Osloby

Mater veggedyr med sitt eget blod

I Oslo snuser to spesialtrente hunder opp blodsugere hver uke.

 • Henrik Arneberg

Tor Iljar og hundene hans lever av å søke etter skadedyr i hus og bygninger. Hundeføreren mater enkelte av skadedyrene med eget blod for å sikre sine firbente arbeidskollegaer optimal trening.

På Frogner i Oslo logrer halen til Andrea for fullt. Den tre og et halvt år gamle jaktlabradoren er sluppet ut av buret og klar for ny dag på jobb. Hun skal gjennomsøke en leilighet for veggedyr og blant annet sjekke bagasje som har vært utenlands.

Les også:

Les også

Nordmenns reising har ført til oppblomstring av veggedyr

Kofferten åpnes og den ivrige hunden borer snuten ned i haugen med klær. Etter få sekunder er den ferdig kontrollert. Ingen veggedyr denne gangen. Eierne puster lettet ut.

Tor Iljar viser frem en boks med veggedyr etter at de har sugd blod fra armen hans. Iljar har mer enn 1000 veggedyr som brukes til øving. Boksen på bildet inneholder et par hundre. Henrik Arneberg

Tor Iljar har likevel lagt ut «falske veggedyr», små pads som inneholder kunstige feromoner, for å vise hvor raskt hundene kan påvise om en leilighet er infisert eller ikke.I høyt tempo søker Andrea seg gjennom de ulike rommene. Plutselig stivner hun fullstendig, og gjør en såkalt frysmarkering under en stol. Deretter fortsetter hunden til neste rom. Nok en markering.

— Bra! Flink jente, sier hundeføreren med rosende stemme og trekker frem en opptygd tennisball fra baklommen. Andrea tygger, gnafser og leker med belønningen et lite minutt. Jobben er utført og alle er fornøyde.

Mest i Oslo

Tor Iljar har siden 2011, som Norges første i sin jobb, brukt hunder til å finne skadedyr. De siste årene har antall henvendelser økt kraftig. I 2013 utførte han totalt 40 jobber, dobbelt så mange som året før. Han sanerer ikke leiligheter, men bruker kun hundene til å bekrefte eller avkrefte om de er infisert. En slik befaring koster mellom 3000 – 6000 kroner.

- Jeg har hele Østlandet som arbeidsområde, men merker størst pågang i Oslo. Her har det vært en voldsom økning. Enkelte har veggedyr på hjernen. De ringer midnatt og ber meg komme.

I tillegg til veggedyr finner hundene Andrea og Demi maur, døde rotter og mus, samt levende gnagere. Hundene trenes på lik linje med politiets narkotikahunder.

— Jeg trente hundene i et år før de begynte å jobbe for fullt. Det går fort opptil fire timers trening daglig, med innlagte pauser vel å merke, sier Iljar og åpner en medbrakt verktøykasse.

Ofrer armen for jobben

Han løfter opp tre små begre som tilsynelatende virker halvfylt med jord. I løpet av få sekunder blir det imidlertid liv. Bitte små veggedyr kryper og kravler rundt. De har ikke fått mat på en drøy uke. Nå er de sultne – på menneskeblod.

Hundefører og daglig leder i DogPoint, Tor Iljar, sammen med Andrea. Henrik Arneberg

Tor Iljar drar opp skjorteermet, vrir høyre arm og knytter neven slik at flere blodårer kommer til syne. Deretter trykker han et av begrene hardt mot huden. Mer enn hundre blodsugere borer snabelen sin gjennom et tynt gitter og begynner å suge.

— Det er ikke behagelig og klør vederstyggelig. Men jeg er opptatt av at hundene mine skal få best mulig trening, noe som krever at jeg har levende dyr å jobbe med. Min eneste mulighet er derfor selv å mate veggedyrene, sier Iljar og ser ned på den røde og hovne armen sin.

Totalt har han rundt 1000 veggedyr som alle «mates» cirka en gang i måneden.

- Mange syns det er ekkelt

Hundeføreren forteller at reaksjonene når han forteller om jobben sin ofte er at det høres ekkelt ut.

Veggedyret er rødbrunt og har en oval og sterkt flattrykt kroppsform. Når veggedyret suger blod, svulmer det opp og får en mørkere farge. Lennart Falk

— Og det skjønner jeg jo godt at enkelte mener. Hadde jeg gjort dette for moro skyld ville det jo vært galskap. Men for meg handler det rett og slett om å ofre seg for livsgrunnlaget, sier han og fjerner begeret fra armen. En liten flaske med legesprit fiskes frem og smøres utover det betente hudområdet. - Hvorfor tror du såpass få i denne bransjen bruker hunder?

— Det aner jeg faktisk ikke. Hunder har en fantastisk nese som kan lukte det meste, dersom de trenes riktig. For meg gjør det ingenting at bransjen er såpass liten. Det gir meg flere kunder, sier Iljar.

 1. Les også

  Suger blod og trives best i sengen din

 2. Les også

  Byråd Ola Elvestuen blir historisk - som veps

 3. Les også

  Eldre måtte flyttes etter funn av veggedyr

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Dette er de vanligste skadedyrene i Norge. Ett av dem er det mange som ikke vet at de har.

 2. OSLOBY

  Nå lanseres ti bud for syklister i Marka

 3. OSLOBY

  Middelalder-Oslos skjebnebrann

 4. OSLOBY

  Tvil om middelalderfunn: Trusehumor eller ABC-bok?

 5. OSLOBY

  Lokk over Majorstuen stasjon har vært diskutert i over 30 år

 6. OSLOBY

  Har tatt 318 slike - men for superfiskeren er sesongen ikke over