Osloby

– En skam hvis Deichman blir skrinlagt

Det vil koste minimum 700 millioner kroner å stoppe byggingen av det nye Deichman i Bjørvika.

Deichmanske-waw0UsArwy.jpg Lund Hagen/Atelier Oslo

 • Arve Henriksen
  Journalist

Norsk bibliotekforening mener signalene fra det nye byrådet i Oslo om skjebnen til nye Deichman i Bjørkvika er skammelig.

På oppdrag fra byrådsavdelingen i Oslo kommune laget Kulturbyggene Bjørvika (KIB) i fjor en beregning på hva det ville koste å stoppe utbyggingen av Deichmanske. Ifølge KIB ville det på denne tiden i fjor kunne koste kommunen mellom 600–700 millioner kroner å stoppe prosjektet.

— I dag vil denne summen være enda høyere. I tillegg vil det påløpe store ekstrakostnader ved å skulle eventuelt rehabilitere det nåværende biblioteket på Hammersborg eller bygge noe helt nytt. Det er allerede lagt ned så mange millioner kroner på planlegging og prosjektering av dette bygget. Å skulle stoppe nå vil være å kaste penger ut av vinduet, det er fullstendig galskap, sier tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke. (V)

Les også

Her spionerer Deichmanske på publikum

Prisen på det nye biblioteket skulle i utgangspunktet være 2,6 milliarder kroner. En konsulentrapport fra i våres viste at prisen kan komme til å runde 3,1 milliarder.

Sint og redd

Leder av Norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide, sier at signalene fra det nye byrådet gjør henne både redd og sint. Hun mener det vil være en kulturpolitisk skandale hvis de bestemmer seg for å skrote det nye biblioteket.

Les også

Deichman-sjefen: Biblioteket handler ikke om bøker. Vi er til for mennesker

— Det forundrer meg at byrådet ikke ser det klasseutjevnende aspektet ved å bygge et nytt bibliotek i Bjørvika. Jeg er ingen operahater, men hverken Operaen eller Munch vil generere et tilsvarende yrende folkeliv på tvers av alle samfunnslag som det et hovedbibliotek vil skape. Ved å sette hovedbiblioteket i fare, setter byrådet også hele Bjørvika-prosjektet i fare, sier lederen.

Pengesløseri

Hun forstår at det nye byrådet er bekymret for fremtidige kostnader i forbindelse med nye Deichman, men mener samtidig det vil være sløsing av skattebetalernes penger også å stoppe et prosjekt som allerede er i full gang.

Mariann Schjeide, leder for Norsk bibliotekforening. Norsk Bibliotekforening

— Nå har vi ventet på dette biblioteket siden 1984, og det er allerede brukt mye penger. Hvis byrådet bestemmer seg for å skrinlegge dette prosjektet, er det bortkastede penger. Slik vi ser det, er det ikke mulig å reversere dette vedtaket nå. Nå har ikke Oslo tid til å vente lenger på å få et nytt bibliotek, sier hun.

I går holdt Osloordfører Marianne Borgen åpningstalen under Bjørvikakonferansen. Her uttrykte hun behovet for å skape et yrende folkeliv i Bjørvika.

Les også

Lambda blir tre ganger så dyrt i drift

— Tunge kulturinstitusjoner som Operaen og Munch-museet vil trekke mange besøkende til Bjørvika, sa Borgen, uten å nevne Deichman med ett ord.

Starter aksjon

— At ordføreren i Oslo unnlater å nevne Deichman i en slik sammenheng, gir meg helt frysninger. Det bare forsterker mine mistanker om at dette er noe mer enn bare en prøveballong fra det nye byrådet for å teste reaksjonene. De har bestemt seg for å legge planene på is, sier Schjeide.

Norsk bibliotekforening, interesseorganisasjonen for bibliotekbrukere, har nå bedt om et møte med den nye kulturbyråden i Oslo. Samtidig har de satt i gang underskriftskampanjer til støtte for nye Deichman.

Les også:

Les også

Telenor vil slette titusenvis av hjemmesider

— Dette er som å kaste blår i øynene på befolkningen i Oslo. Nå har vi ventet på dette i 15 år, og vi er så nær. Å skulle skrinlegge prosjektet nå, vil være en direkte skam, det vil gi det sittende byrådet et skammelig ettermæle, sier Schjeide.

Burde vært kjent

Øystein Sundelin, (H) nestleder i finanskomiteen i bystyret i Oslo, er overrasket over at det nye byrådet heller mot å skrinlegge nye Deichmann.

— Vedtaket om å bygge Deichman hadde et bredt politisk flertall, også fra AP og SV i 2013. Så har det vært kjent at bygget blir dyrt, og at det er kommet ekstrakostnader i forbindelse med blant annet grunnforholdene. Så er det selvsagt slik at bygget skal innredes og driftes. Det bør derfor ikke komme som noen overraskelse på noen at det vil koste å drifte et slikt bygg, sier Sundelin.

Han beskriver det som en katastrofe på vegne av vår felles kunnskapsbank hvis det nye biblioteket blir lagt på is.

— Det er sånn at Arbeiderpartiet allerede fra vedtaket om nytt hovedbibliotek har vært bekymret for både kostnaden og styringen av prosjektet.

Det sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Hun gjentar det byråd Raymond Johansen uttalte under budsjettfremleggelse sist uke, at byrådet må bruke de neste ukene til å skaffe seg oversikt over alle sider ved prosjektet og alternativene som finnes.

Les også

Sarah Sørheim: Norske museumsledere er for usynlige

— Vi vil komme tilbake til dette når vi legger frem vår Tilleggsinnstilling 2 til budsjettet. Men vi har vært bekymret lenge for disse utgiftene. Blant annet sa AP, SV og Rødt i 2013 i behandlingen av saken at: «Det er viktig å etablere en god prosjektstyring slik at pengene blir benyttet på innhold og tjenester, ikke for å dekke inn budsjettoverskridelser». Dette synes jeg nå vi ser at var et riktig signal fra vår side, sier Hansen.

På spørsmål om hvordan kulturbyråden tror det politiske ettermæle til det nye AP-byrådet vil bli hvis byggingen av det nye biblioteket blir skrinlagt, svarer hun slik;

— Spørsmålet om ettermæle er det etter min mening riktigere å stille til Hallstein Bjercke som har hatt ansvar for dette prosjektet som nå har en budsjettsprekk på rundt 400 millioner og en forsinkelse, sier Hansen.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Deichman blir herre i eget hus

 2. KULTUR

  Vil ha en Carl Deichman videregående skole for fremtidens forfattere

 3. OSLOBY

  Deichmann uten fast sjef i fire måneder

 4. OSLOBY

  Blir dette Oslos beste utkikksplass?

 5. OSLOBY

  Her legges grunnsteinen for praktbiblioteket i Bjørvika

 6. KRONIKK

  Tre byråd med ulik politisk farge har båret frem nye Deichman. Det forplikter.