Osloby

Sturla Stålsett har rom for alle

Sturla Stålsett åpner dører og armer for å gjøre byen litt mer romslig for alle. Han er nominert til prisen Årets Osloborger.

Generalsekretær Sturla Stålsett mener det er viktig å skaffe små møterom til de mest utsatte. Her på Sporet, Kirkens Bymisjons lokale på Oslo S Ingar Storfjell

 • Hanne Brønmo
  Journalist

I sju år har Sturla Stålsett ledet Kirkens Bymisjon, men fra nyttår venter nye utfordringer. Som organisasjonens generalsekretær har han engasjert seg i debatten om de mest utsatte i samfunnet.

— Byens fattige og rusavhengige trenger at vi ser dem på en annen måte. Jeg har hørt dem fortelle at de kan kjenne seg helt oversett – eller fullstendig selvlysende. Det er lett å glemme at hvem som helst kunne havnet i en slik situasjon, sier han.

Organisasjonens rommer hele alfabetet, og strekker seg fra utlånssentralen for barn og unge på Bislett til sykehjem på Vålerenga. Stålsett tar slagordet "rom for alle" på alvor, og opprettet i sommer et overnattingstilbud for fattige tilreisende.

Livssynsåpen prest

— Norge er i en unik situasjon i verden. Selv om de som kommer hit langveisfra i våre øyne nesten ikke tjener noe på tigging eller flaskepant, er det likevel verdt det for dem å ta turen. Da synes jeg ikke vi skal lukke øyne, ører og hjerte. Grunnvisjonen er at byen skal bli litt romsligere, sier Stålsett.

Han ledet også Tros- og livssynspolitisk utvalg på oppdrag fra Kulturdepartementet, som kom med sin rapport tidligere i år, "Det livssynsåpne samfunn". Utvalget fikk reaksjoner på å ville fjerne den eksklusive henvisningen til den kristne og humanistiske arven i grunnloven.

Stålsett mener det ikke er en motsetning i å være liberal og kristen.

— Det samme gjelder arbeidet i Kirkens Bymisjon. Som en organisasjon forankret i kristen tradisjon og tro, driver vi et arbeid der det skal være rom for alle. Disse prinsippene strider ikke mot hverandre, åpenheten er tvert i mot en følge av det vi tror på, sier han.

Rom for alle

Nestekjærlighet er et sentralt begrep i Bibelen. For Stålsett er begrepet en rettesnor i arbeidet.

— Nestekjærlighet har mange ulike former og uttrykk. Den handler om å strekke seg og åpne seg for andres behov. En neste kan også oversettes med en «nabo»: «Love thy neighbour.». Det passer godt i en by som Oslo. Vi må ha et godt forhold til våre nærmeste.

Stålsett gleder seg til å begynne som sogneprest i Sagene kirke fra nyttår, en kirke som legger stor vekt på å bokstavelig talt åpne dørene for alle som vil komme. Det er helt i hans stil.

— Jeg er veldig glad i byen vår. Det er en by med et stort hjerte, og et spennende sosialt og etnisk mangfold. De som sliter, kjenner seg utestengt eller ikke opplever å få rom i byen, bør vi gjøre praktiske tiltak for. Det er i tråd med byens hjertelag, sier han.

POLL_PLACEMENT

Slik stemmer du

E- post: Send navnet på din kandidat til osloborger@aftenposten.no.

SMS: Send «oslo1», «oslo2» og så videre til 1905 (1 kr pr. melding).

Du kan også stemme i avstemningspollen i denne saken.

Kandidatene:

 • Anne Dubrau – OSLO1 - Les intervjuet med Anne Dubrau her
 • Alexandra Archetti Stølen – OSLO2 - Les intervjuet med Alexandra Archetti Stølen her
 • Sturla Stålsett – OSLO3
 • Karin Berg – OSLO4
 • Birgit Skarstein – OSLO5
 • Anlov Peter Mathiesen – OSLO6
 • Adil Khan – OSLO7
 • Christian Ringnes – OSLO8
  Kun én stemme pr. person. Doble stemmer vil bli luket ut.

Pr. post: Aftenposten, postboks 1, 0051 Oslo. Merk konvolutten med «Osloborger».

Frist: Vi må ha din stemme senest søndag 15. desember kl. 23.00 .

 1. Les også

  - Hvem av disse bør bli Årets Oslo-borger?

 2. Les også

  Vil samle verden med musikk

 3. Les også

  «Det er Oslos mangfold av epler som skaper smaken»

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Hun blir ny biskop i Oslo

 2. OSLOBY

  Ny biskop i Oslo: Dette er kandidatene

 3. OSLOBY

  Politiet om tilreisende: - Vi merker en veldig klar økning i våre parker og skogsområder

 4. OSLOBY

  Mohamed Fariss er årets Osloborger

 5. KOMMENTAR

  Er likegyldighet det beste Norge kan tilby romfolket? | Helene Skjeggestad

 6. DEBATT

  Hvem er redd for forandring? Ikke kirken | Jens-Petter Johnsen