Osloby

Oppskriften på suksess

Over halvparten av innvandrerbarn som møter opp til skolestart, kan ikke godt nok norsk. Fredag fikk foreldrene gode råd for å hjelpe barna sine.

Shahida Naseem (til venstre) har selv grunnskole fra Pakistan, men er nå klar over at det er viktig å støtte barna, slik at de kan ta høyere utdannelse. Her i samtale med Høyre-profilen Afshan Rafiq. Foto: Wasim Riaz

 • Wasim Riaz

— For at barna våre skal lykkes i samfunnet, må foreldrene støtte dem. Det er også viktig at barna får velge sin utdannelse uten press for foreldrene, sier norskpakistanske Shahida Naseem.

Selv har hun bare grunnskole fra Pakistan, men har sørget for at barna har fått muligheten til å ta høyere utdannelse. En av hennes tre sønner studerer på BI, en er eiendomsmegler, mens eldstemannen er trafikklærer.

— Noen innvandrerforeldre mener at det er bedre at barna begynner å jobbe så raskt som mulig, slik at de kan tjene penger. Vi mener at det er feil holdning, sier Naseem.

Suksess på skolen

I forbindelse med et seminar om hvordan minoritetsbarn kan lykkes på skolen var nærmere 100 personer fredag kveld samlet på restauranten Shalimar på Rosenhoff.

Der fikk de blant annet høre på tre minoritetskvinner som fortalte de fremmøtte om sin vei til suksess på skolebenken. En av dem var norskpakistanske Aesha Ullah.

- Det er ekstra viktig for unge med flerkulturell bakgrunn å ta høyere utdannelse, var det klare budskapet fra Ullah som selv har en mastergrad fra BI.

Aesha Ullah var under studietiden aktiv i Pakistansk studentersamfunn der hun jobbet for å motivere unge med norsk-pakistansk bakgrunn til å ta høyere utdannelse. I går ga hun de fremmøtte på Shalimar oppskriften til suksess. Her sammen med den pakistanske popstjernen Abrar-ul-Haq. Foto: Wasim K. Riaz

Under studietiden var hun også aktiv i Pakistansk studentersamfunn der hun jobbet for å motivere sine landsmenn til å ta høyere utdannelse. — Vi er heldige som bor i et land hvor vi kan nyte godt av at utdannelse er for alle, men det handler ikke bare om å ta høyere utdannelse og få seg en jobb, men også å delta i samfunnet, er Ullahs oppskrift til suksess.

Langsiktig investering

Hovedgjesten på seminaret var Abrar-ul-Haq som har vært Pakistans største popartist de siste 15 årene. Han er nå medlem i det politiske partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (Rettferdighetspartiet), og vet at utdannelse ikke er en selvfølge for alle barn i verden.

- Uansett hvor mye vi snakker om utdannelse, så er det lite. Jeg mener at nordmenn med minoritetsbakgrunn bør dra nytte av de mulighetene de har, og må ta høyere utdannelse for å lykkes enda bedre i samfunnet, sier Abrar-ul-Haq som under sitt besøk i Norge har hatt møter med flere politikere.

— Jeg har blant annet tatt opp utfordringer vi møter i Pakistan. Den største utfordringen akkurat nå er droneangrepene, sier han.

Kan ikke norsk

Seminaret ble arrangert av Stiftelsen Dialog for Fred i samarbeid med Enhet for mangfold og integrering. Høyre-politikeren Afshan Rafiq var konferansier.

- 65 prosent av barna som møter opp til skolestart kan ikke godt nok norsk. Mange ender opp som skoletapere. Derfor er slike arrangementer viktige for å bevisstgjøre foreldrene, sier Rafiq.

Stiftelsens leder, Aamir Sheikh, la vekt på at alle har like muligheter til å lykkes i Norge.

- Vi bor i et rikt land og har en god skole, særlig i Oslo. Likevel sliter barna våre i skolen. Det er akkurat dette vi ønsker å gjøre noe med, er beskjeden fra Sheikh.

 1. Les også

  Får toppresultater uten bussing

 2. Les også

  Innvandrere har flest barnevernsbarn

 3. Les også

  - Mange foreldre vil ikke at barna skal bli «fornorsket»

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Feirer nasjonaldagen med barnetog i Oslo

 2. OSLOBY

  Barnetog, is og flagg: Flere tusen ventet til Ekeberg for å feire Pakistans nasjonaldag

 3. KULTUR

  Azra Gilani: – Jeg har ingen nære pakistanske venninner i dag. De mener jeg er blitt for norsk.

 4. NORGE

  Sindre Narvestad gjorde en «utdannelsesreise»

 5. OSLOBY

  Neste uke skal pakistansk barnetog gå i Karl Johans gate

 6. OSLOBY

  13-åring måtte gjøre husarbeid – gikk glipp av hele ungdomsskolen