Osloby

Samme dopselgere tas igjen og igjen

Oslo-politiet sliter med å rydde opp i narkosalget i Oslo sentrum. Halvparten av dem som pågripes, tas flere ganger. Mange av dem har fått asylavslag, men kan ikke sendes ut.

Politiet går til aksjon mot en kar som er mistenkt for hasjsalg under Vaterlandsbroen på Grønland. Bjørge Stein

 • Stein. J. Bjørge (foto)

— Røyker du? Hvor mye skal du ha?

— Nei, takk.

- Er du politi, da?

Det var ikke mangel på tilbud da Aftenposten besøkte miljøet under Vaterlandsbroen på Grønland i Oslo. Hasjsalget foregår rett for nesen på de forbipasserende.

Modellen for gatesalget er velkjent: En selger tar imot penger, gir noen korte beskjeder til en hjelpemann som henter opp en klump fra et depot litt lengre unna som en annen hettekledd kar passer på. Deretter får kunden varene sine.

Annenhver pågrepet dopselger i politiets aksjoner mot dette miljøet er i landet uten lovlig opphold.

Opprydning.

For snart to år siden lovte Oslo-politiet at de skulle fjerne det åpne gatesalget av dop blant annet langs nedre del av Akerselva og Vaterland.

- Nok er nok, lød løftet fra politimester Anstein Gjengedal.

Og det mangler ikke på pågripelser, etter at aksjonene i åpne rusmiljøer startet våren 2009 etter press fra beboere og politikere.

Over tusen personer er tatt med stoff i de aktuelle områdene siden da. Problemet er bare at dopselgerne kommer igjen og igjen, også etter at de er sendt ut av landet.

— Vi har eksempler på personer som har kommet tilbake fem ganger, sier politiinspektør Bjørn Vandvik ved utlendingsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Gjengangere.

Halvparten av de 737 som ble pågrepet i denne aksjonen i fjor, er tatt mer enn én gang. Nedre del av Karl Johans gate, OsloS, Vaterlandsparken, Grünerløkka og Grønland er områder som har vært i fokus.

Fordelt etter statsborgerskap, er det personer fra Algerie, Nigeria og Somalia som topper listen over dem som blir pågrepet.

I fjor var det 189 personer fra det åpne dopselgermiljøet som ble satt på et fly og sendt ut av Norge.

Ureturnerbare

Hasjen vises villig frem fra en litt sliten hånd som tilhørere selgerens hjelpemann. Bjørge Stein

Den største utfordring er blant dem som har fått avslag på asyl. Mange er umulig å returnere. — Jeg må si at samarbeidet med UDI og Politiets utlendingsenhet fungerer bra. Gruppen som har fått avslag på asyl er den vanskeligste. Vi vet ikke hvem de er, og det kreves mye arbeid å finne ut hvor de kommer fra.

— Noen ganger er det som å lete etter nålen i høystakken, og vi mangler kapasitet til å følge opp hver enkelt av dem. I tillegg fører åpne grenser i Europa til at folk kommer tilbake. Det fungerer som en svingdør, sier Bjørn Vandvik.

Samtidig satser politiet på å vise at de er til stede.

- Men dette byr på kapasitetsproblemer. Vi har for liten kapasitet både på varetektsfengsling og etterforskning, sier Vandvik.

Knutepunktet

Tross jevnlige aksjoner fra politiets side på samme sted, fortsetter salget. Du behøver ikke dra til et hjørne i Baltimores slumstrøk slik som i TV-serien «The Wire» for å se det. Noen få meter fra et av Norges største knutepunkter, bussterminalen, foregår salget åpent. Kunder av alle mulige kategorier kommer, betaler og forsvinner med de forbudte varene.

I løpet av noe få minutters observasjon registrerer vi et titall salg fra fire ulike selgergrupper.

Når vi dukker opp med kamera, oppstår det underlige bevegelser blant selgerne. Noen snakker åpent med oss, og tilbyr hasj. Andre får angst. To stykker forsvinner mot Galleri Oslo mens de gir oss fingeren som en tilsynelatende siste hilsen. Etterpå kan vi fra avstand se at alt er som normalt etter få minutter. Selgerne er tilbake. Hos kundene. For det er en konstant etterspørsel der ute i markedet.

 1. Les også

  Politiet: Dette huset var narkosentral

 2. Les også

  - Nulltoleranse er løsningen

 3. Les også

  Narkotikasalg på ferieøy i Oslofjorden

 4. Les også

  Smuglernes paradis

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  UDI: - Åpenbart misbruk av asylinstituttet

 2. OSLOBY

  2500 utenlandske narkoselgere tatt på fire år

 3. OSLOBY

  Gir opp narkojakt på asylsøkere

 4. OSLOBY

  Vil doble straffene

 5. NORGE

  Ingen narkoselgende asylsøkere trengte asyl

 6. DEBATT

  Salget forsetter som før