Osloby

Helt normal superkvinne

Birgit Skarstein innrømmer at hun kan være dårlig til å delegere bort ansvar. Nå ønsker hun å gjøre Oslo til en enda bedre by, også for «funkisene».

Birgit Skarstein har lange dager, men har også lært at det lønner seg å ta det med ro av og til. - Jeg har nok litt flink pike i meg, men jeg ønsker ikke å oppfattes som perfekt, sier hun. Rolf Øhman

 • Hanne Brønmo
  Journalist

For tiende år på rad Aftenposten og Osloby.no hedre noen som har gjort en spesiell innsats for byen vår. Du avgjør hvem som skal få prisen.

Se listen med de åtte nominerte kandidatene her.

Skarstein kommer hastende inn på biblioteket noen minutter forsinket, og hiver etter pusten. Hun har rød genser og novemberfriske kinn, og formelig lyser blant trøtte fjes og slappe joggebukser på et eksamenspreget universitet. Snart har hun selv eksamen i statsvitenskap, men i tillegg står uttak til Verdenscup, jobb som fagkonsulent og flere verv på timeplanen. Enda godt hun lager middagene på forhånd.

— Jeg trives veldig godt med mennesker rundt meg. Når jeg først engasjerer seg, ser jeg fort muligheter for å videreutvikle det jeg synes er gøy, sier hun.

Giret ned for idrettens skyld

Levanger-jenta ble kjent for nordmenn i 2012, da hun deltok på tv-programmet "Ingen grenser". Lars Monsen var ekspedisjonsleder for en gruppe med ulike fysiske funksjonshemminger som krysset krysset Femundsmarka og besteg Snøhetta i beste sendetid. Skarstein kjempet seg gjennom steinrøyser og trerøtter, og besvimte av utmattelse i en av episodene. Tilbake i det daglige livet kan noen hver bli svimle av tanken på hva 24-åringen har utrettet. Hun er styreleder i Unge Funksjonshemmede, fagkonsulent for idrettsforbundet og en del av landslaget i langrennpigging og roing. I høst tok hun VM-sølv i roing.

— Utfordringen for meg ligger nok mest i å begrense hva jeg skal gjøre, og gjøre ting ordentlig. I perioder har jeg nok dratt meg selv mye lenger enn det som er sunt. Idretten tar mye tid og fører til at jeg ikke kan være i turbo-gir hele tiden, derfor har jeg også blitt nødt til å roe ned på verv og engasjement, sier hun.

Bruker stemmen

På en reise til Malaysia i 2008 står hun på en molo i Malaysia, og hopper etter kameraten i vannet. Leggbeinet ble kuttet rett av. 16 operasjoner senere førte en feilslått epiduralbedøvelse til at hun forble lam fra livet og ned. Skarstein er opptatt av at det hun kaller funkisene er som alle andre. Et resultat var synlig på rådhusplassen i høst, hvor fotoutstillingen "Helt a4" viser funksjonshemmede i dagligdagse gjøremål. På bildet av Skarstein hopper hun i fallskjerm.

— Etter "Ingen grenser" fikk jeg en tydeligere stemme. Jeg ønsker å tilrettelegge for det unge engasjementet, og bygge broer mellom ulike deler av byen. Jeg ser for meg et samlet Oslo, sier Skarstein.

Skarstein bruker store ord, men tør også være helt konkret. Under Oslo Maraton tidligere i høst stod hun i bresjen for å tette hullene i traseen, slik at rullestolbrukere kunne pigge 10 kilometer.

— Et eksempel på at vi må tilrettelegge byen vår, slik at den er tilgjengelig for alle. Selv håper jeg å kunne pigge hele Oslo Maraton neste år. Oslo er en by rik på mangfold, med store ulikheter mellom folk, og det mener jeg er bra, sier Skarstein.

Hun sperrer øynene opp.

— Vår generasjon former jo den verden vi lever i, og da må vi spille på lag, sier hun.

POLL_PLACEMENT

Slik stemmer du

E- post: Send navnet på din kandidat til osloborger@aftenposten.no.

SMS: Send «oslo1», «oslo2» og så videre til 1905 (1 kr pr. melding).

Du kan også stemme i avstemningspollen i denne saken.

Kandidatene:

 • Anne Dubrau – OSLO1 - Les intervjuet med Anne Dubrau her
 • Alexandra Archetti Stølen – OSLO2 - Les intervjuet med Alexandra Archetti Stølen her
 • Sturla Stålsett – OSLO3 - Les intervjuet med Sturla Stålsett her
 • Karin Berg – OSLO4 - Les intervjuet med Karin Berg her
 • Birgit Skarstein – OSLO5
 • Anlov Peter Mathiesen – OSLO6
 • Adil Khan – OSLO7
 • Christian Ringnes – OSLO8
  Kun én stemme pr. person. Doble stemmer vil bli luket ut.

Pr. post: Aftenposten, postboks 1, 0051 Oslo. Merk konvolutten med «Osloborger».

Frist: Vi må ha din stemme senest søndag 15. desember kl. 23.00 .

Relevante artikler

 1. SPORT

  Birgit Skarstein skal danse foran én million TV-seere

 2. A-MAGASINET

  TV-kjendisen som er blitt Norges gullhåp i Rio

 3. OSLOBY

  Legger bort miljøfartsgrenseskilt - nå skal veiene i stedet vaskes

 4. OSLOBY

  I sommer får du fiskegaranti i Marka

 5. OSLOBY

  Hvordan lurer du storørreten? Stig Werner lærer deg «å lese» et vann, effektiv kasteteknikk og smarte knep med sluk, dupp og metemark.

 6. OSLOBY

  Historiske Osloby: En gang hadde vi fabrikker