Osloby

Slik vil Ap erstatte Munch-museet på Tøyen

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Ap mener Oslo barnemuseum bør få flytte inn på Tøyen når dagens Munch-museum forsvinner til Bjørvika. Morten Holm

 • Jeg mener et barnemuseum vil være glimrende for befolkningen på Tøyen, men også for hele byen, sier Libe Rieber-Mohn (Ap).

I vår ble byrådspartiene (Høyre, KrF og Venstre) enige med SV om en avtale som sikret flertall for nytt Munch-museum i Bjørvika. Mot at Lambda bygges fikk SV gjennomslag for en rekke Tøyen-tiltak. Men hva skjer med de tomme lokalene når kunsten flyttes til Bjørvika? LaOslo barnemuseum flytte inn, foreslår varaordfører og gruppeleder i bystyret, Libe Rieber-Mohn (Ap).

Les også

Politisk enighet om at Lambda skal bygges

Oslo mangler barnemuseum

Ap foreslår å sette av 200.000 kroner til prosjektering når bystyret behandler neste års Oslo-budsjett i dag.

— Jeg mener et barnemuseum vil være glimrende for befolkningen på Tøyen, men også for hele byen, sier Rieber-Mohn.

Hun viser til at stiftelsen Oslo barnemuseum, som gikk sammen allerede i 2005, har gjort et seriøst arbeid gjennom mange år og brukt mye ressurser på å utvikle et konsept. Mange byer har i dag et barnemuseum. I Oslo finnes ikke et slikt tilbud.

Libe Rieber-Mohn, Aps gruppeleder i bystyret. Carl Martin Nordby

-Jeg har selv bodd i Boston, hvor de har et fantastisk barnemuseum som er kjempepopulært. Et barnemuseum er ikke et barnekunstmuseum eller et teknisk museum, men et museum hvor man utforsker verden, gjerne gjennom bruk av sanser.

Ap vil lage «barnas Tøyen»

Ifølge Rieber-Mohn mener stiftelsen selv at Tøyen er ypperlig og at uteområdene kan være en integrert del av museet. Varaordføreren mener Tøyen trenger aktiviteter for barn.

— Målgruppen er barn opp til 13 år og i Oslo, hvor vi har nesten 100.000 barn under 13 år, har vi få tilbud til denne målgruppen, sier Rieber-Mohn og snakker om «barnas Tøyen».

- Det er et stort behov for kulturtilbud som kan bygge broer mellom varierte barnegrupper i byen, og det som er så flott med et barnemuseum er at du ikke er avhengig av et felles språk eller en felles kulturbakgrunn, men finne fellesskap nettopp gjennom de aktivitetene museet tilbyr.

I Munch-avtalen står det beskrevet et ønske om å få Teknisk museum til Tøyen, men det museet selv har ikke kastet seg på ideen. Hva man skal bruke dagens museumsbygning til, er ikke avklart.

Les også

Slik skal de løfte Tøyen

Rieber-Mohn registrerer at mange etterlyser at det skal skje noe positivt på Tøyen, særlig i lys av det lovede løftet i forbindelse med Munch-kompromisset.

— Jeg synes det har skjedd litt for lite. Det er bra at man har fått til aktivitet på Tøyen skole, men bortsett fra det så har det skjedd lite på Tøyen-området så langt. Jeg tror det er viktig at man kommer i gang både med planer for hva Munch-museet skal brukes til, men også for de planene man forøvrig har for Tøyen-området.

 1. Les også

  Åpner pengesekken for Gamle Oslo

 2. Les også

  Vil legge ned fire Oslo-bibliotek

 3. Les også

  Vinner Tøyen valget?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Prislapp for å skrote Lambda: 1 milliard kroner

 2. OSLOBY

  Lambda neste under lupen

 3. OSLOBY

  Vil omskape Munchmuseet til en flerkulturell møteplass

 4. DEBATT

  Edvard Munchs ønske var å få ende opp ved siden av Gustav Vigeland på Frogner

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Lambda må ikke stoppes nå

 6. OSLOBY

  Vil legge ned fire Oslo-bibliotek