Osloby

Ranshøsten er trolig over

Politiet regner med færre ran i desember. 91 ran ble anmeldt i Oslo i november. Det er færre enn i både september og oktober. Totalt er 138 mennesker pågrepet for ranene i høst.

Antall anmeldte ran er på vei ned igjen. Her er politiet på stedet etter et ran i november. Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/Arkiv

 • Jenny Dahl Bakken

Den brå økningen i antall ran i høst har av mediene blitt kalt en «ransbølge». For første gang på tre år ble det anmeldt over 100 ran i to måneder i strekk.

Men nå er anmeldelsestallene på vei nedover igjen. I november ble det for første gang siden august i år registrert under 100 ransanmeldelser i hovedstaden.

Roar Hanssen i Oslopolitiet tror politiets innsats de siste ukene hatt mye å si for nedgangen.

- Politiet har satt inn mange tiltak. Vi har økt patruljeringen, styrket etterforskningen blant annet ved å sette ned en egen gruppe, og pågrepet og varetektsfengslet noen av de mest aktive ranerne. Til tross for nedgangen er vi ikke fornøyd og jobber for å få tallene ytterligere ned, understreker han.

Siden august er 138 personer pågrepet for ran anmeldt i perioden, 31 av dem i november.

Værsensitive ranere

Nicolay Borchgrevink Johansen er postdoktor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi på UiO. Han sier enkeltindivider kan gjøre stort utslag på statistikken.

- I Oslo begås det jevnt over lite kriminalitet. Når tallene er så små, kan én persons aktivitet synes godt på statistikken. Da kan målrettet politiinnsats mot de mest aktive individene også ha veldig mye å si for at kurven stuper igjen, sier han.

Les også

«Jeg er sikker på at vi kan drive dette tilbake»

Ifølge politiets tall pleier desember å ha jevnt over færre ran enn de foregående månedene. Johansen mener nedgangen i desember blant annet kan skyldes værforhold. På høsten er det mørkt og mindre folk ute enn om sommeren, samtidig har ikke snøen og kulden satt inn. - Det man har sett, er at vinningsforbrytere foretrekker pent vær. En del lovbruddskategorier er værsensitive. Det kan gjøre utslag på statistikken, sier han.

- Ikke sikre tall

Både Johansen og Oslopolitiet understreker at anmeldelsestallene ikke er endelige tall over hvor mange ran som er begått.

- Tallene kan endre seg etter registrering. Det kan vise seg at en anmeldelse ikke dreier seg om ran likevel, men at det blir definert som grovt tyveri, sier Hanssen.

Ran innebærer at det brukes trusler eller vold for å tilegne seg andres eiendeler. Et tyveri på offentlig sted vil ikke være ran, selv om det er flere gjerningspersoner, med mindre gjerningspersonene fremstiller trusler eller er voldelige.

Ifølge politiet er det flere som blir utsatt for tyverier som anmelder det som ran. Da vil saken bli registrert på ransstatistikken, selv om det etter etterforskning viser seg å være tyveri. Enkelte anmelder også forhold som ligger tilbake i tid når det er mye fokus på ranene i mediene.

- Tallene angir registrerte anmeldelser, og kan derfor favne om forhold begått tidligere, sier Sølvi Glendrange i Oslopolitiet.

 1. Les også

  Nytt personran i Oslo

 2. Les også

  Politiet aksjonerer mot mobilforhandlere

 3. Les også

  Oslopolitiet om ransbølgen: Forsiktig nedgang

0412ran.pdf

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo: Flere unge havner i politiets registre. Volden øker. Jenter er ofre for seksuallovbrudd over tre ganger så ofte som gutter

 2. OSLOBY

  Oslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder på 55 dager

 3. OSLOBY

  Kraftig nedgang i vold på byen: – Før var det helt kaos

 4. NORGE

  Nedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut

 5. VERDEN

  Voldsom økning i eksplosjoner og barneran i Sverige

 6. OSLOBY

  Holmlia: Fire innbrudd på fire år – og voldstallene gikk ned fra 2016 til 2017