Osloby

Spilleavhengig sykehjemsjef stjal fra syke og demente

Da kvinnen ikke hadde nok penger til å spille med, tok hun beboernes penger på sykehjemmet hun ledet. Nå må hun i fengsel.

Flere eldre ved Hovseterhjemmet ble lurt for store beløp av kvinnen som tidligere hadde en av lederstillingene på sykehjemmet. Nå er hun dømt til fengsel i åtte måneder for underslag fra Hovseterhjemmet og et sykehjem i Tønsberg. Mellingsæter Hanne/Aftenposten

 • Wasim Riaz

Flere beboere ved Hovseterhjemmet i Oslo vest og et sykehjem i Tønsberg ble robbet av kvinnen som var daglig leder først ved Hovseterhjemmet, og deretter ved sykehjemmet i Tønsberg.

I tillegg lurte hun sin arbeidsgiver for flere hundre tusen kroner. Alt i alt underslo hun 949.000 kroner fra beboerne og sin arbeidsgiver som driver begge sykehjemmene. 735.000 av de 949.000 kronene stammer fra sykehjemmet i Oslo.

Forvaltet trygden

Sykehjemmet i Oslo bisto beboere med forvaltning av trygdemidler og kontanter/lommepenger som ble satt inn på underkonto tilhørende Hovseterhjemmet. Siktede kunne som daglig leder ta ut beboernes penger ved behov. Det var 185 beboere på hjemmet.

På sykehjemmet i Tønsberg var det 82 beboere.

I fjor høst tok den tidligere lederen selv kontakt med sin arbeidsgiver for å melde ifra om underslaget. Hun innrømmet forholdet i Tønsberg tingrett, og er nå dømt til fengsel i åtte måneder.

Spilte bort

Kvinnen ble spilleavhengig allerede i 2007, men klarte seg økonomisk bra de to første årene på grunn av god lønn og en del formue. Problemene begynte å tårne seg opp i 2009. Da måtte hun «låne» penger fra beboerne og arbeidsgiveren.

I begynnelsen klarte hun å tilbakebetale «lånene» ved å låne penger fra andre. I slutten av 2011 klarte hun ikke lenger å betale tilbake de ulovlig lånte pengene, da hennes egne midler tok slutt.

Den domfelte fortsatte likevel å spille og tømte gradvis kassene. Hun skal etter sin egen forklaring ha tatt ut flere tusen kroner hver gang. Hun kan ikke anslå hvor hyppig dette var, men sier at det må ha vært veldig mange ganger.

Fikk strafferabatt

Den tidligere lederen, som nå er arbeidsledig, mener selv at de omfattende underslagene ikke ville ha blitt oppdaget om hun ikke hadde stått frem selv. Hun ville ha kunnet dekke over dette ved å låne midler fra andre.

Dette var også retten langt på vei enig i. Retten har i formildende retning også lagt vekt på at «siktede har vært i en vanskelig livssituasjon med spilleavhengighet, hvilket var bakgrunnen for de store underslagene».

I skjerpende retning understreker retten at kvinnen har utnyttet den tilliten hun ble gitt gjennom sin disposisjonsrett som daglig leder ved sykehjemmene.

Selv om straffen for underslag på nesten 950.000 kroner ligger på fengsel i 11 måneder, har retten tatt hensyn til flere formildende omstendigheter i saken og dømt henne til fengsel i åtte måneder.

Vil gjøre opp for seg

Den domfeltes forsvarer, advokat Tor Erik Heggøy, sier at dommen er som ventet, og at den derfor er vedtatt.

— Min klient tar det selvsagt tungt, samtidig som hun er glad for at denne delen av saken er over. Det er et solid tillitsbrudd som er begått, men hun var i en vanskelig situasjon på grunn av spillavhengighet. Hun ønsker å gjøre opp for seg, noe som også var drivkraften bak hennes beslutning om å melde seg selv til arbeidsgiveren med de konsekvenser hun visste det ville ha for henne selv, sier Heggøy.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen

 2. NORGE

  Kjøpte dataangrep på nettet, slo ut arbeidsgivers nettverk

 3. NORGE

  Falske TV-reparatører loppet eldre kvinner – slipper fengsel

 4. NORGE

  Skjøt mot fotobokser - dømt til å betale 455.000 kroner

 5. ØKONOMI

  Keshvaris straff er klar

 6. OSLOBY

  Kvinne dømt etter at toåring drakk etsende væske