Osloby

Baker Hansen forlater Bogstadveien etter 102 år

I 1913 rullet de første brødvognene – trukket av hester – ut fra Baker Hansen i Bogstadveien. Lørdag stenger dørene.

I 1913 flyttet bakeriet fra Pilestredet til Bogstadveien 54. Det var baker August Olsen som fikk oppført bygget rundt 1895, og som solgte det videre til baker Haakon Hansen.

 • Heidi Anne Johnsen

Siden utbruddet av første verdenskrig har Baker Hansen hatt utsalg på ved Valkyrien plass på Majorstuen. Men lørdag er det slutt.

— Det er vemodig å flytte, sier Morten Hals, styreleder i bedriften som hans oldefar etablerte allerede i 1861. Familiebedriften har nå brødfødt fem generasjoner.

Derfor forlater Baker Hansen Bogstadveien

Selve bakeriet flyttet til moderne produksjonslokaler i Bærum i fjor. Nå forsvinner også bakeriutsalget og kafeen.

— Det ble etter hvert vanskelig og uhensiktsmessig å ha en stor bakeribedrift i bygården fra 1890-tallet, sier Hals.

Bakeriutsalget slik det så ut begynnelsen. Rolf Øhman

For noen år siden lå det 20 bakerier i Bogstadveien. I dag er de fleste borte.— Men selv om mange butikker ikke har råd til å fortsette her, og kjedene flytter inn, er Bogstadveien en veldig flott og spennende gate. Vi vil gjerne bli her.

Morten Hals overtok bedriften for fem år siden, mens fetteren Arnt Hals overtok selve bygården. Den er nå under rehabilitering, og skal fylles med kontorer, butikker og leiligheter. Om Baker Hansen kommet tilbake hit, er gjenstand for forhandlinger.

— Fremtiden vil vise om vi har sett slutten på boller og brød i Bogstadveien, sier Hals.

Lang historie i Bogstadveien

Det var i 1913 at hans oldefar kjøpte bygården i Bogstadveien 54, og hele virksomheten flyttet hit. Herfra ble brød levert over hele byen.

Bakeribilene brakte brød og kaker fra bakeriet i Bogstadveien til butikkene. Rolf Øhman

— Brødvognene ble trukket av hester. Etter dagens arbeid gikk de på beite på jordene mot det som i dag er Frognerparken, forteller Hals. Hals vokste opp i duften av nybakt brød og boller. Bakerigården rommer mange gode minner.

— Jeg husker at bakerne laget et lite barnebrød til meg. Jeg sto i 45 minutter og ventet på at brødet stekte, og kunne kikke inn i bakerovnen gjennom noen små vinduer. Det var spennende, sier han.

Bakte landets første kneipp

— Oldefar satte det første kneippbrødet i produksjon her i landet. Han sendte et prøvebrød til den kjente doktor Kneipp, og det ble godkjent, forteller Hals. Hans favorittbrød er Havrespelt, som er bakt på speltmel, den gamle kornsorten som trives uten tilsetningsstoffer i Norge.

Morten Hals er stolte over å kunne produsere alt i eget bakeri, både brød, rundstykker, hvetebakst og kaker. Og det aller meste lages fra bunnen av. Rolf Øhman

— Men det er et eksklusivt kornslag, som bare gir en fjerdedel utbytte sammenlignet med annet mel. Hvis vi bare spiste spelt, ville det blitt en katastrofe for matproduksjonen i verden, sier Hals.Han merker at dagens kunder er blitt mer opptatt av at varene skal være uten tilsetninger og laget fra grunnen.

Baker Hansen hadde en sterk posisjon allerede da Fridtjof Nansen dro ut på sine polferder, og var tidlig ute som sponsor. I 1897 forteller Fridtjof Nansen i boken ”Fram over Polhavet” at han nyter «bakkels og en vidunderskjønn marsipankage fra Baker Hansen i Kristiania, og så maltekstrakt. Vi kan ikke klage over at vi har det vondt.»

 1. Les også

  Oslos eldste apotek blir borte

 2. Les også

  Flytter frimerkene etter 32 år på Løkka

 3. Les også

  Universal presentkort kastes ut etter 88 år i samme lokaler

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  – Hva er problemet med at kvinner trener menn?

 2. KULTUR

  Sydd i Kina? Spiller ingen rolle mener disse kundene, bare bunaden er fin.

 3. A-MAGASINET

  Tomme innbokser. Knuste drømmer Altfor mye tid. For mange er koronakrisen langt fra over.

 4. A-MAGASINET

  Comeback-Wara vil ikke bli leder: – Jeg har ingen karrierevei foran meg i Frp

 5. A-MAGASINET

  Eiendomskongen Olav Thon: - Jeg kunne klart meg fint som minstepensjonist

 6. OSLOBY

  Ble bortvist fra sitt eget hjem av politiet. Ikke gyldig, mener retten.