Osloby

Tøyen kan bli Øyas permanente øy

Øyafestivalen skal i utgangspunktet flytte tilbake til Middelalderparken når Jernbaneverket er ferdige med Follobanen.

Daglig leder Tord Krogtoft i Øyafestivalen er strålende fornøyd med første år i Tøyenparken. Men om det er en permanent plassering eller ikke er ikke avgjort ennå, selv om det er hans personlige favoritt. Olav Eggesvik

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Ingenting er avgjort. Men Tøyenparken er publikums, kommunens og daglig leder i Øyafestivalens favoritt.

På amfiet i Tøyenparken sitter Sivert Grønlie (27), Tellef Grønlie (30) og Birgitte Grønlie (29). Konserten på hovedscenen er akkurat ferdig, og de tre planlegger hva som blir neste konsert. Alle er veldig positive til Tøyenparken.

— Jeg elsker at det er en helling på publikumsområdene, og det er heller ingen trær i veien for scenen, sier Tellef.

— Det er stort og luftig, og du føler ikke at du går i kø hele tiden, mener Sivert.

— Det er mer sitteplass, så du blir ikke så sliten. Og så har jeg ikke stått i dokø en eneste gang, sier Birgitte.

De tre er usikre på om festivalen noen gang kan flytte tilbake til Middelalderparken.

— Jeg tror at når Øya har vært her i noen år, så vil de ikke tilbake til Middelalderparken. Det eneste dårlige med årets festival er at de ikke har booket noen som spiller reggae, mener Tellef.

LES OGSÅ:

Les også

Noen flytter ut på verandaen - andre flytter

Personlig favoritt

Fra venstre: Sivert Grønlie (27), Tellef Grønlie (30) og Birgitte Grønlie (29) tror ikke festivalen vil flytte fra Tøyenparken. Olav Eggesvik

Daglig leder Tord Krogtoft sier han har fått høre det samme fra veldig mange: De kan ikke flytte festivalen tilbake til Middelalderparken.— I utgangspunktet er vi her for de årene det tar Jernbaneverket å ferdigstille arbeidet med Follobanen. Men vi får se, sier han på spørsmål fra Aftenposten om de skal bli her permanent.

- Det var et kjedelig svar?

— Dette er ingen offisiell uttalelse fra Øyafestivalen; vi skal evaluere hvor den beste plassen for Øya er i Oslo. Men min personlige oppfatning, som ikke har vært diskutert internt, er at jeg håper Øyafestivalen kan bli på Tøyen, sier han.

Han mener årets festival har gått over all forventning. Selv har han bare sett 20 minutter med konsert i løpet av tre dager med festival. Men det gjør ikke noe, for det er gøy å se folk kose seg med noe så mange har jobbet så hardt for.

— Det har gått bedre enn det beste vi turte å håpe på. Logistikkmessig har det vært mye nytt, men alt har fungert som det skulle. Når vi i tillegg får nesten perfekt festivalvær kan det ikke bli bedre.

Det har vært mye enklere å bygge scenene med Finnmarksgata som utgangspunkt enn det var i Middelalderparken, fortsetter han.

- Gresset i parken ser litt slitt ut. Vil man merke det når festivalen er borte?

— Vi har som mål å forlate parken som den var da vi kom. Gresset her er mer robust enn i Middelalderparken. Det er klart, gresset vil være slitt. Det er 16.000 personer her hver dag. Men det er ikke mer slitt enn man må forvente. Kommer det regn i dag vil det hjelpe.

LES OGSÅ:

Les også

Er det lov å jukse mot en 11 år gammel jente?

Begeistret kulturbyråd

Også i Oslo kommune er det begeistring for Tøyenparken. Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) var på omvisning på festivalområdet fredag. Han likte det han så.

— Det fungerer utrolig bra for publikum, både med det naturlige amfiet og at det er større plass. Det virket også som om Øya synes det fungerte godt produksjonsmessig, sier byråden.

- Vil Oslo kommune støtte festivalen dersom det er snakk om å bli permanent på Tøyen?

— Jeg er positiv til det. Men da Øya skulle bort fra Middelalderparken, var vi i dialog med dem hele veien. Vi er opptatt av at det er de som skal bestemme, og så skal vi tilrettelegge for det når de har bestemt seg, sier Bjercke.

— Det må være et sted som passer deres profil og konsept. Det har de funnet på Tøyen, og hvis Øyafestivalen selv ønsker å være på her utover den midlertidige perioden, skal vi være positive til det.

Bør Øyafestivalen bli på Tøyen?

afp000754191.jpg

Anniken Hogstad (32), Tøyen og Marianne Kjøsnes (35), Tøyen— Det har vært veldig fint i Middelalderparken, men det er kult å få Øya hit også. Det er en annen layout og en boost for Tøyen. Vi er over det hele veldig positive til "Tøyen, Øya, og Tøya", sier Kjøsnes.

— Vi bor her, så det er hyggelig med nabolagsfestival, sier Hogstad.

afp000754195.jpg

Peder Kjærnli (27), Ensjø, Kira Birkeland (27), Ensjø og Anne Hynne (26), Majorstuen— Ja. Amfiet er bedre enn den store scenen i Middelalderparken, er gjengen enige om.

— For dem som er 160 cm høye er Amfiet en veldig god scene, legger Birkeland til.

afp000754196.jpg

Henry Anders Cowan (23), Briskeby og Rachel Sande Jacobsen (25) Sinsen— Vi har ikke vært i Middelalderparken, men synes det er veldig fint her, sier Cowan.

— Det er fint at det er et stort område og ikke trangt om plassen, men likevel mange små konsepter som for eksempel små områder der man kan sitte, sier Sande Jacobsen.

.

Andreas Ramdahl (29), Torshov og Ingebjørg Finnebråten (28) Torshov— Øyafestivalen kan bli her. Det er mer avslappende, større og grønnere, sier Finnebråten.

— Vi har bare vært her i tre timer, men førsteinntrykket er bra, sier Ramdahl.

afp000754198.jpg

Trine Teigen (40), Kampen og Torgil Birkestøl (41), Kampen— Vi synes Øya burde bli her. Det naturlige amfiet er helt fantastisk, og området er mye større. Det er plass til å slå seg ned og slappe av mellom slagene, sier Birkestøl.

— Vi er Tøyen-fans fordi vi bor i området. Det er hyggelig at folk kommer og bruker området og ser hvor fint det er her, sier Teigen.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Øyafestivalen er i gang. Se bildene fra de første konsertene her.

 2. OSLOBY

  Dette er årets Øya-trend

 3. OSLOBY

  Gjørmebad i Tøyenparken: – Det kan bli noen morsomme episoder utover kvelden

 4. OSLOBY

  Festivalåret 2018 er allerede godt i gang

 5. KULTUR

  Her kan verdens største artister spille neste sommer

 6. A-MAGASINET

  Nafissa Osman (35) har hatt fire fosterbarn. Nå er hun goodwillambassadør for fosterhjemstjenesten i Oslo.