Osloby

- Politiet må oppklare gjengvolden

Aps justispolitiske talsmann Jan Bøhler ser det som avgjørende at politiet får et gjennombrudd i etterforskningen av serien med drap og drapsforsøk i Oslos gjengmiljøer. Slik håper han det kan unngås nye dødelige hevntokt.

afp000329652-IaqdtkXwkJ.jpg Storfjell Ingar

 • Arild M. Jonassen

Ap-politikeren har fulgt gjengenes utvikling i en årrekke. Han foreslo satsing mot gjengstrukturene i Oslo allerede før skytingen på Aker Brygge i 2006.

Nå sier han at situasjonen er mer ustabil og spent enn på lenge. Han fremhever at det har dukket opp nye gjenger med et kraftig markeringsbehov, i konkurranse med de etablerte, norskpakistanske rivalene Young Guns og B-gjengen.

— Situasjonen er så spent at det ventes nye oppgjør mot en av gjengene. Politiet beslaglegger mange våpen. Det er bra, men samtidig viser det at spenningsnivået er høyt når såpass mange har våpen lett tilgjengelig, sier Bøhler til Aftenposten.

Gjengenes voldsspiral

Oslopolitiet etterforsker nå totalt seks uoppklarte saker med skyting på offentlig sted i 2012, både rene skuddvekslinger, drapsforsøk, og ett drap som skjedde på Ensjø i Oslo i august i fjor. Der ble et B-gjengmedlem skutt. Rekken av voldelige sammenstøt omfatter også et hevnoppgjør på Kløfta på Romerike i februar i fjor der et medlem av Furuset Bad Boys ble livsfarlig skadet.

Les også

Politiet: Økende spennings- nivå i Oslo gjengmiljøer

Politiet trekker trådene videre tilbake til det oppklarte drapet på Young Guns-lederen Mohammed "Jeddi" i en bil på Haugerud i 2010.Bøhler var nylig i møter med både gjengjegerne på politihuset, og hans inntrykk er at det nå jobbes godt både med straffesakene og det forebyggende arbeidet i gjengbekjempelsen. Men han mener samtidig at det en periode var for liten oppmerksomhet mot gjengmiljøene fra Oslopolitiets side.

— Utnyttet lite politipress

Etter at politiet opprettet gjengprosjektet i 2006 med årlig ekstra støtte fra Justisdepartementet på seks millioner kroner, så ble gjengene gradvis tvunget i kne. Flere av gjengmedlemmene ble dømt i store straffesaker og fengslet. Andre la seg på været og ventet på roligere tider.

Men Bøhler sier at politipresset avtok etter nedleggelse av selve gjengprosjektet i 2011. I en periode var det litt lettere for nye gjengmiljøer å etablere seg.

— Erfaringen tilsier at presset må opprettholdes uten stopp selv om den voldelige aktiviteten forsvinner for en periode. Og vi politikere må sikre at politiet har ressurser til det, sier Bøhler. Han fremhever at Oslopolitiet vil få minst 70 nye politistillinger årlig, hvorav en del av disse går til seksjonen for organisert kriminalitet til innsats mot voldelig ekstremisme, etterretning, dialog og kildepleie i de kriminelle miljøene.

Oslos politimester Hans SverreSjøvold satser nå fem millioner kroner ekstra i år til innsats mot gjengene.Han lover at gjengsatsing vil være en av hovedsteategier i tiden fremover. Detsynes Bøhler er bra.

Nervøse gjengmedlemmer

Sjefen for seksjonen for organisert kriminalitet i Oslopolitiet, Einar Aas, forteller i Aftenposten i dag om det høye spenningsnivået i den kontinuerlige striden mellom Oslos gjengmiljøer, men han bemerker at situasjonen like mye er preget av nervøsitet blant gjengmedlemmene av frykt for represalier.

— Det er potensiell fare for at en enkelthandling kan utløse langt mer alvorlige handlinger. Men overfor befolkningen vil jeg poengtere at det stort sett er snakk om interne oppgjør som ikke rammer uskyldige, sier Aas.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Vil ha storsatsing mot Oslos kriminelle gjenger

 2. OSLOBY

  Frykter økende spenningsnivå i gjengmiljøene kan gi hevnaksjoner

 3. OSLOBY

  Politiet vil støvsuge Oslo-gjengene

 4. OSLOBY

  Disse kriminelle nettverkene er den største trusselen i Oslo

 5. OSLOBY

  - Det er mulig å utslette Oslos kriminelle gjenger

 6. NORGE

  Politiet bekrefter: Leder i Young Bloods pågrepet i Marokko – siktet for drapsforsøk fra 2012