Osloby

Byrådet vil fjerne nye valgfag

Bare halvannet år etter at nye valgfag ble innført i ungdomsskolen, vil byrådet i Oslo kutte dem – til fordel for mer obligatorisk matematikk.

Trettenåringene Fanny Næss (f.v.), Oskar Røa og Genc Kukleci liker valgfagene sine, som er "forskning i praksis" og "teknologi i praksis". Olav Olsen

 • Pål V. Hagesæther

-I så fall kommer elevene til å gjøre opprør, mener åttendeklassinger på Bjølsen skole.

Med fag som «design og redesign» og «teknologi i praksis» på menyen, ble nye valgfag innført i ungdomsskolen høsten 2012. Hensikten var å gjøre undervisningen mer praktisk og variert, for å motvirke skoletrøtthet og frafall i videregående skole.

«Unyttige kosefag», mente kritikerne. Oslos kunnskapsbyråd Torger Ødegaard innførte valgfagene svært motvillig. Nå, under en ny og borgerlig regjering, vil Oslo gjerne fjerne dem igjen.

Oslos kunnskapsbyråd Anniken Hauglie (H). Øhman Rolf

Kunnskapsbyråd Anniken Hauglie (H) har derfor sendt et brev til sin partifelle, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her ber hun om at kommuner som ønsker det får omdisponere valgfagstimene (to timer i uken) til mer obligatorisk matematikk. — Jeg hører fra mange skoler at de heller skulle brukt timene til noe annet. Med de nye valgfagene mistet man jo også en time, sier Hauglie.

Hun viser til nasjonale prøver og internasjonale skoletester, der norske elever har skåret relativt dårlig i matematikk.

— Skal du bli flink i matte, må du trene, på samme måte som når du trener opp en muskel. Dessuten trenger samfunnet unge med realfagskompetanse.

Les også:

Les også

Skolene vraker nye realfag

Vil heller fjerne nynorsk

Men på Bjølsen skole blir forslaget dårlig mottatt. 13 år gamle Fanny Næss forteller at matte er hennes favorittfag. Men hun liker veldig godt valgfagstimene i «forskning i praksis» også, der elevene blant annet gjennomfører forsøk og studerer ting i mikroskop.

— Jeg kan godt tenke meg flere mattetimer, men jeg ville heller fjerne noe annet. For eksempel nynorsk, sier Fanny.

Oskar Røa (13) og Genc Kukleci (13) er enda mer negative.

— Nei, nei, pliiis da, sier Oskar. - Hvis de gjør dette, kommer det til å bli opprør blant elevene. For matte er ikke det mest populære faget, mens alle liker valgfag. I valgfag trenger du ikke skrive like mye. Du kan øve til en prøve i to minutter og likevel få en sekser.

— I valgfagene får du utfordret deg selv på andre måter, sier Genc, som har valgt «teknologi i praksis».

- Skolene har ulike behov

Heller ikke rektor Arild Lillehagen støtter forslaget. Han mener valgfagene gjør elevene mer motiverte, samtidig som valgfagene de tilbyr på Bjølsen styrker elevenes kompetanse i regning og skriving.

— Hver skole har ulike behov. Derfor er det best om hver enkelt skole får bestemme hva de vil tilby, er hans mening.

Byråd Hauglie tror mange elever også vil ta positivt imot mer matteundervisning. Hun viser til den siste elevundersøkelsen, som fortalte at osloelevene er mer motiverte enn landsgjennomsnittet og ønsker seg større faglige utfordringer.

— Ingenting er mer demotiverende enn ikke å kunne et fag. Derfor vil flere timer gjøre faget morsommere for elevene. Og det er fullt mulig å undervise i matte på en praktisk måte.

Mener Oslo gir opp

Trond Giske (Ap) Dons Signe

— Valgfagene er et tiltak mot skoletrøtthet og frafall, understreker utdanningskomiteens leder Trond Giske (Ap).Han viser til at det var bred oppslutning om å innføre valgfagene, som skulle gi elevene en mer variert og interessant hverdag.

- Det målet når man neppe med å erstatte dem med mer matte. Her gir Oslo opp kampen mot frafall for å oppnå bedre mattekunnskaper. Det er unødvendig.

Giske mener det finnes andre løsninger som er bedre.

— Mener Oslo at det er for få mattetimer i skolen, står de fritt til å øke antallet. Det kan de gjøre uten å fjerne valgfagene. Blir det for dyrt, får de heller gå til sine partifeller i regjeringen og be om penger.

Kan åpne for forsøk

— Hvis skolen selv ønsker det, kan man vurdere å gi tillatelse til et forsøk, sier statssekretær Birgitte Jordahl (H) i Kunnskapsdepartementet.

Hun forteller at departementet har begynt å se på saken, men ikke har konkludert ennå.

— Dersom kommunene selv skal disponere disse timene, og eventuelt flytte dem over til matematikk, må det en lovendring til. Vi kan ikke ha en permanent ordning der elever i ulike kommuner får ulikt tilbud, sier Jordahl.

Hun legger til at dagens valgfagsmeny allerede gir flere muligheter til mer matteundervisning, og at skolene også kan gjøre lokale tilpasninger. I tillegg kan de flinkeste elevene bruke valgfagstimene til å ta matematikk på videregåendenivå.

— Men et forsøk med lokalt gitt valgfag i matematikk kan jeg ikke se trenger noen stortingsbehandling. Hvis jeg har forstått det riktig, og det er det Oslo mener.

 1. Les også

  Høyre-byråd snur om SV-valgfag

 2. Les også

  Dette skal elevene lære på skolen

 3. Les også

  Disse to krangler om alt

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Programmering blir skolefag

 2. NORGE

  Stor økning i elever som tar fag på høyere nivå: Pakalon (11) har allerede matte på videregående.

 3. POLITIKK

  Nå vil Høyre ha forsøk med færre fag i videregående

 4. OSLOBY

  De mest populære skolene har fått mest penger i Oslo. Nå vil byrådet vrake ordningen.

 5. POLITIKK

  Høyre dropper karakterer fra 5. klasse

 6. NORGE

  Regjeringen vil endre eksamen: Elevene kan komme opp i flere fag.