Osloby

Eks-norgesmester i kampsport dømt til ti års forvaring

Dømt for vold og voldtekt.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller (høyre) sammen med politiets hovedetterforsker i saken.

 • Henrik Arneberg

Mannen, en 42-åring, er tidligere norgesmester i sin vektklasse i en kampsport. Offeret var samboeren hans (35), før de giftet seg.

Paret er fortsatt gift, men under domsavsigelsen kom det frem at hun under hovedforhandlingene tok av seg gifteringen, og deretter forklarte seg langt friere.

Saken ble ført bak lukkede dører i Oslo tingrett i perioden 13. oktober – 11. november i fjor. Bakgrunnen var at konas bistandsadvokat Nadia Hall mente det måtte tas hensyn til klientens privatliv.

Legeerklæringer, bilder og sex-videoer ble under hovedforhandlingene lagt frem for retten.

Les også: Norgesmester i kampsport tiltalt for ekstrem vold mot kona

Vurderer å anke

Litt over klokken 14.00 onsdag ettermidddag ble dom i saken avsagt.

Tiltalte ble dømt til forvaring i 10 år, med en minstetid på 7 år. Mannen er også dømt til å betale kona 250.000 kroner i oppreisning.

— Jeg tar betenkningstid, sa tiltalte etter at dommen var avsagt.

42-åringen møtte i sal 818 sammen med sin forsvarer Øystein Storrvik. Han var iført lyse jeans, hvit skjorte og mørke pensko. Han vekslet mellom å se på dommeren og ned i bordet foran seg mens dommen ble opplest.

42-åringen og fornærmede, hans kone, vekslet ingen blikk før, under eller etter domsavsigelsen.

— Min klient har erkjent mye i denne saken, og det er en del beviskonklusjoner vi er uenige i. Vi vil derfor vurdere en anke svært nøye. Samtidig registerer jeg at straffeutmålingen er to år lavere enn aktors påstand, sier Storvik til Aftenposten.

Les tidligere kommentar: Vold og sex for lukket rett

Dommen ble avsagt i sal 818 onsdag ettermiddag.

— Fremtidige ofre må vernes

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller, som aktorerte saken, mener dommen er grundig og riktig.

— Vi er fornøyde med at retten har hørt på påtalemyndigheten i forbindelse med forvaring. Vi mener tiltalte er farlig, og at fremtidige ofre må vernes, sier hun.

I tillegg til at mannen nå er dømt for vold, voldtekt og trusler mot sin nåværende kone, er han fra før av dømt for grov vold og trusler mot sin tidligere kone.

De rettspsykiatriske sakkyndige har konkludert med at 42-åringen har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, psykiske lidelser og en adferd som skyldes misbruk av forskjellige narkotiske stoffer.

Videre står det i dommen at det var under bruken av narkotika at fornærmede først og fremst ble utsatt for vold.

Ekstreme sexleker

Dommen beskriver et svært voldelig og turbulent forhold, der amfetamin, kokain og GHB ble hyppig brukt. Ofte i ekstreme sexleker, som resulterte i voldshandlinger.

— Den massive volden tiltalte påførte fornærmede var klart egnet til å skape frykt hos fornærmede. Hun var fanget i tiltaltes makt, og hadde ingen andre valg enn mellom sex og vold, heter det i dommen.

Videre nevnes grove episoder, blant annet i forbindelse med at kona sa til ektemannen at han kunne få gjøre hva han ville med henne på bursdagen sin.

— Dette kan ikke forsvare de handlinger han utførte på henne denne dagen. Selv om sexen ga et pusterom i volden, er det ikke sagt at den var frivillig, leste tingrettsdommer Halvard Hauge opp fra dommen.

42-åringens forsvarer Øystein Storrvik

Omfattende etterforskning

Det var i fjor, etter ett års omfattende etterforskning, at det ble tatt ut tiltale mot den tidligere norgesmesteren.

Totalt 27 vitner var stevnet.

I utgangspunktet var også en annen mann siktet for voldtekt av fornærmede, men han ble etterhvert sjekket ut.

Ektemannen er nå dømt for å ha voldtatt og mishandlet sin kone på det groveste, blant annet ved å dytte hodet hennes inn i kjøleskapet og deretter slå kjøleskapsdøren gjentatte ganger mot hodet hennes, tvunget henne til å drikke shampo og slått henne til hun mistet bevisstheten.

Statsadvokat Schløsser Møller sa før hovedforhandlingen at årsaken til mishandlingen var sjalusi etter at ekteparet hadde invitert andre med på gruppesex.

42-åringen, som har vært varetektsfengslet i mer enn to år, erkjente på et tidlig tidspunkt i saken grov psysisk og fysisk mishandling av kona, men har hele veien nektet for for alle aspekter som knytter seg til voldtekt. Dette festet retten ikke lit til.

Les også: Tidligere mester i kampsport erkjente grov mishandling av kona

Relevante artikler

 1. NORGE

  Serieovergrepsmann dømmes for tre voldtekter og to voldtektsforsøk til syv års forvaring

 2. NORGE

  Bergensmannen (34) er dømt for tre voldtekter. Nå er han tiltalt for å ha dopet ned og voldtatt igjen.

 3. NORGE

  Syv års fengsel for overfallsvoldtekt

 4. OSLOBY

  Knivdrepte kona (35) da hun gikk av bussen

 5. NORGE

  Voldtektsforbryter kan ha blitt løslatt ved en glipp

 6. NORGE

  Dagen før bryllupet sto brudgommen i retten – tiltalt for vold mot bruden