Osloby

Byantikvaren vil bevare Jordal Amfi

Byantikvaren i Oslo går imot planene om å rive Jordal Amfi for å gi plass til ny ishall. Han vil heller gjøre den underjordisk.

afp000423895_doc679gcit1a7p119uv8bs7-z3uhXsi3Ki.jpg Leif Gjerland

 • Charlotte Karlsen

— Bygget har en flott og spennende arkitektur som var veldig moderne for sin tid og som utnytter terrenget og skålformen på Jordal på en veldig flott måte, sier avdelingsleder Hogne Langset hos Byantikvaren til NRK.

Kultur- og idrettsbyggs plan er å rive den gamle, nedslitte og utdaterte hallen og bygge ny med 5.500 sitteplasser samme sted, men Byantikvaren vil det annerledes.

— I stedet for å se Jordal Amfi som et problem, bør en se den som en flott tilleggsressurs, som en flott eventarena for kultur og idrett. De bratte tribunene gir en nærhet og fortettet stemning som både er unik i Norge og som vi ikke vil kunne få igjen noe sted, sier byantikvar Langset.

Det er nettopp de bratte tribunene som er en av grunnene til at gamle Jordal ikke tilfredsstiller moderne krav. Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune forteller at det her er planlagt å bevare noe av særpreget Byantikvaren mener er flott og spennende – etter ønske fra antikvaren selv.

— Tribunen i dagens Jordal er for bratt til å tilfredsstille regelverket, men det er tatt arkitektoniske grep i det nye prosjektet som gjør at tribuneformen er gjenkjennbar, sier Grimsby.

Vil ha underjordisk hall under parken

Byantikvaren vil i stedet bygge den nye hallen under bakken i Jordalparken.

— Vi vil heller bygge moderne konkurransehall for ishockey inn i bakken under parken og reetablere parken på toppen av taket, sier Langset.

— Naboene unner idretten en ny ishall, men ikke i Jordalparken. En ny hall i parken er fullstendig uakseptabelt, sier leder i Kampen Vel, Tommy Grotterød til statskanalen.

— Parken er populær og mye brukt av barn, ungdom og voksne. Den gir rom for ypperlige vinteraktiviteter, den er mye brukt også sommerstid, det er et vakkert naturområde som vi vil beholde, sier han og tilføyer at enpark på taket ikke kan erstatte naturlige muligheter.

Gravemaskiner fra 2017

Planen var at høsten 2018 skulle det gamle amfiet være historie, noetidligere klubbdirektør Jan Tore Kjær i Vålerenga Hockey gledet seg stort til:

— Vi har jobbet med det i 20 år, endelig ser det ut til at vi kan flytte ut av verdens eldste ishockeyarena, i hvert fall var det ingen av de 47 andre lagene som deltok i Champions League som hadde eldre hall enn oss, sa Kjær til Osloby i fjor sommer.

Jordal Amfi ble bygget til OL i 1952 og fikk tak i 1971.

Den nye hallen skal var tenkt å ha 5.500 tilskuerplasser, delvis i to plan, og et energiforbruk på én million kilowattimer i året – hvis det blir solceller på taket. Dagens hall brenner av 4,5 millioner.

Grimsby forteller at Kultur- og idrettsbyggs samlede vurdering er at alternativet med å rive eksisterende Jordal og bygge et nytt med mange like kvaliteter er beste alternativ.

– Med det ivaretar vi dagens friområder for lek og aktivitet i park- og friområdene, samtidig som idretten får en ny og flott ishall både for bredde og topp, sier hun.

 1. Les også

  OL glapp – anleggene kommer

 2. Les også

  Disse anleggene vil vi satse på i Oslo

 3. Les også

  Slik blir Nye Jordal Amfi

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Byrådet trosser Byantikvaren - river Jordal Amfi

 2. OSLOBY

  2017: Oslos største byggegrop. 2018: Internasjonalt klimafyrtårn.

 3. OSLOBY

  Historiske Oslo: Siste kamp på Jordal Amfi?

 4. OSLOBY

  Krise for Vålerenga Hockey – Nye Jordal Amfi blir ett år forsinket

 5. SPORT

  Nye Jordal Amfi blir ett år forsinket

 6. OSLOBY

  Jordal Amfi for fall