Osloby

Nå faller trærne langs Ring 2

Rundt 10 prosent av trærne langs Ring 2 fra Majorstuen mot Galgeberg må felles. Bymiljøetaten vil ikke plante nye før de vet mer om skader fra veisalt og hva trærne faktisk tåler.

Kommunen går hardt til verks for å fjerne de døde og døende trærne. Rolf Øhman

 • Bjørn Egil Halvorsen

Det ser brutalt ut når flisespruten står og det ranke, knutekollede lindetreet blir sagkjedets rov i Kirkeveien mellom Majorstuen og Marienlyst. Men Oslo kommune ser ikke annen råd. Treet har ikke mer å tilføre bymiljøet. Det er helt dødt og må felles.

— Dette er trær som har skrantet i flere år. Det har for lite å leve av og leve i, sier faglig leder for bytrær i Bymiljøetaten, Tore Næss, om det som kan fortone seg som den reneste tremassakren langs Ring 2.

Døde etter få år

En kombinasjon av dårlige vekstvilkår, påkjørsler og ikke minst – skader fra veisalt – gjør at svært mange trær lider samme skjebne. Totalt har Bymiljøetaten bestemt seg for å felle minst 135 trær fra Majorstuen til Galgeberg, av ulik alder. Men de yngste er bare noen år gamle:

Varsku her! Nok et knutekollet lindetre felles i Kirkeveien. Det blir mer av det samme de neste ukene. Rolf Øhman

Majorstuen–Sognsveien: 92 lindetrær og 3 bjørketrær må felles. Sognsveien–Geitmyrsveien: 7 lønnetrær skal ned. Carl Berner–Økernveien: 13 døde bjørketrær. Økernveien–Galgeberg: 23 kirsebærtrær. De to sistnevnte strekningene sto nyplantet da Statens vegvesen oppgraderte strekningene for få år siden. Men fra og med 2010 har veianlegget vært Oslo kommunes ansvar.

— Hva har gått galt her?

— Det kan være spørsmål om kirsebærtrærne har vært vinterherdige nok. Hard vinterfrost kan ha slått ut en del av dem. Vi kan uansett konstatere at de ikke har tålt miljøet, sier Næss.

Det er ikke første gang etaten setter i gang en storstilt trefellingsaksjon. Høsten 2011 led 40 kastanjetrær i Bygdøy allé samme skjebne.

Skal kartlegge saltskader

Bymiljøetaten har ikke midler til å plante nye trær i år. Men det er ikke eneste årsaken til at det neppe kommer opp erstatning med det første.

For nå vil etaten ta en full gjennomgang av hva som er årsaken til at så mange trær har dødd. Dette gjelder spesielt strekningen Majorstuen-Sognsveien.

Trefellerne har allerede lagt igjen synlige spor. Det er usikkert når erstatningstrær kommer opp. Rolf Øhman

Hvilke jordforhold er optimale? Hva skal til for at trærne tåler frosten bedre? Og hva må gjøres for å motvirke skader som følge av veisalt? Dette skal Bymiljøetaten finne ut av.Bystyrets samferdsels— og miljøkomité har vedtatt at bruken av salt skal fases ut, og erstattes med mer miljøvennlige alternativer. Fagetaten leter etter erstatninger, men har så langt ikke konkludert.

— Vår etat salter så lite som mulig. Men det er en utfordring å finne en løsning som ivaretar både trygg kjørevei og grønne trær, sier Næss.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  De nye kastanjene i Bygdøy allé er forsinket. – Det gjør meg sterkt bekymret

 2. OSLOBY

  Nå rulles det ut over 100 km med ny asfalt i Oslo

 3. OSLOBY

  Naboer på Bygdøy ser rødt, mener utbygging av sykkelvei ødelegger Kongsgårdalléen

 4. OSLOBY

  Dette vanlige bytreet dreper tusenvis av humler

 5. OSLOBY

  Jobber med ny Ring 2: Vurderer å stenge deler av veien for privatbiler

 6. OSLOBY

  Fire trær påført skader med øks eller machete i Oslo-park