulleskøyteforbund.

Bødtker er oppgitt over at skatere har førsterett på hallen.

– Jeg synes det er trist. Selv om hallen er bygd for skateboardbruk, kan den likevel fint brukes av oss, sier han.

– Skur 13 (en midlertidig skatehall ved Aker brygge for alle brukergrupper, journ.anm.) fungerer kjempegodt og er et supert bevis på at samarbeid mellom de ulike brukergruppene er mulig. Men det er bare en midlertidig hall, og ikke en permanent, slik som den på Voldsløkka, sier Bødtker.

Han mener løsningen for hallen er enkel:

– De bør fordele dager i uken til de ulike brukergruppene.

Blant designerne av skateparken innendørs, er Ebbe Lykke fra det tysk-danske konsortiet IOU Ramps. Han skater selv og har hatt med seg råd fra profesjonelle skatere underveis i utformingsarbeidet. Foto: Rolf Øhman

Skaternes initiativ

Petter Hatlem, leder i Oslo skateboardforening, er uenig.

– Det er fullt mulig å dele, men skaterne må først få lov til å finne seg til rette. Det var skaterne som kom med ideen og som har gjort hele jobben, sier Hatlem.

Han opplever imidlertid ikke diskusjonen som har pågått mellom skaterne og de andre rullegruppene som en konflikt.

– Kommunens oppdrag ble gjort på bakgrunn av at skateboardbrukerne skulle være den primære brukergruppen, mens BMX, sparkesykkel, naboer og dans skulle være sekundært, sier Hatlem.

Tate Carew fra England er bare 11 år og var åpningens yngste skater. Foto: Rolf Øhman

Skal kartlegge behov

Byråd Rina Mariann Hansen sier til Aftenposten at hallen helt siden før byggestart var ment å skulle være for alle de ulike brukergruppene. Bymiljøetaten gjorde imidlertid en avtale med Oslo skateboardforening om at hallen i første omgang skulle brukes av skatere.

– At alle brukergrupper skulle kunne bruke hallen var en forutsetning for å bygge den. Den er designet slik at ombygging ikke trengs for å åpne opp for andre brukergrupper, sier Hansen.

Hun forteller at byrådet skal ha en gjennomgang til sommeren om hvor stort behovet til skaterne, så vel som de andre brukergruppene, er.

– Det er klart vi må ha mer kapasitet for de andre brukergruppene som er mer varig enn Skur 13, sier Hansen.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Rina Mariann Hansen

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Skatehallen i Oslo: Stor suksess på små hjul

 2. OSLOBY

  Voldsløkka: Bedriftsidretten mener de kan spare kommunen for flere hundre millioner

 3. OSLOBY

  Nytt skilt på Bislett stadion vekker oppsikt: – Jeg skjønner at folk synes det er dust, sier byråden

 4. OSLOBY

  Dette er kandidatene til årets Oslo bys arkitekturpris

 5. OSLOBY

  Tommel opp fra byantikvaren for Bislett-prosjekt

 6. OSLOBY

  Nå skal det bli lettere å arrangere utendørskonserter i Oslo