Osloby

Starter parti for innvandrere

Norskinderen Mohan Singh Varma har klokkertro på at han får Innvandrerpartiet inn i bystyret neste år. Valgforsker Frank Aarebrot tviler.

Mohan Singh Varma var på 1980-tallet medlem av bystyret, og har vært innom Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet. DAN P. NEEGAARD

 • <forf>wasim K. Riaz <

Som leder av Innvandrerpartiet vil Mohan Singh Varma kjempe for bedre informasjon fra offentlige organer og egen jobbkvote for arbeidstagere med innvandrerbakgrunn.— Mange innvandrere er ikke fornøyde med innsatsen fra innvandrerpolitikerne. De blir ikke oppfattet som representanter for innvandrerne, men for sine respektive partier. Derfor er det behov for Innvandrerpartiet. Dette har jeg planlagt i fire år, sier Mohan Singh Varma, leder av Innvandrerpartiet.Søndag samlet han i underkant av 30 profilerte personer i innvandrermiljøet for å be om deres støtte da partiet ble stiftet.

Andre nasjonaliteter

Tilsammen trenger Varma 5000 personer med stemmerett til å skrive under på en erklæring før partiet kan stille opp til valg. Ifølge Varma har han allerede samlet inn 800-900 underskrifter. - I hovedsak satser jeg på velgere med pakistansk bakgrunn. I tillegg har vi solid støtte fra personer med bakgrunn i India, Gambia og Kenya. Etter hvert skal vi også satse på somalierne og andre nasjonaliteter, sier norskinderen som kom til Norge i 1971.

4000 stemmer

Varmet har selv bakgrunn lokalpolitikken, og har gjennom årene vært medlem i Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet.Det var cirka 4000 stemmer bak hvert mandat ved kommunevalget i 2003. Varmet tror ikke at det skal være noe problem å skaffe nok stemmer til å komme inn i bystyret om ett år.- Over 20 prosent av befolkningen i Oslo har innvandrerbakgrunn. Jeg tror at vi kan kapre en god del av disse velgerne, sier Varma.

Morsmål i skolen

Hjertesaken for Innvandrerpartiet er et eget informasjonsbudsjett, slik at innvandrerne som ikke er så aktive i samfunnet, skal ha muligheten til å følge med på det som skjer.- I tillegg vil vi ha egen jobbkvote for innvandrere i offentlig sektor. For å gi våre eldre en trygg hverdag, vil vi også gå inn for eldreomsorg som er tilpasset deres behov, sier Varma.Partiet vil også jobbe for å gjeninnføre morsmålsundervisningen på skolen, men dette er ikke en prioritert oppgave. Professor og valgforsker Frank Aarebrot har liten tro på at Varma og hans tilhengere vil kapre mandater i kommunevalget. Da innvandrerne stilte opp med Flerkulturell liste i 1995, fikk de bare 2600 stemmer.

Politisk ghetto

— De etablerte partiene i Oslo har vært flinke til å rekruttere innvandrere. Mange av dem er respekterte og kjente politiske ansikter, derfor bør man kanskje ha en debatt om hvorvidt det er hensiktsmessig med eget innvandrerparti, sier Aarebrot.Han er redd for at partiet kan skape en politisk ghetto.- Mange innvandrere lever i ghettoer i deler av samfunnet. Innvandrerpartiet vil nok plassere innvandrerne i et politisk ghetto.

 1. Les også

  - Feil med eget parti

Valgforsker Frank Aarebrot tror ikke Innvandrerpartiet vil få plass i bystyret. MARIT HOMMEDAL

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  17 000 vietnamesere, én politiker

 2. OSLOBY

  Danner nytt parti

 3. POLITIKK

  For første gang i Norge: Flere innvandrervelgere enn førstegangsvelgere

 4. KRONIKK

  Kampen om innvandrerstemmene

 5. POLITIKK

  Innvandrere til Ap og SV

 6. OSLOBY

  Alene i politikken