Osloby

Mer natteskjenking på Grünerløkka

Flere steder skal få holde åpent til 03.30 i party-bydelen.

Denne vennegjengen nyter gjerne en halvliter på Løkka, men styrer unna utesteder som stenger tidlig. De mener at steder som stenger tidlig er med på å lage støy for naboene fordi folk samler seg utenfor for å planlegge hvor de skal videre. Fra venstre: Lisa Martinsson, Malin Martinsson. Gustaf Svensson, Therese Nestor og Bente Bækkelund Jørgensen. Rolf Øhman

 • Wasim K. Riaz
 • Espen Hofoss

Det er SV og Miljøpartiet de Grønne som sammen med Venstre og Høyre har laget forslaget til nye lokale skjenketider for Grünerløkka.

I forskriften listes det opp 63 adresser i bydelen der det nå skal bli mulig å skjenke om natten.

Det gjelder blant annet 33 adresser langs Akerselva, 11 adresser rundt Birkelunden, 18 adresser ved Olaf Ryes plass, og alle lokaler med fasade mot Alexander Kiellands plass.

Se vedtaket på side 11 i dette dokumentet.

Plagsom gateprat

Forslaget skal nå på høring før bydelsutvalget gjør et endelig vedtak på nyåret.

Les også

Det skrekkelige Løkkatrollet

Ved et bord på utestedet Ryes på Olaf Ryes plass sitter vennene Thomas Teigen og Nils Johnsen og nyter kveldsbrygg. Teigen bor i Møllergata, og har delte meninger om utelivet i nabolaget. — Som beboer i et område med mange utesteder er det plagsomt for meg at folk står på gaten og prater, innrømmer Teigen.

Det hender at han våkner midt på natten på grunn av bråk ute. Teigen kan tenke seg reduserte åpningstider på hverdagene.

— Jeg liker å gå ut selv. Sånn sett er det fint at mange steder er åpne til klokken 03 i helgene, men klokken 01 er sent nok på ukedagene. Heldigvis bor jeg i femte etasje. Hadde jeg bodd i første etasje, ville jeg helt sikkert ha sagt klokken 23, sier Teigen.

- Uvettig bypolitikk

Arbeiderpartiet reagerer sterkt på forslaget. Raena Aslam mener det er nok natteskjenking på Grünerløkka.

— Mellom Nybrua og Birkelunden finnes det allerede 27 nattåpne skjenkesteder. Det er bystyret som har bestemt at det skal være slik. Da skulle en tro at bydelsutvalget ville lytte til dem som sier at nok er nok, sier Aslam, som er medlem i Grünerløkka bydelsutvalg.

I listen over adresser det skal kunne holdes åpent til 03.30, er det ifølge Aslam både ubebygde tomter, rene bolighus, småbutikker, kunstgallerier og verksteder.

— Dette er jo godt nytt for eiendomsutviklere. Men hva med dem som driver næringsvirksomhet i dag, eller bor i leilighetene. De vil få nattesøvn, boligforhold og nærmiljø ødelagt på grunn av uvettig bypolitikk, hevder Aslam.

— Det bor folk her med barn som skal i barnehage og på skole. Vi vil ha en levende by der folk kan bo, sove, finne butikker og kulturtilbud, sier Aslam.

Hun mener det er mengden steder og den korte avstanden mellom dem som skaper problemer.

— Det enkelte skjenkested kan overholde alle bestemmelser. Likevel vil noen av gjestene på vei til og fra skape bråk og utrygghet.

- Går neppe ut over bomiljøet

I programmet til Oslo SV står det at skjenketiden bør begrenses til 02.00. Likevel var det SV som sikret flertall for den nye forskriften.

Leder i bydelsutvalget, Per Østvold (SV), mener endringene er helt udramatiske. Østvold viser til at kun en håndfull eksisterende skjenkesteder vil få utvidede åpningstider med de nye lokale bestemmelsene.

Les også

Vil ha ulike skjenketider i utelivet

— Det er bystyret som har bestemt at gatene på nedre del av Grünerløkka er en del av "skjenkeblekkspruten". Det er her brorparten av skjenkestedene ligger. Bor man i disse gatene må man tåle mye støy. Her har ikke vi noen innflytelse, sier Østvold.- Jeg tror ikke endringene vi forslår vil forverre bomiljøet. Det vil fortsatt være slik at de fleste stedene i bydelen stenger klokken 1, sier Østvold.

I forslaget åpnes det for natteskjenking på en rekke adresser der det i dag ikke er skjenkesteder. Østvold hevder det ikke har noen betydning i praksis.

— Disse reglene er basert på dagens skjenkesteder. Åpningstidene skal revideres i 2016. Skulle det komme mange nye serveringssteder på disse adressene, må vi vurdere saken på nytt.

BU-lederen forsikrer at de vil høre på reaksjonene som kommer i høringsrunden.

— Noen naboer er plaget. Denne debatten vil fortsette. Hvis det blir full kollisjon mellom uteliv og borettslag ett sted, mener jeg vi må høre mest på borettslaget. Vi må gi utesteder en sjanse til å bedre seg, men hvis utestedet ikke tar hensyn til naboene, vil det komme en reaksjon fra oss, lover Østvold.

Selv skulle Østvold gjerne begrenset antall skjenkesteder på Grünerløkka.

— Det er tettheten av skjenkesteder som skaper utrivelige boforhold. Men bystyreflertallet holder fast ved at det ikke skal være tak på antall skjenkesteder i Oslo. Det må vi forholde oss til.

Tar hensyn til egen naboer

På et annet bord på Ryes sitter et vennegjeng på fem. De er ikke i tvil om at alle utesteder på Løkka bør være åpent til klokken 03.

— Det er jo bra for dem som bruker stedene, men kanskje ikke like bra for dem som bor i området. Det hender at vi må forlate et utested klokken 01 fordi det stenger tidligere. Da må vi bare gå til et annet sted, sier Bente Bækkelund Jørgensen.

Gjengen mener at utesteder som stenger tidligere er med på å skape mer bråk for et nabolag.

— Da vil folk samle seg utenfor og planlegge hvor de skal dra videre, sier Lisa Martinsson.

Gustaf Svensson og Therese Nestor bor ikke så langt fra et utested på St. Hanshaugen. De merker litt bråk i helgene.

— Man merker at det er helg, men vi synes ikke det er noe problem med litt liv på gaten, sier de to.

- Tar dere hensyn til naboene?

— Bare våre egne, svarer vennegjengen nærmest i kor.

Nils Johnsen (til venstre) fra Nesodden kan tenke seg utesteder som er åpne døgnet rundt. Vennen Thomas Teigen, som bor i Møllergata, mener steder i boligområder ikke bør få lov til å holde åpent til mer enn klokken 01 på hverdager. Rolf Øhman

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Byrådet vil la flere utesteder servere alkohol senere enn de kan i dag

 2. OSLOBY

  Frykter konkurs med nye skjenketider

 3. OSLOBY

  Slutt for populær operapub etter 25 år. – Det er nesten så jeg begynner å grine

 4. OSLOBY

  Nå skal det bli slutt på forskjellsbehandling av pølser og kebab

 5. OSLOBY

  Oslo kommune truer med å stenge kebabsjapper som holder nattåpent

 6. OSLOBY

  Legger bort miljøfartsgrenseskilt - nå skal veiene i stedet vaskes