Osloby

Krever endring i ruspolitikken

I dag slapp rusmiljøet inn for femte gang på Stortinget. - Situasjonen i rusmiljøet er mer prekær, mener leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Omtrent 50 mennesker deltok i marsjen fra Jernbanetorget til Stortinget. I spissen gikk Arild Knutsen, leder iForeningen for human narkotikapolitikk, som tok seg tid til å kjøpe et =Oslo på veien. May Andrine Gran

 • May Andrine Gran

Flere hadde tatt med seg bannere og plakater i demonstrasjonsmarsjen på vei opp Karl Johans gate. May Andrine Gran

Siden 2008 har rusmiljøet gått årlig i protesttog til Stortinget for å påvirke politikerne til å innføre en mer human ruspolitikk. I spissen for dette går ArildKnutsen,lederi

Foreningenforhumannarkotikapolitikk.

— Vår første demonstrasjonstog resulterte i Stortingsmeldingen om rus som heter "Se meg". Men den er er fremdeles et stykke igjen til vi blir hørt. Derfor leverer vi i dag stortingsmeldingen tilbake og krever en ny, som bør hete "Hør meg", forteller Knutsen.

Les også

Setter narkomane på toget til Trondheim

Ville møte politikere

Brukerforeningen LAR-Nett og proLAR deltok også på marsjen som endte opp på Stortinget der alle stortingsrepresentanter ble invitert til å høre på brukernes utfordringer og komme med sine innspill.

I den neste Stortingsmeldingen vil Arild Knutsen lese om heroinassistert behandling, statlige mottaks— og oppfølgingssentre for rusmisbrukere, og stans i det han mener er uverdige politiaksjoner.

Les også

Varsler om miltbrannfare i Oslo

— Bruk og besittelse av rusmidler bør avkriminaliseres. Nær halvparten av alle politisaker er narkotikasaker. Politiet bruker mellom seks og åtte hundre millioner årlig pådette. I det siste har vi sett hyppigere kontroller på Plata og bøtesatser som er urimelig høye, uten at det hjelper. Det er bare med på å undertrykke og diskriminere en gruppe mennesker som har det svært vanskelig, forteller Knutsen.

- Politiets innsats hjelper ikke

Han bruker konsekvent ikke begrepet rusmisbrukere, men stoffbrukere.

— Den største endringen som har skjedd med rusmiljøet de siste årene er at de blir flere, stoffene farligere og helsetilbudet dårligere. Og så har stoffbrukerne flyttet seg fra øverst i Karl Johans gate til nederst. Politiet er nå konstant tilstede på Plata, bøtelegger og forviser mennesker som er offer for en sykdom. Det blir i prakis diskriminering og undertrykkelse, sier Knutsen.

Les også

Hver uke bortvises 200 rus- misbrukere fra Oslo sentrum

Kutter i kommunal rusomsorg

Han mener de fleste rusmisbrukere som befinner seg på plata er utsatt for grov omsorgssvik.

— Rusen brukes for å lindre psykiske problemer som følge av dette. Vi ser at at det skjer kutt i den kommunale rusomsorgen og i behandlingsapparatet. I Oslo er Bjørnerud Rehabiliteringssenter, Hovin Omsorgssenter og kvinnetiltaket Josefines hus truet med nedleggelse. Og behandlingsinstitusjoner legges ned imens 2700 står i kø til behandling, sier Knutsen, som etterlyser at behandlingstilbudet bør overtas av staten.

Imponert over oppmøtet

På Stortinget ble alle de rusavhengige invitert inn av Thor Erik Forsberg (Ap), som også er medlem av Arbeiderpartiets helsefraksjon.

— Det er imponerende å se at folk tør å bryte lydmuren og si i fra på vegne av så mange mennesker som ikke har muligheten til å delta, sier Forsberg. Han deltok for tredje gang i marsen og fulgte deltagerne inn til Stortinget.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Rusmisbrukerforening føler seg utelatt fra høring om rusmiddelpolitikk

 2. OSLOBY

  Politiet har bortvist rusmisbrukere 13.046 ganger på 1,5 år

 3. OSLOBY

  Arild Knutsen om uteområde for rusmisbrukere: – Ingen vil ha et lovtomt rom

 4. OSLOBY

  Beboere holdt møte om kriminaliteten på Grønland

 5. OSLOBY

  10.000 bortvisninger fra Oslo sentrum

 6. NORGE

  Arild Knutsen etter rusnedtur: - Jeg har tatt etterutdanning i narkomani