– Jeg har ventet på dette siden jeg gikk i tredje klasse, sier Amina Eggen. Hun skal bære silkeflagget til Østensjø skole under barnetoget 17. mai. Amina blir den første eleven i barnetoget idet toget passerer Slottet.
– Jeg begynte å regne på det i 1. klasse: Når jeg skal gå i flaggborgen, er skolen vår 100 år. Da går vi først i toget. Jeg gleder meg veldig til det, sier Anna Pernille Nordal Kornberg.
Og av skolens 531 elever er det syvendeklassinger i flaggborgen som skal gå aller først.
– Det blir stas. Familien min skal stå ved Slottsparken for å se meg gå i toget, sier Malaika Bahadur.
Barnetoget går fra Akershus festning klokken 10. Siste skole skal være i mål ved Rådhuset i 13.30-tiden.
Oslos største flaggborg
Det er mye armer og bein når 48 syvendeklassinger skal finne frem bandolærer og flagg for å gå en liten runde i nabogatene tirsdag formiddag.
– Det er vanskeligere å ta på seg bandolær enn å gå i flaggborgen. Vi kan ikke holde på sånn på 17. mai, roper inspektør Hanne-Elisabeth Burum.
Dette er nok til at elevene forstår alvoret. Deretter tar det ikke lang tid før alle står i fine rekker i skolegården.
– Vi har jo Oslos største flaggborg, kan inspektør Burum konstatere.
- LES OGSÅ: 17 fakta om 17. mai
For varmt!
Solen skinner, og kvikksølvet nærmer seg 25-tallet idet elevene begynner marsjen. Dette blir lagt merke til av flere.
– Jeg skal gå i bunad, så jeg håper at det ikke blir like varmt på 17. mai, sier Anna Pernille.
Amina har noe helt annet i tankene.
– Jeg skal gå med silkeflagget som er større enn de vanlige flaggene. Jeg er redd for at flaggstangen skal knekke, sier Amina etter at runden i nabolaget er unnagjort.
- Rekkefølgen i barnetoget: På Oslos kommunes sider kan du se rekkefølgen i barnetoget
En annen som er spent er Klaus Kåsi. Han skal bære skolens fane i første del av toget.
– Jeg tror at det kommer til å gå bra. Det eneste jeg er redd for, er at det blir vind. Da blir det vanskelig å holde fanen rett, sier Klaus.
Bussene uteble
Onsdag skal skolen ha en større generalprøve, slik at alt sitter som det skal på nasjonaldagen.
– Jeg tror at det vil gå mye bedre når vi først er på plass ved Festningen. Det er greit å være litt streng nå. Særlig når det er så mange som skal følge regler. Jeg pleier å si det er greit å være streng så lenge man har et stort hjerte, sier inspektør Burum.
– Hva er den store skrekken?
– Vel, for tre år siden glemte buss-selskapet at de skulle hente oss. Da måtte vi kapre busser som kjørte elever til og fra andre skoler i nærheten. Den gang skulle vi gå som nummer 84 i toget, og vi rakk det akkurat. I år håper jeg at bussene kommer.
- LES OGSÅ: Lorelou Desjardins: Til alle utlendinger: Her er de sosiale reglene du bør følge på 17. mai
Fest på Rådhuset
Rett bak 100 år gamle Østensjø skole kommer Nordseter og Skøyenåsen skole, som begge fyller 50 år. Elever fra Østensjø og Nordseter kan glede seg til festen på Rådhuset rett etter barnetoget. Det er ordfører Marianne Borgen (SV) som er vert for festen.
Det blir det blant annet servert is, brus, pølser og samosaer.
– Vi kan ta imot opptil 1200 barn på Rådhuset. Derfor får elevene fra de to første skolene være med på festen med ordføreren. Det er en tradisjon som tidligere ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) startet, sier Mette Gaarder, sekretær i 17. maikomiteen.
Elever som har gått i tog, vil etter hvert ende opp ved Nobels Fredssenter eller i en av tre sidegater ved Rådhuset.
– Foreldre som skal hente barn som ender opp ved Nobels Fredssenter, bør komme fra vestsiden slik at de slipper å krysse toget. Man kan for eksempel komme fra Vika eller Aker brygge. Foreldre som skal hente ved Rådhuset, bør komme fra Nationaltheatret eller Stortingsgata, råder Gaarder.
Smalere på Karl Johan
Karl Johans gate mellom Kirkegata og Kongens gate er i år avstengt for publikum. Dette skyldes en stor byggerigg som gjør at passasjen for barnetoget blir smal.
Kirkegata vil være sperret med gjerder fra Prinsens gate til Domkirken. For å komme til Karl Johans gate fra Jernbanetorget bør man gå Prinsens gate til Nedre Slottsgate.
I år blir det for øvrig mulig å krysse barnetoget flere steder (se kartet). Der vil det stå vakter for å hjelpe publikum over.
– Vi har gjort dette for å gjøre det lettere for publikum og foreldre å krysse toget, sier Gaarder.