Osloby

Ikke klar for snøen

Romleirene ved Sognsvann blir større og større, men er ikke rustet for den norske vinteren.

Det er nå flere bosatt i leirene rundt Sognsvann enn ved forrige befaring, skriver bydelsoverlegen i en rapport gitt ut tidligere denne måneden. Sol Sigurjonsdottir

 • Sol Sigurjonsdottir

— Snø? Jeg har ikke bra nok sko til snø i det hele tatt. Det er vanskelig nok som det er å skaffe seg klær. Kommer det til å bli kaldere enn dette her, spør Elena Dino, som bor i romleiren like ved Måneskinnsløypa ved Sognsvann.

Dino blir svært overrasket over å høre at det kan bli mer enn ti grader kaldere enn hva det er nå.

Hun kom til Oslo i sommer, men var ikke klar over at det skulle bli så kaldt.

- Vi fryser om natten, og vi våkner opp kalde, forteller Elena Dino, som bor i en av romleirene ved Sognsvann.

— Jeg tror mange kommer til å bli her hele vinteren, fordi de ikke har noe annet sted å dra. Selv er jeg ikke så sikker på at jeg kommer til å bli her, forteller hun.

Kommer til å bli boende

Luca Vasile og Osobesu Vasile bor også i leiren. På dagtid er de gatemusikanter. Aftenposten møter dem ved middagstid i leiren. De er ikke like bekymret som Dino og mange av de andre.

— Det er kaldt her, men vi klarer oss. Vi har på oss mange lar med klær. I teltene sover vi tre-fire stykker sammen for å holde varmen om natten, forteller Vasile.

De har tenkt til å bli boende i leieren så lenge de kan, selv om vinteren er på vei. Vasile forteller at de har flere bål, og holder seg varme ved å samles rundt bålene på kveldstid.

Flere enn tidligere ved Sognsvann

I en rapport fra bydelsoverlegen fra en befaring tidligere denne måneden konkluderes det med at leirene ved Sognsvann trolig ikke vil bli fraflyttet i nærmeste fremtid.

"Det er ingen tegn til at leirene er i ferd med å bli fraflyttet for sesongen, tvert imot ser de ut til å ha økt i omfang siden befaringen 14.09. Vi anslår at det er omkring 30 telt av varierende standard i de to leirene til sammen. Det generelle inntrykket var en økning av menneskelig avføring og søppel inkludert matrester i og rundt leirene", heter det i rapporten.

Torsdag startet forhandlingene i Oslo tingrett om teltleiren som Statsbygg har kjempet for å fjerne. Konflikten har pågått siden i sommer, etter at omlag 100 romfolk bosatte seg i telt rundt Sognsvann. Det er Statsbygg som forvalter friområdet.

- I teltene sover vi tre-fire stykker sammen for å holde varmen om natten, forteller Luca Vasile som bor ved Sognsvann. Sol Sigurjonsdottir

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Romfolk nekter å forlate Sognsvann

 2. OSLOBY

  Fjernet romleir ved Sognsvann

 3. OSLOBY

  Ryddet romleiren på Sognsvann

 4. Mandag blir de kastet ut

 5. OSLOBY

  Politiet ryddet romleir ved Sognsvann

 6. OSLOBY

  Romfolk: «Det er en katastrofe om vi ikke får bo i skogen engang»