Osloby

Dette får du ikke se igjen - byrådet avliver X Games i Oslo

Byrådet vil heller «motivere til egenaktivitet» enn å bruke millioner på å støtte X Games-arrangementet.

Det ser ut til at solen har gått ned over X Games i Oslo. Etter at byrådet sier nei til å støtte opp med enda flere millioner, flytter hele sirkuset ut på landet. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad, NTB scanpix

 • Stein Erik Kirkebøen

Det var en suksess med vinterens store actionsport-arrangement midt i byen. Big Jump-konkurransen forgikk i et kjempebyggverk på Tøyen, skatebordkonkurransene i et skur på Vippetangen og skiøvelsene i Oslo Vinterpark (Tryvann). Utøverne jublet, og publikum strømmet til.

– Nesten alt var helt utsolgt, vi solgte 25.000 billetter til konkurransene, hvor vi i tillegg hadde 6000 på en gratishaug, og ytterligere 4000 til festene. Vi kom i mål med en million i pluss, og det er vi stolte over, sier Henning Andersen.

Avhengig av offentlig støtte

– Men dere fikk 42 kommunale millioner?

– Ja, de var i budsjettet. Det er dyrt å dra i gang et stort arrangement, og det er nok umulig å arrangere noe så stort i Norge uten offentlige tilskudd. Vi hadde 7,5 millioner i billett- og sponsorinntekter, og ser at interessen er større i år, sier Andersen.

 • Staten sier ja, men Oslo sier nei til X Games

Fredag fikk han beskjeden han har ventet lenge på. Da ringte byråd Rina Mariann Hansen og sa at byrådet ikke ville foreslå noen bevilgning til X Games i 2017.

Sen beskjed

– Vi hadde bare blitt fortalt at vi har måttet vente på budsjettet. Vi har skrevet et par brev uten å få svar. Vi ba om å få et svar 20. juni, vi trenger tid for å jobbe med arrangement og sponsorer. Men vi hørte ikke noe. Ikke før fredag.

Det var utvilsomt spektakulært med et digert hoppanlegg på Tøyen, men nå tyder alt på at det var et engangsfenomen. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Hva nå med X Games?

– Da vi begynte å ane hvor landet lå, la vi ski- og snowboardøvelsene ut på anbud hos landets store alpinanlegg. Hafjell vant, og der får vi et fantastisk arrangement med felles målområde for Big Jump og slopestyle.

– Helt sikkert?

– Nesten. Vi er avhengig av å komme inn i statsbudsjettet. Vi fikk åtte millioner i revidert statsbudsjett, men trenger ytterligere ti millioner for å få til arrangementet. Så vi venter på Linda Hofstad Helleland og statsbudsjettet.

Byrådet sa også nei til skateboardøvelser

– Hva med skateøvelsene?

– Vi har tilbudt Oslo å arrangere dem her i byen, da kunne de også beholdt navnet, X Games Oslo. Det ville totalt kostet kommunen ni millioner. Byrådet vil ikke. Egentlig må det vel et under til for at vi skal klare å gjennomføre skateøvelsen, X Games kan bli et rent vinterarrangement. Men vi har kjempet i motbakke i 20 år, og vi har ikke til hensikt å gi oss, forsikrer Andersen.

Folk strømmet for å se de dristige hopperne på det høye stillaset. Et syn de sannsynligvis aldri får se igjen på Tøyen. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

- Vi er mer opptatt av egenaktivtet

Byrådet i Oslo gir uttrykk for at de ikke ønsker å bruke så mange millioner på et elitearrangement.

– Vi er mer opptatt av å motivere til egenaktivitet. Dessuten er vel snøøvelsene flyttet ut av byen fordi Oslo Vinterpark ikke lenger er interessert i å huse dem, de deltok ikke i anbudsrunden, sier byråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Kunne dere ikke gitt svaret før, nå kommer det så sent at det skaper problemer for arrangøren?

– Vi måtte vente til budsjettbehandlingen var avsluttet. Sånn er det for de som søker midler fra kommunen. Dessuten har det gjort det vanskeligere at vi har fått tre forskjellige, skriftlig henvendelser fra X Games.

– I tillegg til det sportslige er det sagt at X Games er velegnet til å sette Oslo på kartet som en ung og trendy vinterdestinasjon, noe som kan trekke nye grupper turister til byen?

– Det kan godt være sant. Vi vet at mange fulgte arrangementet i sosiale medier, men vi vet lite om hvor mange som virkelig kommer hit på besøk.Det er mye som trekker turister til Oslo, men vi har ingen klar strategi for hva slags arrangementer vi ønsker for å trekke turister hit, sier Hansen, som understreker at det rødgrønne byrådet slett ikke er motstandere av snowboard- og skateboardaktivteter.

– Nei tvert i mot. I budsjettet bevilger vi penger både til drift av den store halfpipe’n i Wyllerløypa og til vinterdrift i skateboardhallen. Til nyttår står også den nye skatehallen på Voldsløkka klar.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Rina Mariann Hansen
 3. X-games

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  X Games: - Byrådet skusler bort en god mulighet

 2. SPORT

  Denne Oslo-bakken kostet 12 millioner. Den ble brukt i fire-fem dager.

 3. OSLOBY

  Oslo får ny filmfestival

 4. OSLOBY

  Nå skal det bli lettere å arrangere utendørskonserter i Oslo

 5. OSLOBY

  Isak og Even ble tema da Oslo-politikerne stemte over 67 milliarder kroner

 6. OSLOBY

  Byrådet utsetter viktige valgløfter