Osloby

Fjernet p-plasser, byr på trøstekunst

Med kunst og kultur håper kommunen å blidgjøre beboere og butikkeiere i Thereses gate.

Bymiljøetaten vil forsøke å lokke flere folk til Thereses gate med kunst og kultur. Isskulpturene av Peder Istad markerte startskuddet for prosjektet, som har fått navnet «Sceneskift». MATS BLEIKELIA

 • Mats Bleikelia

Kommunens beslutning om å fjerne parkeringsplassene i Thereses gate har utløst et voldsomt engasjement. Mange beboere er opprørt fordi de nå må finne et annet sted å sette fra seg bilen. Lokale forretninger fortviler fordi de mister kunder.

Les også:

Les også

Høyre om i Thereses gate

Men kommunen står på sitt: Feilparkering skjer altfor ofte, og trikken må frem.

Protestene har likevel ikke gått ubemerket hen. For å roe gemyttene har kommunen annonsert prosjektet «Sceneskift».

- Vi endrer rammevilkårene, både for dem som bor der, og spesielt for de næringsdrivende. Noen vil være bekymret for at de taper omsetning, men det å fjerne parkeringsplasser kan også gi muligheter. Nå får vi et verdifullt areal som kan utnyttes på en helt annen måte, og på den måten danne grunnlag for økonomisk vekst i lokalmiljøet, sier Ellinor May Aas i Bymiljøetaten.

Slik ser trøstekunsten ut i mørket. Ganske stilig, men lokker det nye kunder til området? PEDER ISTAD

Første smakebit på hva som gjemmer seg bak ordet «sceneskift» kom sist lørdag, da kommunen hyret inn Peder Istad til å lage isskulpturer tre steder i gaten, samt holde en workshop for barn. Prisen ble totalt 400.000 kroner. Kommunen varsler lignende «stunts» fremover for å trekke folk til Thereses gate.

- Vi har konkrete planer om blomstergate til våren, og vil blant annet benytte noen av granittblokkene i gaten som fundament til klatreplanter. Andre aktuelle temaer er: Streetart, gjenbrukskunst, urban dyrkning, sykkel, bøker og litteratur, mat og drikke, film og teater, sier Aas.

- Hvor mange slike sceneskifter har dere planlagt?

- Det kommer an på hvordan dette blir mottatt og hvor ivrige lokalmiljøet er. Vi er avhengig av godt samarbeid for at det skal fungere. Kanskje rundt ti stykk. Det er sannsynlig at det blir flest små og mellomstore sceneskift, og noen få større.

Skeptisk

Eivind Bergmann hos Adamstuen antikvariat er blant dem som har reagert kraftig på fjerningen av P-plasser. Han tviler på om de såkalte sceneskiftene vil lokke flere kunder til området. Bergmann synes isskulpturene ble «fine nok», men:

- Det var ingenting rundt det opplegget som på noen som helst måte genererte noen trafikk av betydning. Vi trenger til en viss grad noen parkeringsplasser.

- Det er svært mange butikker her som ikke tåler et sånt tilbakeslag. For å si det sånn: Jeg er veldig glad for at jeg har en velutbygd internettbutikk. Det er helt avgjørende for meg, og det har ikke de andre nedover her.

En av ti bruker bil

Byråd for miljø og samferdsel Guri Melby (V) viser til en ny undersøkelse der det fremgår at kun én av ti handlende i Thereses gate kommer med bil. Hun vedgår samtidig at undersøkelsen har visse svakheter.

- Vi må ta forbehold fordi det ikke er så mange respondenter. Men det blir ofte satt likhetstegn mellom handlene og bilkjørere, og undersøkelsen viser tvert imot at få av dem som handler i Thereses gate kjører med bil. Det meste er nærhandel av folk som kommer fra området.

Eivind Bergmann hos Adamstuen antikvariat tviler på om de planlagte «sceneskiftene» vil gi flere kunder.

- For mange av disse butikkene kan en bil eller tre eller fem i løpet av dagen være avgjørende? - Vi må differensiere her. For noen har det mer å si enn andre. Det må vi være ærlige nok til å si. Jeg tror det store flertallet av butikker faktisk kan få mer omsetning og bedre marginer av å få flere myke trafikanter i gaten, sier Melby.

Hun erkjenner at fjerning av P-plasser er et dramatisk tiltak, men like fullt nødvendig ettersom feilparkeringsalarmer, ekstra brøyting, videoovervåking og mer pågående trafikkbetjenter ikke har bedret situasjonen.

- Hva sier du til dem som mener dere ikke har prøvd helhjertet med andre tiltak, som tydelig skilting?

- Jeg mener at plassene er relativt tydelig markert fra før, med kantstein. Når det gjelder skilt, er det politiet som har skiltmyndighet.

_- _ Men kommunen kan jo gi melding til politiet om at dere ønsker skilt i gaten?

- Ja, det kan vi gjøre.

- Hvorfor har dere ikke gjort dette, fremfor å fjerne parkeringsplassene fullstendig?

- Oslo vokser i rekordfart, og for å unngå kø, kaos og mer forurensing, må flere reise kollektivt. Da haster det med å finne tiltak som sikrer at trikk og buss er konkurransedyktig sammenlignet med bil. Derfor gjør vi nå et forsøk med å prioritere trikken fremfor parkerte biler i Thereses gate, ettersom det er grunn til å tro at det er det som vil gi størst effekt.

Eivind Bergmann i Adamstuen antikvariat mener motstanden i gaten er nærmest unison.

- Jeg føler vi går hånd i hånd, både beboere og næringsliv. Det er derfor jeg tror vi vil nå frem på sikt også.

 1. Les også

  Fjernet omstridte steiner etter seks dager

 2. Les også

  Beboere og butikkeiere i trikkeopprør

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Lysaksjon i Thereses gate mot parkeringsforbudet

 2. OSLOBY

  Thereses gate kan få tilbake parkeringsplasser

 3. OSLOBY

  Snart forsvinner p-plassene i Thorvald Meyers gate

 4. OSLOBY

  Samferdselsbyråden vil bygge om Thereses gate for både trikk og parkering

 5. OSLOBY

  Fjernet omstridte steiner etter seks dager

 6. Klager over trikkestøy etter at bilene forsvant