Osloby

Færre går Holmenkollmarsjen

Lørdag 29. februar går Holmenkollmarsjen av stabelen. Den er i år flyttet fra Sørkedalen til Brovoll på grunn av snømangel.

I år er rennet flyttet til Brovoll i Romeriksåsen. Her fra 2014. Olav Olsen

 • Astrid Løken
  journalist

– Reaksjonene på flyttingen til Brovoll er i det store og hele positive. Folk setter stor pris på at vi klarer å gjennomføre et turrenn i en så snøfattig vinter, sier Trine Rom Giving, kommunikasjonssjef i Skiforeningen.

Så langt har totalt 1765 meldt seg på i de ulike distansene. Arrangøren anslår at de vil få 100 påmeldinger til. I 2019 var 2587 påmeldt Holmenkollmarsjen.

Interessen har vært større: I toppåret 2013 var det 8264 påmeldte til Holmenkollmarsjen. I 1989, 1990 og 1992 ble marsjen avlyst på grunn av snømangel.

Vil bytte distanse i Birken

Snømangel i Oslo-området har ført til at mange Birken-påmeldte dropper hovedrennet med tid og merkemål.

– Mange kontakter oss og ber om å få bytte til Turbirken, som er en 28 kilometer lang tur, sier informasjonsansvarlig Randi Bolstad i Birken.

Birkebeinerrennet går av stabelen 21. mars i år. Torsdag hadde 6600 meldt seg på det 54 kilometer lange hoveddistansen. På denne dag i fjor var det ca. 7100 påmeldte. Totalt endte hovedrennet i Birken i fjor med 9414 påmeldte.

 • Dårlig skiføre har preget de mest lavereliggende delene av Marka i Osloområdet den siste tiden.

Majoriteten av dem som går Birkebeinerrennet kommer fra Oslo og omegn, hvor det er lite snø og vanskelig å finne skiføre i lavereliggende områder. I skrivende stund er det målt 10 centimeter med snø på målestasjonen på Bjørholt, som ligger 360 meter over havet.

– Vi får en del henvendelser fra folk i områder med lite snø. Mange har ikke fått gått så mye på ski i år, og spør om de kan flytte påmeldingen sin fra Birkebeinerrennet til Turbirken. Da kan man selv velge hel eller halv distanse og hvorvidt man ønsker å gå på tid eller ikke, sier Bolstad.

Hovedrennet går fra Rena til Lillehammer.

Bolstad oppfordrer folk til å tenke nytt.

– Man kan ha fokuset på den fine turen over fjellet og benytte muligheten til å få seg en skitur. Man trenger ikke være topptrent eller gå veldig fort, sier hun.

Snømangel flere steder i Oslo-området har ført til at mange har byttet fra hel til halv distanse i årets Birkebeinerrenn. Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Færre påmeldte

Det høyeste antallet deltagere til hovedrennet, hadde Birken i 2014. Da var det fullbooket med 17.000 påmeldte. Arrangøren har de siste årene hatt en rekke varianter med kortere distanser.

– Vi er fornøyd med mellom 9000 og 10.000 deltagere på hovedrennet, sier Bolstad.

I fjor hadde Birken totalt 16.200 deltagere på de ulike distansene. I år er det foreløpig påmeldt totalt 11.000.

– På grunn av avlysninger av turrenn i andre deler av Europa har vi stor pågang fra utlandet, sier Bolstad.

Les mer om

 1. Birkebeinerrennet
 2. Langrenn
 3. Ski
 4. Oslo
 5. Snø

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Virusfrykten rammer Birken – mange sitter på gjerdet

 2. LANGRENN

  Snømangel skaper store utfordringer – påvirker flere renn

 3. LANGRENN

  Sliter med snømangel: Holmenkollmarsjen flyttes

 4. SPORT

  Birkebeinerløpet avlyses

 5. SPORT

  Birken-avlysning får alvorlige økonomiskekonsekvenser

 6. NORGE

  Birken måtte avlyse syklingen. Nå håper de på løpefest i september.