Osloby

Slipper å søke om å bruke Lillomarka

Miljøverndirektoratet tilrår o-løp og skirenn i to av de foreslåtte vernesonene i Oslomarka.

Audun Hultgren Weltzin og de andre o-løperne slipper likevel å søke tillatelse til å lete etter poster i skogen. Foto: Cornelius Poppe, Ntb Scanpix

 • Stein Erik Kirkebøen

Poenget er ikke å forby arrangementer, men at forvaltningsmyndigheten skal ha muligheten til å styre aktiviteten i verneområdene, sier Miljødirektoratet.

Det vakte stor oppsikt i idrettskretser da Fylkesmannen i vår foreslo at det skulle innføres forbud mot idrettsarrangement i åtte vernesoner i Oslomarka, 62 i hele landet.

O-løpere skulle bli nødt til åsøke om tillatelse til å plassere poster i områdene og å løpe der.

Slakket på kravene

På grunnlag av protestene slakket Fylkesmannen i Oslo og Akershus litt av på kravene, og åpnet for arrangement med færre enn hundre deltagere i to av områdene, Lillomarka og Blåfjell i Asker, før saken ble oversendt Miljødirektoratet.

Det har nå vurdert saken, og sendt sin tilrådning til Klima— og miljøverndepartementet, som fatter det endelige vedtaket.

Slipper å søke

Direktoratet foreslår for det første at arrangement med færre enn hundre deltagere kan gjennomføres uten søknad.

For det andre foreslår det at turorientering, o-løp og skirenn med flere enn hundre deltagere tillates uten dispensasjon i disse to områdene. Her er det nok at arrangøren i et samråd med forvaltningsmyndigheten drøfter hvordan arrangementet skal gjennomføres.

Andre typer arrangement må søke om tillatelse til å benytte verneområdet.

- Poenget med disse bestemmelsene er ikke å forby slike arrangementer, men at forvaltningsmyndigheten skal ha muligheten til å styre aktiviteten i verneområdet. Det dukker stadig opp nye aktiviteter - for eksempel er det ikke lenge siden gjørmeløping var ganske ukjent - og for å sikre verneverdiene er det viktig å tenke langsiktig, samtidig som en ikke hindrer bruk som ikke skader verneverdiene sier seksjonssjef Knut Fossum i Miljødirektoratet

- Hvorfor åpner dere kun to områder?

-  Det er de to som trekkes spesielt frem i høringssvarene fordi det her har vært omfattende aktivitet over lang tid. Men, som sagt, det betyr ikke at aktivitet blir forbudt i andre områder, bare at det vil kreve søknad og tillatelse for eventuelt å ha arrangementer her, sier Fossum.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Markarådet sier nei til elsykler på stier i Marka

 2. OSLOBY

  Byrådet vil forby ulvejakt i Oslo-marka

 3. SPREK

  Høie med dyster beskjed til mosjonsløpene. Arrangørene: – Det er fryktelige nyheter.

 4. OSLOBY

  Her dumper Oslo Havn snø rett i fjorden

 5. OSLOBY

  Slipper tohjulingene til i Marka – men nåde den som sykler i skisporet

 6. NORGE

  Gode nyheter for treningsglade og Norden-entusiaster