Osloby

VG: Mona Lisa jukset med maten

«Sjøtungefilet» sto på menyen. På tallerkenen hos Mona Lisa lå den billige asiatiske oppdrettsfisken pangasius. Forskjellen er sånn cirka 350 kroner kiloen.

Daglig leder på Mona Lisa, Navaz Virani, sier til VG at han ikke kjenner til at resuranten jukser med råvarer. Borgen Ørn E

 • Stein Erik Kirkebøen

VG har tatt den populære sentrumsrestauranten i juks. To ganger har de vært på besøk, og tatt med seg prøver av maten. Laboratorietester viste samme resultat begge ganger; restauranten serverte ikke det som sto på menyen.

Syv gatekjøkken stengt på dagen:

Les også

Møkkete toaletter, muggen pizzadeig og kjøkkenet fullt av musefeller

Sjøtungefileten inneholdt ikke sjøtunge til 398 kroner kiloen i fiskebutikken, men en asiatisk oppdrettsfisk som heter pangasius og som du angivelig får for en 50-lapp i billigbutikkenes frysedisker.

Og ikke nok med det, laboratorieprøvene viser også at villsvin var helt vanlig tamgris og at det som på menyen het reinsdyr egentlig var hjort.

Syv av 12 var feil

VG har sendt prøver av totalt 12 råvarer fra fem restauranter i Oslo , Drammen og Tønsberg til laboratoriet. Syv av prøvene inneholdt noe annet det det som sto på menyen.

Restaurant Mpna Lisas advokat, Tony A. Vangen , sier til VG : — Dette skyldtes at man hadde for stor meny og det var lett å ta feil av råvarene i et hektisk restaurantmiljø. Mona Lisa har ny meny fra februar 2016 og forveksling av retter skjer ikke lenger etter bytte av menyen .

 • Aftenpostens restaurantanmelder opererer anonymt. Med skjult kamera fulgte vi ham en dag på jobb:

— Ulovlig matsvindel

– Restauranten fremstiller maten de serverer som bedre og mer eksklusiv enn den er, og lurer på den måten kundene sine. Jeg tenker at dette er å regne som matsvindel. Det er totalt uakseptabelt, og på grensen til matkriminalitet. Dette er ulovlig, sier avdelingssjef Marit Kolle ved Mattilsynets avdeling for Oslo, Asker og Bærum.

- River ned tilliten

Eksperter sier til avisen at det kan være vanskelig å se forskjell på råvarer når du er ute og spiser på restaurant.

– Du er derfor helt prisgitt at restauratøren og kokken er ærlige og serverer det som faktisk står på menyen, sier den prisvinnende kokken og lederen for Kulinarisk Akademi i Oslo, Espen Vesterdal Larsen. Han frykter nordmenn mister tillit til restaurantbransjen:

 • Men her kan du være ganske trygg. I fjor testet våre anmeldere 149 restauranter over hele Oslo. Dette var de aller beste
  – Klarer du å få en høyere pris for en litt dårligere råvare, får du mer inn. Vi er mange i restaurantbransjen som hele tiden tilstreber å være ærlige og levere best mulig produkt. VGs avsløringer kan derimot føre til at folk blir mer skeptiske til hele restaurantbransjen, sier han til VG .
 1. Les også

  Franske champagnebønder ute etter Champagneria

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Matanmeldernes favoritter akkurat nå

 2. SULTEN

  Byens beste asiatiske restauranter

 3. A-MAGASINET

  Før faren døde lovte Christian André Pettersen at han skulle vinne Bocuse d’Or. Det løftet akter han å holde.

 4. SULTEN

  Matanmeldernes favorittrestauranter:

 5. SULTEN

  Dette er årets beste nye restauranter i Oslo

 6. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: